REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzim v našich kuchyních

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je tu podzim, nastupují často nehostinné, studené měsíce plné větrů, plískanic a mlhy. A tak pokud zrovna není babí léto, nebo překvapivý sluneční den, zalezeme často raději do kuchyně a začneme tvořit voňavé dobroty, na které v létě nebyl čas a nebo ani chuť. Také některé ingredience dozrávají na polích a v našich zahradách až nyní. Jmenujme si například dýně, cukety, pak později i řepu apod. Také jablek a jiného pozdního ovoce by jsme měli mít dostatek a tak nám nebrání nic v tom, si pěkně podzimně zavařit!


A která jídla můžeme směle řadit za ta podzimní? Jistě všechna z tuřínů, dýní, brambor a další zeleniny, kterou nám dávají zahrádky na podzim. Kromě již tradiční zeleniny se dnes na našem trhu objevují i novější druhy, jako patizony, baklažány, tykve, cukety. Právě cukety, na rozdíl od okurek, připravujeme hlavně v tepelné úpravě. Další méně známou zeleninou je pak například mangold, i ten lze nápaditě upravit a spolu s ostatní běžnou zeleninou také dobře konzervovat.

Právě pokrmy ze zeleniny jsou nejen chutné, ale mají pro naše zdraví i blahodárné účinky, protože stejně jako cibule nebo česnek mají fytoncidní účinky. Právě fytoncidy jsou rostlinná antibiotika nebo i rostlinné přírodní pesticidy, které mají význam v ochraně před infekcemi, zvláště v období chřipkových nákaz, také mají hojivý účinek na rány.

Ale teď z jiného soudku. Pánev, na níž jsme připravovali v létě chutné minutky, lze nyní na podzim použít pro zajímavou kuchařskou disciplínu, a to pro „smažení zeleniny v těstíčku“. Právě na podzim jí roste nejvíce a tak nám nic nebrání si doma usmažit chutný řízek z lilků, patizonů, dýní …

Také opět začíná čas honů a tak si můžeme pochutnat na divočině, zajících, divokých husách, kačenách, na kančím, či jelením mase apod. Strava z lesní zvěře je nejen chutným zpestřením našeho jídelníčku, ale je také dietní a zdravá. Obsahuje totiž velké množství vitamínů A a B, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek, jako jsou vápník, železo nebo fosfor. Dalšími výhodami zvěřiny je vysoký podíl bílkovin, málo tuku a lehká stravitelnost.

Z dezertů na podzimním stole pak jistě nesmí chybět ty s jablečnou, švestkovou nebo hruškovou náplní. Tradiční semlbába, štrůdl, ale i cuketové buchty a třeba i dýňové koláče.

V žádném pořádném podzimním menu by pak neměla chybět cibulačka, smetanové polévky ze zeleniny, houbové omáčky, různé paštiky a také ryby. Ty by ostatně měly být na jídelníčku po celý rok! Ryby totiž obsahují lehce stravitelné a hodnotné bílkoviny, dále vitamíny skupiny B a tučnější ryby ještě i dostatek vitamínu A a D. Rybí maso je též bohaté na minerální látky, především však maso mořských ryb na vzácný jód, který jinak v našich potravinách je velmi málo obsažen.

 

Slovo závěrem

Právě pestrost jídel je velmi důležitá pro nastávající, sychravé, méně slunečné dny, aby tělo nabralo dostatek vitamínů a látek tak potřebných pro zdravý život a dokázalo se vyrovnat s proměnlivým studeným počasím a pracovním stresem. I na podzim pak platí důležitá rada lékařů, abychom si zajistili stabilní přísun tekutin po celý den. Ovšem letní nápoje vyměníme raději za ty horké, vonící po bylinkách, medu a případně je můžeme smíchat s pár kapkami alkoholu. Znáte to, ten v malých dávkách je lékem. :)

Autor: ReceptyOnLine.cz

 

Některé podzimní recepty:

Cuketová polévka Dýňová polévka Farmářská bramborová polévka

Srnčí ragú na víně s hříbky Bažant pečený na slanině Buchta z cukety

Smažené kapří kousky II. Dědův jihočeský štrůdl Brusinková paštika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy