REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzim v našich kuchyních

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je tu podzim, nastupují často nehostinné, studené měsíce plné větrů, plískanic a mlhy. A tak pokud zrovna není babí léto, nebo překvapivý sluneční den, zalezeme často raději do kuchyně a začneme tvořit voňavé dobroty, na které v létě nebyl čas a nebo ani chuť. Také některé ingredience dozrávají na polích a v našich zahradách až nyní. Jmenujme si například dýně, cukety, pak později i řepu apod. Také jablek a jiného pozdního ovoce by jsme měli mít dostatek a tak nám nebrání nic v tom, si pěkně podzimně zavařit!


A která jídla můžeme směle řadit za ta podzimní? Jistě všechna z tuřínů, dýní, brambor a další zeleniny, kterou nám dávají zahrádky na podzim. Kromě již tradiční zeleniny se dnes na našem trhu objevují i novější druhy, jako patizony, baklažány, tykve, cukety. Právě cukety, na rozdíl od okurek, připravujeme hlavně v tepelné úpravě. Další méně známou zeleninou je pak například mangold, i ten lze nápaditě upravit a spolu s ostatní běžnou zeleninou také dobře konzervovat.

Právě pokrmy ze zeleniny jsou nejen chutné, ale mají pro naše zdraví i blahodárné účinky, protože stejně jako cibule nebo česnek mají fytoncidní účinky. Právě fytoncidy jsou rostlinná antibiotika nebo i rostlinné přírodní pesticidy, které mají význam v ochraně před infekcemi, zvláště v období chřipkových nákaz, také mají hojivý účinek na rány.

Ale teď z jiného soudku. Pánev, na níž jsme připravovali v létě chutné minutky, lze nyní na podzim použít pro zajímavou kuchařskou disciplínu, a to pro „smažení zeleniny v těstíčku“. Právě na podzim jí roste nejvíce a tak nám nic nebrání si doma usmažit chutný řízek z lilků, patizonů, dýní …

Také opět začíná čas honů a tak si můžeme pochutnat na divočině, zajících, divokých husách, kačenách, na kančím, či jelením mase apod. Strava z lesní zvěře je nejen chutným zpestřením našeho jídelníčku, ale je také dietní a zdravá. Obsahuje totiž velké množství vitamínů A a B, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek, jako jsou vápník, železo nebo fosfor. Dalšími výhodami zvěřiny je vysoký podíl bílkovin, málo tuku a lehká stravitelnost.

Z dezertů na podzimním stole pak jistě nesmí chybět ty s jablečnou, švestkovou nebo hruškovou náplní. Tradiční semlbába, štrůdl, ale i cuketové buchty a třeba i dýňové koláče.

V žádném pořádném podzimním menu by pak neměla chybět cibulačka, smetanové polévky ze zeleniny, houbové omáčky, různé paštiky a také ryby. Ty by ostatně měly být na jídelníčku po celý rok! Ryby totiž obsahují lehce stravitelné a hodnotné bílkoviny, dále vitamíny skupiny B a tučnější ryby ještě i dostatek vitamínu A a D. Rybí maso je též bohaté na minerální látky, především však maso mořských ryb na vzácný jód, který jinak v našich potravinách je velmi málo obsažen.

 

Slovo závěrem

Právě pestrost jídel je velmi důležitá pro nastávající, sychravé, méně slunečné dny, aby tělo nabralo dostatek vitamínů a látek tak potřebných pro zdravý život a dokázalo se vyrovnat s proměnlivým studeným počasím a pracovním stresem. I na podzim pak platí důležitá rada lékařů, abychom si zajistili stabilní přísun tekutin po celý den. Ovšem letní nápoje vyměníme raději za ty horké, vonící po bylinkách, medu a případně je můžeme smíchat s pár kapkami alkoholu. Znáte to, ten v malých dávkách je lékem. :)

Autor: ReceptyOnLine.cz

 

Některé podzimní recepty:

Cuketová polévka Dýňová polévka Farmářská bramborová polévka

Srnčí ragú na víně s hříbky Bažant pečený na slanině Buchta z cukety

Smažené kapří kousky II. Dědův jihočeský štrůdl Brusinková paštika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy