REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzim v našich kuchyních

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je tu podzim, nastupují často nehostinné, studené měsíce plné větrů, plískanic a mlhy. A tak pokud zrovna není babí léto, nebo překvapivý sluneční den, zalezeme často raději do kuchyně a začneme tvořit voňavé dobroty, na které v létě nebyl čas a nebo ani chuť. Také některé ingredience dozrávají na polích a v našich zahradách až nyní. Jmenujme si například dýně, cukety, pak později i řepu apod. Také jablek a jiného pozdního ovoce by jsme měli mít dostatek a tak nám nebrání nic v tom, si pěkně podzimně zavařit!


A která jídla můžeme směle řadit za ta podzimní? Jistě všechna z tuřínů, dýní, brambor a další zeleniny, kterou nám dávají zahrádky na podzim. Kromě již tradiční zeleniny se dnes na našem trhu objevují i novější druhy, jako patizony, baklažány, tykve, cukety. Právě cukety, na rozdíl od okurek, připravujeme hlavně v tepelné úpravě. Další méně známou zeleninou je pak například mangold, i ten lze nápaditě upravit a spolu s ostatní běžnou zeleninou také dobře konzervovat.

Právě pokrmy ze zeleniny jsou nejen chutné, ale mají pro naše zdraví i blahodárné účinky, protože stejně jako cibule nebo česnek mají fytoncidní účinky. Právě fytoncidy jsou rostlinná antibiotika nebo i rostlinné přírodní pesticidy, které mají význam v ochraně před infekcemi, zvláště v období chřipkových nákaz, také mají hojivý účinek na rány.

Ale teď z jiného soudku. Pánev, na níž jsme připravovali v létě chutné minutky, lze nyní na podzim použít pro zajímavou kuchařskou disciplínu, a to pro „smažení zeleniny v těstíčku“. Právě na podzim jí roste nejvíce a tak nám nic nebrání si doma usmažit chutný řízek z lilků, patizonů, dýní …

Také opět začíná čas honů a tak si můžeme pochutnat na divočině, zajících, divokých husách, kačenách, na kančím, či jelením mase apod. Strava z lesní zvěře je nejen chutným zpestřením našeho jídelníčku, ale je také dietní a zdravá. Obsahuje totiž velké množství vitamínů A a B, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek, jako jsou vápník, železo nebo fosfor. Dalšími výhodami zvěřiny je vysoký podíl bílkovin, málo tuku a lehká stravitelnost.

Z dezertů na podzimním stole pak jistě nesmí chybět ty s jablečnou, švestkovou nebo hruškovou náplní. Tradiční semlbába, štrůdl, ale i cuketové buchty a třeba i dýňové koláče.

V žádném pořádném podzimním menu by pak neměla chybět cibulačka, smetanové polévky ze zeleniny, houbové omáčky, různé paštiky a také ryby. Ty by ostatně měly být na jídelníčku po celý rok! Ryby totiž obsahují lehce stravitelné a hodnotné bílkoviny, dále vitamíny skupiny B a tučnější ryby ještě i dostatek vitamínu A a D. Rybí maso je též bohaté na minerální látky, především však maso mořských ryb na vzácný jód, který jinak v našich potravinách je velmi málo obsažen.

 

Slovo závěrem

Právě pestrost jídel je velmi důležitá pro nastávající, sychravé, méně slunečné dny, aby tělo nabralo dostatek vitamínů a látek tak potřebných pro zdravý život a dokázalo se vyrovnat s proměnlivým studeným počasím a pracovním stresem. I na podzim pak platí důležitá rada lékařů, abychom si zajistili stabilní přísun tekutin po celý den. Ovšem letní nápoje vyměníme raději za ty horké, vonící po bylinkách, medu a případně je můžeme smíchat s pár kapkami alkoholu. Znáte to, ten v malých dávkách je lékem. :)

Autor: ReceptyOnLine.cz

 

Některé podzimní recepty:

Cuketová polévka Dýňová polévka Farmářská bramborová polévka

Srnčí ragú na víně s hříbky Bažant pečený na slanině Buchta z cukety

Smažené kapří kousky II. Dědův jihočeský štrůdl Brusinková paštika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy