REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.


„Limonády k létu neodmyslitelně patří, ale aby člověk zůstal ve formě, měl by konzumaci sladkých limonád prokládat nápoji, ve kterých je podstatně méně cukrů. Ty se v obchodech a restauracích hledají jen těžko, proto je mnohem snazší si tyto zdravější varianty připravovat doma. Ať už jde o limonády, nanuky nebo třeba tolik oblíbené ledové čaje,“ míní ředitelka kvality Jana Wolfová z tradiční české firmy Leros, společnosti, která se už 65 let zabývá výrobou čajů z naší přírody.

 

 

Oblíbeným receptem Jany Wolfové je například ledový černý čaj. Je geniálně jednoduchý: horký čaj připravíte podle návodu na krabičce, pak už jej stačí osladit kapkou medu a vložit na pár hodin do chladničky. Pokud nemáte tolik času, jednoduše jej necháte chvíli odstát při pokojové teplotě a pak jej rovnou nalijete do skleničky na větší množství ledových kostek. „Čaj je skvělý jenom tak, případně jej můžete ovonět bylinkami ze zahrádky nebo čerstvým nakrájeným ovocem. Ráda recept obměňuji podle toho, co je zrovna na zahrádce nebo v ledničce k mání – jahody, máta, angrešt nebo levandule,“ vyjmenovává ingredience Jana Wolfová. A právě Leros v první polovině tohoto roku představí novou řadu čajů, v níž bude i pravý černý čaj, který je na přípravu domácího ice tea nejvhodnější.

 

Osvěžení z přírody

Limonády pak Jana Wolfová zásadně připravuje ze sirupů, které neobsahují konzervanty. „U nás v Lerosu vyrábíme sirupy a šťávy tradiční metodou, kterou znaly už naše babičky. Díky tomu z ovoce dostáváme zaručeně to nejlepší, co obsahuje, a není zapotřebí ho doplňovat ani žádnými konzervanty. Jen čistá příroda – a nic víc,“ vysvětluje odbornice na byliny.

K dostání jsou bio šťávy z ovoce, které pochází z certifikovaných ekologicky pěstovaných plodin. Vyrábí se také funkční šťávy, kde ovoce doplňují bylinky, jež umí blahodárné účinky podpořit. Možné je zakoupit i dětské verze šťáv vhodné pro nejmenší a sirupy, které oplývají přirozenou ovocnou chutí bez jakýchkoli chemických zásahů. Šťávy od Lerosu nejsou nijak doslazované, najdete v nich jen přírodu a poctivou práci.

Pro přípravu domácí limonády pak stačí jen kapka sirupu či šťávy, které naředíte čistou vodou. Z limonád se díky speciálním tvořítkům dají v mrazničce za pár hodin vykouzlit také skvělé nanuky. „Díky nim si můžete zajistit nejen chutný, ale zároveň zdravý pitný režim, který v létě dokonale osvěží děti i dospělé,“ uzavírá téma Wolfová.

 

 

Poznámka redakce:

Leros je tradiční česká značka s pětašedesátiletou historií, která do domovů po celém Česku a Slovensku přináší společně s kvalitními čaji také uzdravení, klid a harmonii v režii sušených bylinek. Ve voňavých čajích se potkává generacemi prověřená moudrost a zkušenost lokálních sběračů, úcta k přírodě a důraz na tradiční a citlivé zpracování úrody tak, aby si uchovala své zázračné vlastnosti. Nechybí ani nezbytné certifikované postupy a receptury posvěcené odborníky i úřady. Z lékáren, drogerií a supermarketů po celé zemi si proto lidé mohou domů přinést to nejčistší z českých zahrádek, luk a lesů a navázat tak na příběh bylinek, jejichž blahodárné účinky znaly už generace před námi – a fascinují nás dodnes. www.leros.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy