REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Osvěžuje a doplňuje vitamíny: zázračné smoothie!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

S příchodem teplého počasí se na pultech obchodů začíná objevovat stále více druhů ovoce a zeleniny. Tyto přírodní zdroje vitamínů pomáhají zahnat nejen únavu, ale mohou vás i báječně osvěžit. Připravte si proto lahodný energetický nápoj, který probudí váš organismus. Díky takzvanému smoothie budete mít nejen více energie, ale navíc díky tomuto zdravému zázraku vylepšíte své trávení. Vaše tělo vám poděkuje!


Historie smoothie sahá až do období starodávných kultur u Středozemního moře a v oblastech na Dálném východě. V té době se zeleninové a ovocné pyré sice ještě nejmenovalo smoothie, ale už tenkrát obyvatelé věděli o jeho skvělých zdravotních účincích. Revoluce nicméně přišla až v 19. století s vynálezem lednice, mrazáku a především mixéru s kovovými čepelemi. Od 30. let se v USA rozmohl trend pití mléčných a ovocných koktejlů, smoothie jak ho známe dnes, přišlo až v 60. letech s rozmachem makrobiotické stravy a éry hippies, která také přinesla jméno pro tento lahodný nápoj podle jeho jemné struktury.

 

Zelená bomba

 

Přestože o smoothie dlouho nebylo slyšet, zažívá v posledních letech neuvěřitelný boom. Tato vitamínová bomba má totiž skvělé účinky na lidský organismus. Nejenže mu dodává energii, vitamíny a spoustu vlákniny z rozmixované dužiny plodů, slouží ale také k očistě organismu od škodlivých látek, neboli k tzv. „detoxu“. Pro ten je ideální čas právě nyní na přelomu jara a léta, kdy se z těla stále ještě vyplavují zimní škodliviny – proti nim se dá bojovat zvýšeným příjmem vitamínů ve stravě. Smoothie si ale můžete připravovat v průběhu celého roku, vašemu tělu to jen prospěje. Výborné je místo klasické snídaně, budete se pak celý den cítit svěží a plní energie. V letních měsících může smoothie suplovat i svačiny nebo lehký oběd. Pokud jej ještě necháte dostatečně vychladit v ledničce, stane se nepostradatelnou součástí vašeho letního jídelníčku.

 

TIP!

Potřebnou porci vitamínů vám pomůže připravit kompaktní osobní mixér Tefal On the go BL1A0D38. Vyniká především svou rychlostí a jednoduchostí použití. Stačí pouze vložit suroviny, uzavřít nádobu s nožem a jedním stiskem vytvořit lahodné smoothie. Nápoj nemusíte ani přelévat do jiné nádoby, stačí vyměnit nože ve spodní části za sportovní uzávěr, který výborně těsní, takže je konzumace pohodlná i během chůze, při sportu či jízdě autem. Objem 700 ml je navíc dostatečný na přípravu různých receptů. Mějte na paměti, že ne každý mixér je na přípravu této zdravé „bomby“ vhodný. BL1A0D38 zvládne kromě krémových smoothie i další mixované nápoje, polévky, studené omáčky, ledovou kávu či koktejly. Poradí si i s tvrdšími ingrediencemi, jako například oříšky nebo s ledem, a to díky chytré funkci PULSE a odolnému tělu motoru, který je vyrobený z prémiové nerezové oceli. Doporučená maloobchodní cena je 1299 korun.

 

Recepty k článku na lahodné smoothie:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy