REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Osvěžuje a doplňuje vitamíny: zázračné smoothie!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

S příchodem teplého počasí se na pultech obchodů začíná objevovat stále více druhů ovoce a zeleniny. Tyto přírodní zdroje vitamínů pomáhají zahnat nejen únavu, ale mohou vás i báječně osvěžit. Připravte si proto lahodný energetický nápoj, který probudí váš organismus. Díky takzvanému smoothie budete mít nejen více energie, ale navíc díky tomuto zdravému zázraku vylepšíte své trávení. Vaše tělo vám poděkuje!


Historie smoothie sahá až do období starodávných kultur u Středozemního moře a v oblastech na Dálném východě. V té době se zeleninové a ovocné pyré sice ještě nejmenovalo smoothie, ale už tenkrát obyvatelé věděli o jeho skvělých zdravotních účincích. Revoluce nicméně přišla až v 19. století s vynálezem lednice, mrazáku a především mixéru s kovovými čepelemi. Od 30. let se v USA rozmohl trend pití mléčných a ovocných koktejlů, smoothie jak ho známe dnes, přišlo až v 60. letech s rozmachem makrobiotické stravy a éry hippies, která také přinesla jméno pro tento lahodný nápoj podle jeho jemné struktury.

 

Zelená bomba

 

Přestože o smoothie dlouho nebylo slyšet, zažívá v posledních letech neuvěřitelný boom. Tato vitamínová bomba má totiž skvělé účinky na lidský organismus. Nejenže mu dodává energii, vitamíny a spoustu vlákniny z rozmixované dužiny plodů, slouží ale také k očistě organismu od škodlivých látek, neboli k tzv. „detoxu“. Pro ten je ideální čas právě nyní na přelomu jara a léta, kdy se z těla stále ještě vyplavují zimní škodliviny – proti nim se dá bojovat zvýšeným příjmem vitamínů ve stravě. Smoothie si ale můžete připravovat v průběhu celého roku, vašemu tělu to jen prospěje. Výborné je místo klasické snídaně, budete se pak celý den cítit svěží a plní energie. V letních měsících může smoothie suplovat i svačiny nebo lehký oběd. Pokud jej ještě necháte dostatečně vychladit v ledničce, stane se nepostradatelnou součástí vašeho letního jídelníčku.

 

TIP!

Potřebnou porci vitamínů vám pomůže připravit kompaktní osobní mixér Tefal On the go BL1A0D38. Vyniká především svou rychlostí a jednoduchostí použití. Stačí pouze vložit suroviny, uzavřít nádobu s nožem a jedním stiskem vytvořit lahodné smoothie. Nápoj nemusíte ani přelévat do jiné nádoby, stačí vyměnit nože ve spodní části za sportovní uzávěr, který výborně těsní, takže je konzumace pohodlná i během chůze, při sportu či jízdě autem. Objem 700 ml je navíc dostatečný na přípravu různých receptů. Mějte na paměti, že ne každý mixér je na přípravu této zdravé „bomby“ vhodný. BL1A0D38 zvládne kromě krémových smoothie i další mixované nápoje, polévky, studené omáčky, ledovou kávu či koktejly. Poradí si i s tvrdšími ingrediencemi, jako například oříšky nebo s ledem, a to díky chytré funkci PULSE a odolnému tělu motoru, který je vyrobený z prémiové nerezové oceli. Doporučená maloobchodní cena je 1299 korun.

 

Recepty k článku na lahodné smoothie:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy