REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Osvěžuje a doplňuje vitamíny: zázračné smoothie!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

S příchodem teplého počasí se na pultech obchodů začíná objevovat stále více druhů ovoce a zeleniny. Tyto přírodní zdroje vitamínů pomáhají zahnat nejen únavu, ale mohou vás i báječně osvěžit. Připravte si proto lahodný energetický nápoj, který probudí váš organismus. Díky takzvanému smoothie budete mít nejen více energie, ale navíc díky tomuto zdravému zázraku vylepšíte své trávení. Vaše tělo vám poděkuje!


Historie smoothie sahá až do období starodávných kultur u Středozemního moře a v oblastech na Dálném východě. V té době se zeleninové a ovocné pyré sice ještě nejmenovalo smoothie, ale už tenkrát obyvatelé věděli o jeho skvělých zdravotních účincích. Revoluce nicméně přišla až v 19. století s vynálezem lednice, mrazáku a především mixéru s kovovými čepelemi. Od 30. let se v USA rozmohl trend pití mléčných a ovocných koktejlů, smoothie jak ho známe dnes, přišlo až v 60. letech s rozmachem makrobiotické stravy a éry hippies, která také přinesla jméno pro tento lahodný nápoj podle jeho jemné struktury.

 

Zelená bomba

 

Přestože o smoothie dlouho nebylo slyšet, zažívá v posledních letech neuvěřitelný boom. Tato vitamínová bomba má totiž skvělé účinky na lidský organismus. Nejenže mu dodává energii, vitamíny a spoustu vlákniny z rozmixované dužiny plodů, slouží ale také k očistě organismu od škodlivých látek, neboli k tzv. „detoxu“. Pro ten je ideální čas právě nyní na přelomu jara a léta, kdy se z těla stále ještě vyplavují zimní škodliviny – proti nim se dá bojovat zvýšeným příjmem vitamínů ve stravě. Smoothie si ale můžete připravovat v průběhu celého roku, vašemu tělu to jen prospěje. Výborné je místo klasické snídaně, budete se pak celý den cítit svěží a plní energie. V letních měsících může smoothie suplovat i svačiny nebo lehký oběd. Pokud jej ještě necháte dostatečně vychladit v ledničce, stane se nepostradatelnou součástí vašeho letního jídelníčku.

 

TIP!

Potřebnou porci vitamínů vám pomůže připravit kompaktní osobní mixér Tefal On the go BL1A0D38. Vyniká především svou rychlostí a jednoduchostí použití. Stačí pouze vložit suroviny, uzavřít nádobu s nožem a jedním stiskem vytvořit lahodné smoothie. Nápoj nemusíte ani přelévat do jiné nádoby, stačí vyměnit nože ve spodní části za sportovní uzávěr, který výborně těsní, takže je konzumace pohodlná i během chůze, při sportu či jízdě autem. Objem 700 ml je navíc dostatečný na přípravu různých receptů. Mějte na paměti, že ne každý mixér je na přípravu této zdravé „bomby“ vhodný. BL1A0D38 zvládne kromě krémových smoothie i další mixované nápoje, polévky, studené omáčky, ledovou kávu či koktejly. Poradí si i s tvrdšími ingrediencemi, jako například oříšky nebo s ledem, a to díky chytré funkci PULSE a odolnému tělu motoru, který je vyrobený z prémiové nerezové oceli. Doporučená maloobchodní cena je 1299 korun.

 

Recepty k článku na lahodné smoothie:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy