REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Olivy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Strom vysoký až 10 m. Je stálezelený, samosprašný. Plody má velké do 2,5 cm, vejčité, zelené až černé. Jsou bohaté na olej.


Exotické ovoceLatinsky: Olea europaea

Zatímco pěstované olivovníky mají sukovité a pokroucené kmeny a podlouhlé, úzké a tmavé, zespodu stříbřité listy, divoké druhy se vyskytují spíše ve formě ostnitých keřů s hranatým kmenem a okrouhlými listy. Z nenápadných, někdy vonných květů se tvoří zelené plody, které během dozrávání mění barvu na hnědou nebo černou s purpurovým a modravým leskem, občas bývají i slonově bílé. Každý plod obsahuje jedinou pecku.

Olivovník pochází ze Středomoří, kde byl zdomácněn již v dávné minulosti. Hlavními producenty oliv jsou Itálie, Francie a Španělsko, také se pěstují v Kalifornii, Austrálii a v Číně.

V různých oblastech se pěstuje několik tuctů kultivarů, většina z nich však nemá zvláštní označení. Queen Manzanillas je největší ze zelených oliv, užívaných k nakládání.

Olivový olej se používá k nejrůznějším účelům a např. ve Středomoří mu dávají přednost před živočišnými tuky. Plody slouží jako přísada řady pokrmů nebo jako pikantní pochoutka – buď sušené, nebo naložené do slaného nálevu, často nadívané ančovičkami nebo jamajským pepřem. Z rozetřených oliv se vyrábí vynikající pomazánka.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Další články: Škola vaření – Vše o olivách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy