REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.


Jste dobrá cukrářka?

Někdo se domnívá, že právě tato zdatnost se pozná podle perfektních větrníků nebo věnečků z odpalovaného těsta. Ve skutečnosti na tomto těstě není nic tak složitého. Raději hoďte předsudky a strachy za hlavu a na linku si připravte běžné suroviny: mouku, máslo, vodu, vejce a sůl. Připraveni? Začínáme…

 

 

Krok č. 1 – míchejte, dokud nemáte „napálený“ hrnec

Začněte tím, že si v hrnci přivedete k varu směs vody a tuku. Jakmile začne směs vřít, zmírněte plamen a postupně za stálého míchání přisypávejte všechnu mouku, ta na rozdíl od přípravy piškotových těst nemusí být prosátá. Teď vás čeká důkladné míchání, dokud se hmota nespojí. Proces vám možná bude připomínat výrobu jíšky.

Těsto bude postupně měnit svou konzistenci. V okamžiku, kdy se z něj stane hladká a lesklá koule a na dně hrnce se vám bude tvořit tenký povlak z mouky, víte, že jste vše udělali správně a můžete vypnout oheň a těsto dát chladit. Než to přeci jen uděláte, ještě několik dalších minut míchejte, aby se z hmoty mohl odpařit zbytek tekutin.

 

Krok č. 2 – každé vejce zvlášť

Než do směsi začnete přidávat vejce, je třeba ji nechat vychladnout na tělesnou teplotu. Pomůžete si, když těsto přesunete do jiné mísy. Následně přidejte první vejce a důkladně ho zašlehejte. Těsto bude měnit svou konzistenci. Proto další vejce přidejte až v okamžiku, kdy vidíte, že se hmota s vajíčkem opravdu smísila. Další vejce přidávejte tímto způsobem až do okamžiku, kdy vám těsto bude připomínat těsto na bábovku.

 

Krok č. 3 – zvědavost stranou

Na plech si pomocí cukrářského sáčku vytvarujte takové tvary, které odpovídají zákuskům, které máte v plánu vytvořit. Na věnečky to budou kolečka s dírou uprostřed, zatímco na éclairs podlouhlé oválky. Nezapomeňte na dostatečnou mezeru mezi jednotlivými kousky, těsto vyběhne, tak ať se vám zákusky nespojí v jeden velký plát.

Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Po jejím důkladném vyhřátí dovnitř rychle zasuňte plech. Teplotu snižte asi na 180 stupňů. „Aby odpalované těsto opravdu vyběhlo a nespadlo, je nutné troubu minimálně prvních 10 minut neotevírat!“ radí cukrářka Dortisimo.cz Olga Ceralová. Takže zvědavost stranou. Po několika minutách ale uvidíte, jak těsto naběhlo. Svůj objem zvětší asi třikrát. Pečení zabere zhruba 20 minut.

A teď už stačí plech jen vytáhnout, nechat tvary vychladnout a pustit se do zdobení.

 

PS: Pokud se hned napoprvé nechcete pouštět do tvarování těsta pomocí cukrářského sáčku, využijete recept na populární dezert na plech z 90. let – mraky. I těmi uděláte velký dojem, jsou lahodné a na přípravu o něco snazší.

 

Odpalované těsto si mohou užít i celiaci

Profesionální cukráři dnes již umí vytvořit těsta, která chutnají skvěle a hodí se i pro lidi s intolerancí lepku. Zatímco ještě nedávno platilo, že odpalované těsto se vám bez mouky s pořádnou dávkou lepku nepodaří, dnes je tento mýtus překonaný. Pokud omezujete lepek nebo ho vůbec přijímat nesmíte, inspirujte se těstem na bezlepkové odpalované těsto cukrářky Olgy Ceralové z Dortisimo.cz:

 

Recept na BEZLEPKOVÉ ODPALOVANÉ TĚSTO (objeví se po kliknutí na název receptu!)

 

TIP – Směs na věnečky Dr. Oetker

Na vlastní odpalované těsto si ani přes náš manuál netroufáte? Vyzkoušejte hotovou směs, kterou koupíte na Dortisimo.cz. V balení najdete směs na přípravu odpalovaného těsta i krému. Do těsta stačí přidat už jen tuk, vodu a vejce, do krému potom mléko, máslo a moučkový cukr. Z jednoho balení snadno a rychle připravíte třicet lahodných věnečků, kterými uděláte radost všem svým blízkým. Už jen uvařit kávu a nedělní odpolední pohoštění je připravené!

Cena: 56 Kč

www.dortisimo.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy