REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Odpalované těsto nemusí být strašák – s naším návodem ho zvládne i začátečník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.


Jste dobrá cukrářka?

Někdo se domnívá, že právě tato zdatnost se pozná podle perfektních větrníků nebo věnečků z odpalovaného těsta. Ve skutečnosti na tomto těstě není nic tak složitého. Raději hoďte předsudky a strachy za hlavu a na linku si připravte běžné suroviny: mouku, máslo, vodu, vejce a sůl. Připraveni? Začínáme…  

 

Krok č. 1 – míchejte, dokud nemáte „napálený“ hrnec

Začněte tím, že si v hrnci přivedete k varu směs vody a tuku. Jakmile začne směs vřít, zmírněte plamen a postupně za stálého míchání přisypávejte všechnu mouku, ta na rozdíl od přípravy piškotových těst nemusí být prosátá. Teď vás čeká důkladné míchání, dokud se hmota nespojí. Proces vám možná bude připomínat výrobu jíšky.

Těsto bude postupně měnit svou konzistenci. V okamžiku, kdy se z něj stane hladká a lesklá koule a na dně hrnce se vám bude tvořit tenký povlak z mouky, víte, že jste vše udělali správně a můžete vypnout oheň a těsto dát chladit. Než to přeci jen uděláte, ještě několik dalších minut míchejte, aby se z hmoty mohl odpařit zbytek tekutin.

 

Krok č. 2 – každé vejce zvlášť

Než do směsi začnete přidávat vejce, je třeba ji nechat vychladnout na tělesnou teplotu. Pomůžete si, když těsto přesunete do jiné mísy. Následně přidejte první vejce a důkladně ho zašlehejte. Těsto bude měnit svou konzistenci. Proto další vejce přidejte až v okamžiku, kdy vidíte, že se hmota s vajíčkem opravdu smísila. Další vejce přidávejte tímto způsobem až do okamžiku, kdy vám těsto bude připomínat těsto na bábovku.

 

Krok č. 3 – zvědavost stranou

Na plech si pomocí cukrářského sáčku vytvarujte takové tvary, které odpovídají zákuskům, které máte v plánu vytvořit. Na věnečky to budou kolečka s dírou uprostřed, zatímco na éclairs podlouhlé oválky. Nezapomeňte na dostatečnou mezeru mezi jednotlivými kousky, těsto vyběhne, tak ať se vám zákusky nespojí v jeden velký plát.

Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Po jejím důkladném vyhřátí dovnitř rychle zasuňte plech. Teplotu snižte asi na 180 stupňů. „Aby odpalované těsto opravdu vyběhlo a nespadlo, je nutné troubu minimálně prvních 10 minut neotevírat!“ radí cukrářka Dortisimo.cz Olga Ceralová. Takže zvědavost stranou. Po několika minutách ale uvidíte, jak těsto naběhlo. Svůj objem zvětší asi třikrát. Pečení zabere zhruba 20 minut.

A teď už stačí plech jen vytáhnout, nechat tvary vychladnout a pustit se do zdobení.

 

PS: Pokud se hned napoprvé nechcete pouštět do tvarování těsta pomocí cukrářského sáčku, využijete recept na populární dezert na plech z 90. let – mraky. I těmi uděláte velký dojem, jsou lahodné a na přípravu o něco snazší.

 

Odpalované těsto si mohou užít i celiaci

Profesionální cukráři dnes již umí vytvořit těsta, která chutnají skvěle a hodí se i pro lidi s intolerancí lepku. Zatímco ještě nedávno platilo, že odpalované těsto se vám bez mouky s pořádnou dávkou lepku nepodaří, dnes je tento mýtus překonaný. Pokud omezujete lepek nebo ho vůbec přijímat nesmíte, inspirujte se těstem na bezlepkové odpalované těsto cukrářky Olgy Ceralové z Dortisimo.cz:

 

Recept na BEZLEPKOVÉ ODPALOVANÉ TĚSTO (objeví se po kliknutí na název receptu!)

 

TIP – Směs na věnečky Dr. Oetker

Na vlastní odpalované těsto si ani přes náš manuál netroufáte? Vyzkoušejte hotovou směs, kterou koupíte na Dortisimo.cz. V balení najdete směs na přípravu odpalovaného těsta i krému. Do těsta stačí přidat už jen tuk, vodu a vejce, do krému potom mléko, máslo a moučkový cukr. Z jednoho balení snadno a rychle připravíte třicet lahodných věnečků, kterými uděláte radost všem svým blízkým. Už jen uvařit kávu a nedělní odpolední pohoštění je připravené!

Cena: 56 Kč

www.dortisimo.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Španělsko je známé jako největší producent olivového oleje na světě a jejich výrobky jsou synonymem pro kvalitu a tradici. V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.