REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.


Ať už se rozhodnete pro pokrm z dýně nebo kterékoliv jiné zeleniny, dbejte na kvalitu. Tu hledejte v ekologickém zemědělství, které pro růst plodin nepoužívá chemické postřiky ani průmyslová hnojiva a naopak sází na hnůj a kompostování. Nejen proces pěstování, ale také uskladnění probíhá pod dohledem kontrolních organizací, které farmy každoročně navštěvují. Jedná se organizace KEZ, ABCert, Bureau Veritas a Biokont. Hodnotnou zeleninu v bio kvalitě koupíte na ekofarmách nebo také v obchodech pod označením loga biolistu nebo biozebry.

 

Masitá dužina lilků

Plody se vyznačují jemnou a místy až neutrální chutí s masitou dužinou, která v kombinaci s výrazným kořením nahradí kdejaké maso. Z tohoto důvodu jsou právě tyto produkty vítaným základem vegetariánských, ale i veganských jídel. Ideální je například velkolepý fialový lilek. Jeho sezóna začíná asi na začátku června a končí v září.

Hlavně neloupejte. Lilek obsahuje cenný nasunin, který má výrazné antioxidační účinky. Je základem několika receptů. Mezi nejznámější patří ratatouille. Hodí se na gril i k pečení. Oblíbené jsou také letní lilkové pizzy se zeleninou nebo z něj můžete připravit lehkou polévku, která vás v parných prázdninových dnech příjemně zasytí. Lilek lze kombinovat také s luštěninami. Pochoutkou je například basmati rýže s čočkou a pečeným lilkem, kterou pochválí i zarytí masožravci.

 

Cuketová sezóna

Ve stejném období, jako se radujeme z lilků, se objevuje i další oblíbená plodina – cuketa. Taktéž se vyznačuje rychlou a snadnou úpravou. Mladé plody se totiž nemusí loupat ani složitě připravovat. Je charakteristická příjemně nasládlou chutí a lehce se kombinuje s ostatní zeleninou i kořením.

Kromě kvality se při výběru cukety soustřeďte také na tvar. Menší a mladší cukety mají mnohem lepší chuť. Dále dbejte na povrch, měl by být lesklý, tvrdý a bez výrazného poškození. Pozor si při uskladnění dejte na příliš nízké teploty, které ji mohou poškodit. Nejčastější úpravou je grilování. Cuketu můžete nakrájet na kolečka anebo plátky, které necháte chvíli „vypotit“. Osušené plátky poté položíte na gril. Až je cuketa dostatečně propečená z obou stran, promíchejte ji s extra panenským olivovým olejem, osolte a opepřete. Zvýrazní se chuť a přirozená šťavnatost.

 

Nezapomeňte na dýně

Společně s barevným listím a dominující oranžovou barvou se i kuchyně zabarví do podzemních barev. Polévky, omáčky, ale i dezerty. U dýní prostě platí, že čím více odrůd znáte, o to víc si pochutnáte. Skvěle totiž chutná ve slaných i sladkých jídlech a svými hřejivými barvami přinese teplo nejen do vaší kuchyně.

Hokkaido, asi nejznámější tykev, ze které se nejčastěji připravuje dýňová polévka. Její výhoda spočívá v rychlém zpracování, protože se na rozdíl od jiných odrůd nemusí loupat. Kromě sytých polévek ji můžete využít i při přípravě rizota anebo salátů.

Méně známou konkurencí v odrůdách tykví je máslová dýně. Ačkoliv se loupání nevyhnete, obsahuje méně semínek a o to výraznější chuť. Její nasládlost ji předurčuje k přípravě sladkých receptů anebo výtečných přesnídávek pro děti.

 

Zeleninové špagety a jiné pochoutky

Vyzkoušejte špagetovou dýni, která skvěle nahradí kdejakou těstovinu. Příprava není vůbec složitá. Dýni stačí rozpůlit, zbavit semínek a upéct doměkka. Prohrábnutím vidličkou pak budete mít chutné dýňové špagety, které se skvěle hodí i jako náhrada nudlí do polévky. Nemusíte se ničeho bát. Chuť polévky téměř neovlivní, tento druh tykve je totiž méně výrazný než výše zmíněné odrůdy.

 

Náš tip:

  • Lilkové lasagne – recept se objeví po kliknutí na jeho název nebo fotografii!

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace… více se dozvíte v článku zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy