REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Odstartujte cesty za moravským a českým vínem ve vinařských centrech

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každá vinařská oblast a podoblast v Česku má své místo, které je považováno za její hlavní centrum. Pokud tedy váháte kde začít letní výpravu za moravským nebo českých vínem, můžete začít právě tam. Seznámíte se tak s daným regionem a třeba také načerpáte inspiraci kam pokračovat. A jaká centra to tedy jsou?


Když se řekne “vinařské Čechy”, většině se vybaví Mělník. To je totiž srdce této oblasti! Čekají vás tu krásné vinice s výhledem na soutok Labe a Vltavy, obrovské vinné sklepy na zámku nebo vinařská expozice v místním regionálním muzeu. Navíc, každoročně se tu koná největší vinobraní v Čechách. Dalšími významnými vinařskými centry jsou Litoměřice, Kutná Hora, Karlštejn a zapomenout nesmíme ani na Prahu.

 

 

Málokoho asi překvapí, že centrem Znojemské vinařské podoblasti je město Znojmo. Na víno vyrazte do Louckého kláštera, kde sídlí Znovín Znojmo, do Vlkovy věže s infocentrem VOC Znojmo anebo do Enotéky znojemských vín. A nezapomeňte ani na vinici Šobes – jedna z nejstarších a nejznámějších vinic u nás se nachází nedaleko od města. Každý rok se tu taky koná Znojemské historické vinobraní, což je opravdový vinařský svátek. Zavítat lze pak do nespočtu vinařských obcí, jako třeba Dobšice, Nový Šaldorf, Jaroslavice, Dolní Kounice, Lechovice, Šatov, Vrbovec atd.

 

 

V Mikulovské vinařské podoblasti by se jako centrum nabízel právě Mikulov. Mikulov je krásný, ale titul hlavního města vína již dávno připadl sousedním Valticím. Navštívit v nich můžete degustační expozici Salonu vín, naučnou vinařskou stezku, Valtické podzemí, zámecký a křížový sklep, Vinařskou stodolu, expozici historických vinařských lisů nebo třeba Kolonádu na Rajstně. Dalšími centry jsou určitě Pavlov a Perná anebo obce Dolní Dunajovice a Březí, kde můžete ochutnat skvělá vína od místního spolku vinařů Dunajovské kopce.

 

 

Podobně je tomu také ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. Velké Pavlovice jsou bezesporu významnou vinařskou obcí. Největší, a to dokonce v celé České republice, jsou ale Velké Bílovice. S více než tisíci vinaři se jedná o opravdový unikát. Téměř ke každé bílovické domácnosti patří nějaký vinohrad nebo vinný sklep. Konají se zde také oblíbené akce typu otevřené sklepy a jiné vinné slavnosti. Kromě Velkých Bílovic a Pavlovic se pak za centra považují třeba Hustopeče, Kobylí, Zaječí nebo Bořetice.

Na Slovácku je jasnou volbou město Bzenec. Na místním zámku má své sídlo Zámecké vinařství Bzenec, které jako nejúspěšnější ze všech získalo hned osm titulů absolutního šampiona Salonu vín. Na vrcholu viniční tratě Pod Starým hradem u kaple sv. Floriána a Šebestiána si můžete vychutnat skleničku vína s výhledem ve vinném baru „Široko daleko“. Každoročně se zde konají různé slavnosti vína a vinobraní. A kam dál kromě Bzence? Třeba do měst Uherské Hradiště, Hodonín a Kyjov nebo do známé vinařské obec Blatnička pod svatým Antonínkem.

 

 

Další tipy kam vyrazit za moravských a českým vínem najdete třeba v kalendáři akcí na webu Vína z Moravy, vína z Čech

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Radegast odehraje na Colours of Ostrava kvalitní pivní servis se speciální limitkou piva Rezist

Pivovar Radegast, tradiční partner festivalu Colours of Ostrava, letos opět naservíruje bohatou nabídku pivních zážitků. Návštěvníci si na festivalu vychutnají nejen oblíbená piva Radegast Rázná 10, Radegast Ryze Hořká 12 a Radegast Ratar, ale také limitovanou várku Radegast Rezist, uvařeného ze speciálně vyšlechtěných odrůd chmele odolných vůči suchu. O prvotřídní pivní servis se postará tým zkušených výčepních a sládků v Radegast Pubu i na dalších 35 výčepních místech po celém areálu. Pivovar Radegast v rámci festivalu postaví unikátní vodní zónu, kde si návštěvníci budou moci zábavnou formou vyzkoušet, jak zadržovat vodu v krajině.

číst dále ...

Užijte si novou fritz-kolu Superzero

Ať už kvůli horkému počasí nebo proto, že chcete ušetřit příjem cukrů, nová fritz-kola Superzero je přesně tím pravým společníkem pro nadcházející měsíce. Je to inovativní nápoj, který spojuje intenzivní chuť originální fritz-koly, a jako bonus má nulový obsah cukru. Ochutnejte a dopřejte si osvěžení bez zbytečných kalorií.

číst dále ...

Třikrát Olomoucké tvarůžky na grilu – tradiční lahůdka v netradičním provedení

Tvarůžkový hamburger nebo plněné žampiony? Grilovací sezóna je v plném proudu a s ní přichází čas na zkoušení nových a netradičních pochoutek. Olomoucké tvarůžky na grilu jsou zajímavým a chutným způsobem, jak si zpestřit letní posezení s přáteli a rodinou. Díky široké škále chutí a variací si každý najde tu pravou kombinaci, která mu zaručeně zachutná. Vyzkoušejte tři netradiční tvarůžkové recepty na gril.

číst dále ...

Rybí vývar v kostkách

Na Slovensku i v Maďarsku jsou oblíbené rybí polévky, například kultovní rybí maďarské hálazslé, perkelty, guláše atd. Firma Masox, či například firma Knorr nebo Maggi zareagovaly a v prodeji je zde rybí vývary v kostce, které pokrmy skvěle dochutí a nemusí se přitom pracně a dlouze vařit rybí vývar…

číst dále ...

Divizna velkokvětá – Verbascum densiflorum

Divizna velkokvětá – Verbascum densiflorum je statná bylina z čeledi krtičníkovitých, rostoucí po celé Evropě. Vyhledává slunná sušší stanoviště a ve volné přírodě se s ní můžeme setkat velmi často v úvozech, kamenitých stráních, skalách. Jedná se o dvouletou bylinu, která v prvním roce vytváří jen růžici přízemních měkkých, plstnatých listů, v druhém roce vytváří až 2 m vysokou lodyhu s listy střídavými a hroznovitě uspořádanými květy. Květy tvoří pětidílný, zvonkovitý kalich s jasně žlutou korunou. Právě květ je předmětem sběru, vyjma semen, která jsou dokonce jedovatá. Pytláci v minulosti semena používali k omamování ryb. Za suchého počasí se sbírá jen květní koruna s tyčinkami, bez zeleného kalichu. Květ se sbírá postupně, podle rozkvětu a to denně, zpravidla od června do září. Květ se suší ve stínu, pokud možno rychle…

číst dále ...

Dopřejte dětem to nejlepší a připravte jim hravé a veselé saláty!

Malí strávníci bývají mnohdy poněkud nároční a dosáhnout prázdných talířů může být doslova nadlidský úkol. Pakliže vám docházejí nápady, ale chcete se vyhnout opakování stále stejných pokrmů, zkuste naše tipy. Vykouzlete z rutinního posezení u stolu zážitek – připravte dětem saláty ze sezónních surovin, které hrají všemi barvami!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.