REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.


Dánové si během staletí zvykli využívat lokální suroviny, které jsou ovlivněné chladnějším počasím a kratším létem. Kuchyni tak vévodí pokrmy z masa a ryb, mezi kterými nechybí třeba typické masové koule, jídla z vepřového a také klobásy. Na talířích se hojně objevuje také zelenina a mléčné výrobky. Spolu s tím dánskou kuchyni oživuje nádech exotiky v podobě koření, jakým je kardamon či skořice, které sem už ve středověku dovezli kupci. Novou dobu dánské kuchyně pak reprezentuje michelinskou hvězdou ověnčená restaurace Noma v Kodani, která se stala symbolem nového pojetí dánské gastronomie.

 

 

Stegt flæsk

Národním pokrmem Dánska je bezpochyby stegt flæsk – ostatně si ho za něj zvolili sami Dánové v roce 2014. Za poněkud krkolomným názvem se skrývají smažené křupavé kousky vepřového masa, které se podávají s vařenými bramborami a petrželovou omáčkou. Toto jídlo rozhodně není dietní, ale nemělo by při seznamování s dánskou kuchyní chybět.

 

Frikadeller

Švédové možná mají své kuličky, ale ani Dánové nejsou pozadu. Smažené karbanátky z mletého masa nebo ryb se podávají většinou se zelím, řepou nebo bramborami. Patří mezi nejoblíbenější dánská jídla a Dánové si je dopřávají k obědu nebo večeři, obměňují jen typ a velikost přílohy.

 

Smørrebrød

Jedním z typických dánských jídel je smørrebrød. Jde vlastně o druh sendviče, který připomíná český chlebíček. Jeho základ tvoří tmavý živný chléb. Zdobí se nepřebernými variacemi oblohy, mezi nimiž nechybí různé druhy masa, mořské plody, sýry, nakládaná zelenina a omáčky. Ačkoliv se jeho původ datuje až do 19. století, momentálně zažívá svůj obří boom a je trendy jídlem číslo jedna.

 

Rød pølse

Typická červená klobása z vepřového masa se podává nejčastěji s chlebem, hořčicí, kečupem a smaženou cibulí. Červenou barvu dodává koření – muškátový oříšek, pepř a kardamon. Některé stánky nabízejí i variantu „do ruky“ pod názvem pølser, kde klobásu doplňuje remuláda a nakládané okurky. Dánové ho často volí jako variantu rychlého oběda.

 

Wienerbrød

Tohle sladké dánské pečivo si získalo oblibu po celém světě, a i když pochází z Vídně, proslavili ho právě Dánové. A není se čemu divit – kdo by odolal plundrovému těstu se spoustou másla, krémové náplni a sladké polevě. V Dánsku lze vyzkoušet různé variace tohoto oblíbeného dezertu, který je sice kalorickou bombou, ale ochutnat by ho tu měl každý.

 

Porridge

Porridge je typickou teplou snídaní nejen v Dánsku, ale i v jiných severských a přímořských zemích. Ovesná kaše se tu připravuje na sto způsobů a jako výživnou snídani si ji můžete dát doslova na každém rohu, nebo zajít přímo do některého z porridge barů a vyzkoušet kaši s neobvyklými příchutěmi.

 

Akvavit

Mezi typickými jídly nesmí chybět ani typický dánský nápoj akvavit. Jde o bylinkový destilát z brambor a obilovin, ochucený koprem a kmínem. V Dánsku se vyrábí už od 15. století a jeho jméno by se dalo volně přeložit jako živá voda. Ten nejlepší dozrává v sudech po sherry na lodích plujících z Norska. Dánové si ho nejčastěji dopřávají ledově vychlazený k obědu v období vánočních svátků.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy