REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.


Dánové si během staletí zvykli využívat lokální suroviny, které jsou ovlivněné chladnějším počasím a kratším létem. Kuchyni tak vévodí pokrmy z masa a ryb, mezi kterými nechybí třeba typické masové koule, jídla z vepřového a také klobásy. Na talířích se hojně objevuje také zelenina a mléčné výrobky. Spolu s tím dánskou kuchyni oživuje nádech exotiky v podobě koření, jakým je kardamon či skořice, které sem už ve středověku dovezli kupci. Novou dobu dánské kuchyně pak reprezentuje michelinskou hvězdou ověnčená restaurace Noma v Kodani, která se stala symbolem nového pojetí dánské gastronomie.

 

 

Stegt flæsk

Národním pokrmem Dánska je bezpochyby stegt flæsk – ostatně si ho za něj zvolili sami Dánové v roce 2014. Za poněkud krkolomným názvem se skrývají smažené křupavé kousky vepřového masa, které se podávají s vařenými bramborami a petrželovou omáčkou. Toto jídlo rozhodně není dietní, ale nemělo by při seznamování s dánskou kuchyní chybět.

 

Frikadeller

Švédové možná mají své kuličky, ale ani Dánové nejsou pozadu. Smažené karbanátky z mletého masa nebo ryb se podávají většinou se zelím, řepou nebo bramborami. Patří mezi nejoblíbenější dánská jídla a Dánové si je dopřávají k obědu nebo večeři, obměňují jen typ a velikost přílohy.

 

Smørrebrød

Jedním z typických dánských jídel je smørrebrød. Jde vlastně o druh sendviče, který připomíná český chlebíček. Jeho základ tvoří tmavý živný chléb. Zdobí se nepřebernými variacemi oblohy, mezi nimiž nechybí různé druhy masa, mořské plody, sýry, nakládaná zelenina a omáčky. Ačkoliv se jeho původ datuje až do 19. století, momentálně zažívá svůj obří boom a je trendy jídlem číslo jedna.

 

Rød pølse

Typická červená klobása z vepřového masa se podává nejčastěji s chlebem, hořčicí, kečupem a smaženou cibulí. Červenou barvu dodává koření – muškátový oříšek, pepř a kardamon. Některé stánky nabízejí i variantu „do ruky“ pod názvem pølser, kde klobásu doplňuje remuláda a nakládané okurky. Dánové ho často volí jako variantu rychlého oběda.

 

Wienerbrød

Tohle sladké dánské pečivo si získalo oblibu po celém světě, a i když pochází z Vídně, proslavili ho právě Dánové. A není se čemu divit – kdo by odolal plundrovému těstu se spoustou másla, krémové náplni a sladké polevě. V Dánsku lze vyzkoušet různé variace tohoto oblíbeného dezertu, který je sice kalorickou bombou, ale ochutnat by ho tu měl každý.

 

Porridge

Porridge je typickou teplou snídaní nejen v Dánsku, ale i v jiných severských a přímořských zemích. Ovesná kaše se tu připravuje na sto způsobů a jako výživnou snídani si ji můžete dát doslova na každém rohu, nebo zajít přímo do některého z porridge barů a vyzkoušet kaši s neobvyklými příchutěmi.

 

Akvavit

Mezi typickými jídly nesmí chybět ani typický dánský nápoj akvavit. Jde o bylinkový destilát z brambor a obilovin, ochucený koprem a kmínem. V Dánsku se vyrábí už od 15. století a jeho jméno by se dalo volně přeložit jako živá voda. Ten nejlepší dozrává v sudech po sherry na lodích plujících z Norska. Dánové si ho nejčastěji dopřávají ledově vychlazený k obědu v období vánočních svátků.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy