REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Není kokos jako kokos

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Rady a tipy profesionálůKdo by si dřív uměl představit Vánoce bez kokosů a jejich vůně? Dnes už nám přijde samozřejmé, že si strouhaný kokos sypeme ráno do ovesných kaší a na mnoho způsobů využíváme takový přírodní zázrak, jakým je třeba kokosový olej. Dříve jsme se přitom jen stěží dobývali do jejich skořápek, abychom získali trochu tekutiny, která nám v konečném výsledku nepřišla zas až tak lahodná a skořápky pak alespoň posloužily jako vánoční dekorace.


Znáte však mladé kokosy? Pokud si vybavíte zelený svěží plod, jste na správné stopě. Nejde o různé druhy, jak by se mohlo zdát – i když samozřejmě existují různé odrůdy kokosů –, rozdíl mezi zeleným a hnědým kokosem vychází však pouze ze stáří plodu. Kokosová palma samotná, kterou v současnosti najdeme na mnoha místech světa, jmenovitě v jižní a jihovýchodní Asii, Africe, Americe, Mexiku, na Kubě a Jamajce, funguje jako přírodní filtr. Odtud pak pochází blahodárná kokosová voda, kterou mnozí mylně považují za mléko. Přírodně přefiltrovat jeden litr vody však není žádná hračka, zabere to celých devět měsíců. Paradoxně – nám k vypití mnohdy nepostačí ani pár minut.

 

PR - Rady a tipy profesionálů

 

Protože nemáme takové štěstí jako obyvatelé tropů a není nám běžně dostupná voda z mladých, čerstvých kokosů, můžeme sáhnout například po vodě CocoCool. Původně pochází z Thajska, konkrétně z míst v okolí delty řeky Meklong, a co je důležité, zachovává svým složením veškeré výhody čerstvosti plodů. Tato voda je tak stále bohatá na minerální látky, hydratuje tělo a v zimě nás zásobí novou energií.

Proč je tomu tak? Voda ze zelených kokosových ořechů je bohatá na draslík, vápník, hořčík, sodík a celou řadu dalších bioaktivních látek. Obohatí také o vlákninu, které se nám tolik nedostává, pokud běžně nejíme velké množství cereálií, ovoce a zeleniny. Navíc hydratuje naše tělo lépe než běžně dostupná voda a přitom, i přes svou příchuť, nedráždí žaludek, takže ji snesou i méně odolní jedinci, co se trávení týče. A právě dobré trávení bude mezi svátky, kdy se peče, vaří, smaží a hojně chodí po návštěvách, skutečně potřeba.

Ustavičné ochutnavače štědrovečerního cukroví, jistě také potěší fakt, že má nápoj nízkou energetickou hodnotu a neobsahuje žádné přidané cukry. Zato je kokosová voda velmi bohatá na minerály. Díky tomu není třeba se bát její každodenní konzumace, naopak se pravidelným popíjením znásobí prospěšnost jejích látek. Potěšující je, že člověk rychle nabude dojmu nasycení, a tak toho vánočního cukroví nakonec uzobne méně, než třeba minulý rok.

Co se týče ostatních částí plodu, nám asi známější dužina kokosové palmy se nejprve suší a posléze strouhá, popřípadě jemně rozemele. Taková surovina již slouží většinou pro přípravu cukrovinek. Jde o velice vděčnou, a co si budeme povídat, také levnou záležitost. Třeba oblíbené kokosky už se za ta léta používání kokosu v českých kuchyních probojovaly do sféry tradičního cukroví, kdežto ostatní druhy cukroví se ke své pozici na výsluní stále probojovávají. My jsme si však řekli, že by tyto Vánoce mohly být i u vás doma exotické a poněkud odlehčené, a proto jsme se rozhodli nabídnout netradiční recepty s ingrediencí právě z kokosové vody:


Ovocný salát s nádechem kokosu

Ingredience:

100 g žlutého melounu

100 g červeného melounu

100g broskví

100 g bílých hroznů bez pecek

50 g borůvek

240 ml kokosové vody CocoCool

 

Postup:

Červený meloun oloupeme a nakrájíme na kostky. Žlutý meloun překrojíme, zbavíme pecek, oloupeme a nakrájíme kostky. Broskve zbavíme pecek, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Hrozny omyjeme a překrájíme na poloviny. Očištěné ovoce smícháme v míse, ozdobíme borůvkami a zalijeme vychlazenou kokosovou vodou CocoCool.

 

Rady a tipy profesionálů

 

CocoNuk s ananasovou šťávou a kiwi

Ingredience:

120 ml 100% ananasového džusu

240 ml kokosové vody CocoCool

½ menší limetky

hrst ovoce, např. kiwi

 

Postup:

V míse smíchejte kokosovou vodu CocoCool s ananasovým džusem a dochuťte čerstvě vymačkanou šťávou z limetky. Promíchejte, nalijte do formiček, přidejte pár plátků kiwi nebo jiného ovoce a nechte zamrazit.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy