REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.


Nakupování čerstvých potravin přímo u stánku výrobce bylo po mnoho století jednou z oblíbených možností, jak doplnit spíže. Díky tomu jsme si vytvořili bohatou historii tržišť, kde se hospodyňky pravidelně setkávaly se svými dodavateli. S postupnou globalizací a zrychlením stylu života se veškerý obchod s potravinami přesouvá primárně do supermarketů. Se všemi jejich výhodami ale začínáme pociťovat také stinné stránky – nakupujeme „anonymní“ potraviny se složením tak dlouhým, že by mnohdy vydalo na román. To přirozeně vyústilo ve snahu výrobců své obaly polidšťovat a připomínat nám staré dobré časy, kdy bylo jídlo ještě poctivé a přitom k jeho výrobě stačilo pár surovin. Můžeme se tak setkat s „maminčiným závinem“, „babiččinou moukou“ nebo oblíbeným popisem „domácí“. Co si pod takovými nápisy představit?

 

Farmářský páreček

Pravděpodobně nejsložitější postavení má ve všech označení slovo farmářský. Často je propojované s farmářskými trhy a při jeho vyslovení vyvstane většině lidí na mysli drobný či střední zemědělec z okolí, který pro nás má čerstvou zeleninu, vejce či maso. Přitom použití tohoto slova na obalech nepodléhá pravidlům přísnějším než popisy jiné. Pouze by mělo jít o místního výrobce, a ne o zahraniční velkoobchod. Není to ale stoprocentně dodržované, a tak je lépe dát na radu klasika: „Důvěřuj, ale prověřuj!“, a proto se před nákupem vždy přesvědčte, že je výrobce takový, za jakého ho považujete – nejjednodušeji například kontrolou původu a složení.

 

BIO

Bio je jako jediné ze zmíněných právně ošetřené označení. Zemědělci s touto certifikací musí dodržovat přísná pravidla a podrobují se pravidelné kontrole. Velmi náročná administrativa mnoho zájemců a přechod na ekologické zemědělství odradí. Pokud už se zemědělec touto cestou vydá, je náročnost procesu kompenzována vyšší cenou konečného produktu.

 

Maminčin závin

Všechny maminky, tetičky a babičky na nejrůznějších obalech všech možných výrobků jako by nebyly. Psychologie reklamy je v tomto případě silnější než samotný produkt. Kupujete-li konkrétní výrobek jen kvůli tomu, že má na obale roztomilý obrázek stařenky a pod ním nápis, který ve vás vyvolá vzpomínku na dětství, pravděpodobně jste naletěli na laciný trik, který vás má přesvědčit právě k onomu vytáhnutí peněženky.

 

TIP – Farmářská šunka, klobáska a paštika od Váhaly:

 

Označení farmářský hrdě nesou některé výrobky rodinné firmy Váhala, která se zaměřuje na výrobu a prodej masných a lahůdkářských produktů s tradicí sahající až do roku 1933. Farmářský produkt je u nich zasloužené označení pro ty nejkvalitnější výrobky sklízející ocenění.

Farmářská šunka obsahuje minimálně 98 % masa a byla vyvinuta jako šunka bez přídatných látek a bez zvýrazňovačů chuti. Jedná se o „čistý výrobek“ ze dvou kusů vepřové kýty, která obsahuje jen nejnutnější ingredience – jedlou sůl s jódem a extrakty koření, které nepřehlušují masovou chuť šunky, pouze jí dodávají jemnou chuť. Tato libová šunčička se výborně hodí k přípravě chlebíčků, obložených mís a talířů, také k čerstvému pečivu ke svačině nejen pro děti. Farmářská šunka nejvyšší jakosti získala prestižní ocenění Klasa a v roce 2018 Cenu za nejlepší inovativní potravinářský výrobek roku 2018.

Cena: 279 Kč/kg

 

Farmářská klobáska ve skle tenká je vyrobena podle staré hanácké receptury, díky tomu získala v červnu 2012 ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje 2012 a v březnu 2015 získala ocenění značkou kvality KLASA! Farmářská klobáska tenká má vysoký obsah masa – 85 %, neobsahuje žádné náhražky (sóju, mouku ani separáty) a je bez lepku.

Balení: 430 g, Cena: 89 Kč

 

Farmářská paštika je bez éček, dochucovadel, zvýrazňovačů chuti či stabilizátorů. Kvalitní paštiky vyráběl už zakladatel firmy – pan Robert Váhala senior v začátcích působnosti své firmy od roku 1933. Paštika je vzhledem k možnosti skladování při teplotě až do 25°C výrobek ideální pro všechny cestovatele. Byla oceněna značkou Klasa a v roce 2018 získala ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje.

Balení: 300 g, Cena: 63 Kč

Více info na www.Vahala.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

číst dále ...

Nutramino protein bar – Proteinová pochoutka, která hrdě konkuruje nezdravým čokoládovým tyčinkám

Honí vás mlsná, ale nechcete zase tak úplně porušit zásady zdravého životního stylu a stravování? Tak co takhle proteinová tyčinka s vysokým obsahem bílkovin? Vyzkoušejte novinku na Košík.cz Nutramino protein bar. Pochoutka, která na první pohled připomíná nezdravé čokoládové tyčinky, ale díky svému složení se řadí k jedničkám mezi proteinovými tyčinkami. Obsahuje 20 g bílkovin ze syrovátkového i sójového izolátu a mléka, doplněných o hebký karamel, jemně strouhaný kokos nebo pořádné kousky arašídů obalených v tenké polevě z mléčné čokolády… Nezní to jako něco, co má potenciál stát se vaším oblíbeným snackem během dne či po tréninku?

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Roter Hahn: 3 způsoby jak si letos užít svátek zamilovaných, Valentýna

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy