REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nahraďte cukr medem, prospějete tělu i chuti

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Slazení cukrem je už desítky let běžnou praxí v každé kuchyni. Přitom se jedná o takového nenápadného „sladkého“ zabijáka. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jak ale omezit cukr a přitom se nevzdat oblíbené sladké chuti? Ideální alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje. V dřívějších dobách bylo slazení medem zcela přirozenou součástí české kuchyně a med se užíval i jako lék.


Cukr kazí zuby i postavu

Důvodů proč místo cukru sladit medem je nespočet. Zlatavý elixír života, jak se medu často říká, má totiž neuvěřitelně blahodárný vliv na lidský organismus a pomáhá v boji s různými neduhy. Obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, jako jsou bílkoviny, glycidy, fosfor, draslík, sodík nebo třeba chrom. Oproti tomu průmyslově vyráběný rafinovaný cukr tělu nepřináší nic dobrého. Pro člověka je těžce stravitelný, nenajdete v něm žádné antioxidanty, jeho konzumací si zakládáte na obezitu, diabetes i na zkažené zuby.

 

 

Medový lék na všechno

Včelí med je oproti tomu učiněný zázrak, který vám pomůže od mnohých trápení. Už na začátku minulého století lékaři prokázali, že působí jako přírodní antibiotikum a posiluje celý lidský organismus. Nezatočí jenom s nachlazením nebo zácpou, ale pomůže také při hojení ran, popálenin, žaludečních a dvanácterníkových vředů. Navíc pomáhá při oslabení srdečního svalu, rozšiřuje cévy a snižuje vysoký krevní tlak. “Na nachlazení je velmi vhodný lipový med, který obsahuje silice podporující vykašlávání, a napomáhají lepšímu dýchání. Naopak lesní medy s vysokým obsahem minerálních látek jsou naopak vhodné k posílení paměti,“ říka Milan Špaček z firmy Medokomerc.

 

Důležitá je kvalita medu

Každý med má svou jedinečnou vůni, chuť a obsahuje jiné výživné látky. Ať už dáte přednost květovému, lesnímu nebo třeba lipovému medu, při jeho výběru je důležité se zaměřit především na kvalitu. Tu najdete například v široké nabídce českých a zahraničních medů v našich obchodech. „Veškeré námi nakupované medy jsou kontrolovány při nákupu. Další kontrola probíhá během výrobního procesu a nakonec kontrolujeme hotové výrobní šarže. První a poslední kontrola probíhá v zahraničních laboratořích, kde med kontrolujeme na nulový obsah antibiotik, cizích cukrů a cizích enzymů, které se mohou v medu objevit z přikrmování včelstev,“ vysvětluje Milan Špaček.

Nahraďte průmyslový cukr včelím nektarem. Oceníte tak nejen výbornou chuť, ale uděláte i něco pro své zdraví. Navíc můžete bez výčitek mlsat každý den, stejně jako vaše děti.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Už žádné číské dorty! Lučina Smetanová vykouzlí svěžejší, ale přesto plnou chuť cheesecaku

Čistá chuť přírody, to je Lučina – tradiční, česká značka, která s láskou vyrábí své poctivé produkty z kvalitních a přírodních surovin, již od roku 1981. Na začátku byla Lučina kostka, v průběhu let se však portfolio Lučiny postupně rozrůstalo o další přírůstky a dnes můžeme v obchodě nakoupit přes 30 různých produktů – od krémového žervé přes salátové sýry až po lahodný skyr či smetanový sýr ze kterého lze upéct ten nejsvěžejší smetanový cheesecake, který jste kdy ochutnali.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy