REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.


Celozrnná historie

Celozrnná mouka se vyrábí umletím celého zrna, které se skládá z klíčku, vnitřní moučné části a vnějšího obalu. Zatímco moučný díl je tvořen pouze bílkovinami (lepkem) a škrobem, tak zbylé části jsou zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny, ale také enzymů a nenasycených mastných kyselin. Naši předci tedy jedli téměř výhradně mouku celozrnnou. Zhruba v 19. století došlo z důvodu požadavku na trvanlivost k odklonu od výroby celozrnné mouky. „Díky přítomnosti tuků obsažených v klíčku docházelo k rychlejšímu žluknutí mouky. Oxidace tuků má za následek znehodnocení potraviny, a to po stránce zdravotní nezávadnosti, chuti i vůně. V současnosti však opět začínáme oceňovat výživový přínos celozrnné mouky a výrobků z ní. Stejně tak se nebráníme experimentovat s méně známými moukami,“ říká Martin Fuchs, majitel Extrudo Bečice, která na trh dodává méně tradiční mouky.

 

 

Mouky dle hrubosti

Nejrozšířenější třídění mouky v českých poměrech je ne podle vstupní suroviny, ale dle hrubosti. Setkáváme se tedy s moukou pšeničnou hladkou, polohrubou, hrubou a celozrnnou. Každá z nich má jiné vlastnosti a je vhodná pro odlišné zpracování. Bez hrubé mouky bychom jen těžko udělali knedlíky k vepřové pečeni nebo svíčkové, ale i halušky nebo těstoviny. Hrubá mouka je totiž ideální pro přípravu příloh, které se vaří. Polohrubá mouka je vhodná pro přípravu většiny nekynutých/litých těst, jako jsou bublaniny, bábovky či perníky. Polohrubá mouka také často nahrazuje mouku hladkou, protože nemá tolik lepivou konzistenci. Zatímco jde v mnoha případech nahradit mouku hladkou moukou polohrubou, tak výměna polohrubé mouky za mouku hrubou by skončila fiaskem. Pozor na to. Hladká mouka pak vévodí kynutým a trvanlivým těstům např. na linecké cukroví, ale neobejde se bez ní ani příprava jíšky či bešamelu na přípravu lasagní.

 

Výsledek stojí na vstupních surovinách

Asi žádná hospodyňky nechce po několika hodinách příprav splakat nad výsledkem, proto bychom měli věnovat pozornost už samotnému výběru mouky při nákupu. Nekupujte výrobky se zjevným poškozením, ať už bylo způsobeno mechanicky, nebo vlivem vlhkosti a špíny. Než sáček s moukou vložíte do nákupního košíku zkontrolujte datum spotřeby. Naše babičky mouku před použitím vždy prosévaly, kvůli hrudkám a nečistotám. Není od věci v této zvyklosti pokračovat. Mouka by měla mít vyrovnanou zrnitost a barvu. „Zabarvení mouky odpovídá použité surovině a hrubosti mletí. Kukuřičná mouka bude pěkně žlutá, pšeničné mouky jsou bílé s nažloutlým odstínem, celozrnné mají hnědý až načervenalý odstín. Podle stupně vymletí se mouky označují také jako světlé, polosvětlé a tmavé. Tmavé mouky mají vyšší obsah vlákniny. Při přičichnutí k mouce byste měli cítit pouze typickou vůni mouky,“ dodává Martin Fuchs z Extrudo Bečice. Když už víme čemu se vyvarovat, tak můžeme přistoupit k výběru suroviny, ze které je mouka namleta. Proč opouštět tradiční pšeničnou mouku a uvažovat o změně. Jedním z důvodů může být chuťová inovace a druhým, že jídelníček můžeme ozdravit. Mouky z luštěnin, psedoobilovin, rýže či kukuřice mají mnohem pestřejší nutriční složení.

 

PŘÍKLADY NETRADIČNÍ MOUK A JEJICH VYUŽITÍ

 

JÁHLOVÁ MOUKA

Jáhlová mouka se připravuje z vyloupaného prosa, protože obal zrna je těžko stravitelný. Naši předci využívali jáhly pro přípravu jahelníku (naslano i nasladko), jahelných škubánků či jahelné kaše. Jáhlovou moukou můžete z ¼ zkombinovat s pšeničnou moukou pro sladké i slané pečení či zahušťování omáček.

 

KUKUŘIČNÁ MOUKA

Kukuřičná mouka nesmí chybět v polentě nebo v mexických tortillách a oblíbených nachos. Kukuřičná mouka je skvělá i na zahušťování. Je přirozeně bezlepková, bohatá na železo či hořčík. Má vyšší glykemický index a je tedy vhodné ji doplnit konzumací bílkovin. Stárnutí mouky se projeví hořkostí, proto si hlídejte datum spotřeby,“ upřesňuje Martin Fuchs z Extrudo Bečice.

 

RÝŽOVÁ MOUKA

Opět zástupce bezlepkových mouk. Je skvělá do sušenek, palačinek a koláčů. Známe jí i z asijské kuchyně, kde se používá pro výrobu nudlí. Používá se i jako zahušťovadlo, protože zvyšuje objem a pojivost. Navíc je lehce stravitelná. Zkuste z ní připravit třeba velikonočního beránka.

 

POHANKOVÁ MOUKA

Je známá pro svůj obsah rutinu, který posiluje cévy. Napomáhá snižování cholesterolu, zlepšuje srážlivost krve, posiluje a prohřívá organismus. V kombinaci s dalšími zdravými variantami surovin jako např. med, čekankový sirup můžete napéct zdravější verzi cukroví či koláčů. Navíc dobře váže vodu, takže se vám s těstem bude dobře pracovat,“ zmiňuje Martin Fuchs z Extrudo Bečice.

 

HRACHOVÁ MOUKA

Patří mezi bezlepkové mouky a je vhodná jako základ pro zeleninové a luštěninové směsi nebo do polévek. Je velmi bohatá na bílkoviny. Jejich množství v ní oproti pšeničné či špaldové mouce je téměř dvojnásobné.

 

FAZOLOVÁ MOUKA

Opět zástupce bezlepkové mouky. Je ideální pro tepelnou úpravu třeba pro zahuštění zelenino-luštěninových burgerů, nebo karbanátků. Fazolová mouka je cenným zdrojem kyseliny listové, železa, vlákniny, hořčíku či vápníku. Pokrmy z ní připravené dodají organismu rostlinné bílkoviny.

 

CIZRNOVÁ MOUKA

Její struktura se podobá pšeničné hladké mouce. Hodí se na přípravu dezertů, ale i jíšek nebo pro obalování zeleniny. Jejím smícháním s vodou se přiblíží vaječné melanži (vhodné pro vegany). Obsahuje minerály jako vápník, hořčík, draslík či železo. Má zvýšený podíl proteinů a vlákniny, neobsahuje gluten,“ uzavírá Martin Fuchs z Extrudo Bečice. S její pomocí můžete připravit netradiční velikonoční sekanici.

 

Recepty k článku:

 

Zdroj: www.extrudo.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy