REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Medvědí, jinak také lesní česnek, zapomenutá bylinka je dnes zase in!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ano, v zahrádce se umí neuvěřitelně rozrůst a pak se ho neumíme zbavit, jelikož umí být velmi umíněný a roste i tam, kde to nechceme. Ovšem v lese u vody, kde je vlhčeji, je velmi žádoucí, protože z něho můžeme připravit desítky skvělých pokrmů a jako dochucovadlo je prostě jedinečný. Má také jednu velkou přednost oproti klasickému česneku, chutná a voní jako běžný česnek, ale po jeho konzumaci nejste po česneku cítit.


Okolí starých slovanských hradišť byla obklopena hojnými porosty česneku medvědího, to proto, že naši předkové ho dobře znali a cíleně tuto bylinku pěstovali, byla totiž pro ně zdrojem energie a vitaminů. Proto se v minulosti používal medvědí česnek nejen jako součást pokrmů, ale i v léčitelství. Jeho šťávy se využívalo při dezinfekci v domácnostech, byl rovněž využíván jako tonikum na oslabený nervový systém a jako utišující prostředek při revmatických bolestech. Dnes má medvědí česnek, i díky naší znalosti moderní medicíny, ještě větší a významější využití, než v minulosti.

 

A kde medvědí česnek najdeme?

Vyrůstá brzy z jara, v březnu, dubnu, to je jeho doba růstu, která trvá až do května, kdy zasychá a růst přestává. Najdeme ho především lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercový porost a při větru je jeho zápach zřetelně cítit ve vzduchu. Dnes se dá také koupit v zahradnictví a pěstovat na zahrádkách, ovšem, jak jsem již výše uvedl, umí se hodně rozrůst a pak se ho člověk špatně zbavuje.

 

Škola vaření - bylinky, rady a tipy do kuchyně

 

Použití v kuchyni:

Pro kuchyňské účely se trhají mladé zelené listy, které mají jemnou chuť i vůni česneku. Nejlepší je medvědí česnek čerstvý. Výborný je na chlebu s máslem. Používá se však také do polévek, k ochucení mletých mas, paštik, pomazánek, salátů, výborný je také nasekaný na vařené brambory. Jeho uplatnění je v kuchyni doopravdy široké, dnes se objevují i na trhu výrobky z medvědím česnekem, například klobásy a paštiky, které jsou průmyslově vyráběné.

 

Jak uchovat medvědí česnek?

Můžeme si ho usušit a využívat během zimy, ale přijde tak o vůni a o některé zdraví prospěšné látky. Proto ho raději nesušíme, ale zmrazujeme, nebo z něj můžeme připravit dochucovací pasty, kde si zachová vůni i látky našemu tělu tak prospěšné. Skvělý je také naložený v soli, pak ho do pokrmů přidáváme, ale jídla již dále nesolíme. Medvědí česnek můžeme i čerstvý nasekat a pak rozmixovat s máslem a trochou soli, bylinkové máslo, které nám tak vznikne necháme v lednici ztuhnout a dále používáme, jako běžné ochucené máslo. Ovšem v tomto případě máslo brzy využijte a déle ho neskladujte, později by již nebylo dobré.

 

Lidové lékařství:

Medvědí česnek je i dnes přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdroj vitaminu C. Bývá doporučován při jarních očistných kůrách, ví se, že snižuje krevní tlak a podporuje trávení. Pro léčivé účinky se sbírá nať i cibulky, konkrétně se doporučuje při problémech s trávením, při zánětech střev, k pročištění střev i žaludku, čistí krev, vylepšuje krevní obraz, pomáhá při revmatických potížích.

 

A co říci na závěr?

Medvědí česnek je neuvěřitelně zdravá bylinka, která ke všemu ještě skvěle chutná, pomáhá dochutit jídla a dát jim takzvaně další rozměr. Proto ji vřele doporučuji ke konzumaci i dalšímu zpracování a věřím, že si najde své místo i ve vaší kuchyni. Jenom je třeba si na jaře zajít do lesa a medvědího česneku natrhat celý koš, ovšem pokud nejste vášnivý zahrádkář a nemáte ho již dávno zasazený doma na zahrádce.

 

Autor: ReceptyOnLine.cz, foto: Dalibor Marounek a fotky-foto.cz

 

Recepty z medvědího česneku:

Víno s medvědím česnekemSalát s medvědím česnekem, Brambory s medvědím česnekem,

Pasto z medvědího česneku, Falešné kapary z medvědího česneku, Medvědí česnek v soli,

Jarní nádivka s medvědím česnekem, Polévka z medvědího česneku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy