REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Liška nálevkovitá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hlavně na podzim ji najdeme v jehličnatých a smíšených lesích, ve vlhkém mechu, často v početnějších skupinách.


Atlas hubLatinsky: Cantharellus tubaeformis

Jedlá ……………… hodí se jak na sušení, tak čerstvá do směsí

Doba výskytu: na podzim

Upřednostňuje kyselé půdy. Má tenkomasé plodnice a tak se výtečně hodí na sušení, kdy je díky velikosti nemusíme ani krájet. Roste tak hojně, že dokáže vytvořit celé koberce.

Třeň 3-8 cm vysoký, 0,3-1 cm tlustý, nepravidelně válcovitý, často zprohýbaný, dutý, barvy žlutavé většinou smáčklý a brázditě prohloubený. Dužnina tenká, špinavě nažloutlá, bez vůně, chuť mírná. Výtrusný prach nažloutlý. Plodnice jsou nálevkovitého tvaru, zespodu klobouku zbarvené do oranžova, na svrchní straně hnědé.

Klobouk lišky nálevkovité má 1,5-6 cm v průměru. Je tenký, uprostřed promáčklý až nálevkovitý, laločnatě zprohýbaný. Barvy za vlhka žlutohnědý až šedohnědý, za sucha šedookrový. Povrch je za sucha vrásčitý a suchý. Ve stáří tmavohnědý až černavý.

Lišty podobné lupenům, nízké a prsčitě větvené, sbíhavé tlusté, barvy žlutavé, později šednou a jsou jemně ojíněné.

Záměna je možná za podobnou, ale také jedlou lišku žlutou, která má však světlejší zbarvení.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy