REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Liška obecná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tato houba má lehkou ovocnou vůni, která je pro ní typická. Roste především v listnatých, ale i smíšených lesích.


Atlas hub - Houby nelupenatéLatinsky: Cantharellus cibarius

Jedlá ……………….. Lišky jsou skvělé nakládané.

Doba výskytu: léto až podzim

Je poměrně tuhá a vůně i chuť není příliš výrazná. Plodnice této houby nečerviví a jsou poměrně trvanlivé.

Zaměnit ji lze za lišku bledou, která je však mohutnější. Také si ji můžete spléct za lištičku pomerančovou, která však nemá s liškou nic společného, roste na dřevě jehličnanů a je oranžová. Zvláštností těchto hub je jejich hymenofor (spodní část klobouku), ten totiž netvoří lupeny, jak se někteří mylně domnívají, ale takzvané lištny.

Celá plodnice je okrově žlutá nebo bělavá. Klobouk má okraj často podvinutý, později laločnatý, na okraji nepravidelně zprohýbaný. Je tuhý, ve stáří uprostřed prohloubený, široký 10-88mm, okrově žlutý. Žilky (lištny) jsou vidlicovitě rozdělené a propojené přehrádkami, vysoké až 3 mm, tlusté, sytě žluté, sbíhající pozvolna daleko na třen.

Třen je krátký (30-60 mm), tuhý plný, tlustý 10-25 mm, stejně nebo světleji zbarvený než klobouk, dolů zúžený. Dužnina je uvnitř plavá, neměnlivá, příjemně voní a má mírně štiplavou chuť. Je však trochu tuhl Nečerviví, tzn. že téměř nikdy nebývá napadená hmyzem. Výtrusy jsou hladké, bezbarvé s tukovými kapkami. Výtrusný prach je bledě žlutavý.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy