REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Liška kadeřavá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve starších atlasech tuto jedlou houbu najdete pod názvem Stroček kadeřavý.


Atlas hub - NelupenatéLatinsky: Pseudocraterellus sinuosum syn. Pseudocr. undulatus

Jedlá ………. Liška kadeřavá je jedlý druh, méně vydatný, hodí se nejlépe do směsí a polévek.

Doba výskytu: srpen až říjen

Starší český název je stroček kadeřavý. Roste nepříliš hojně ve skupinách nebo trsech v listnatých zejména bukových lesích.

Klobouk až 50 mm, plochý pak hluboce nálevkovitý, zvlněný, šedohnědý, žlutohnědý. Hymenium zpočátku hladké pak vrásčité šedé, pak béžově okrové. Třeň až 60 mm, válcovitý dutý, béžový až šedožlutý.

Atlas hub - NelupenatéMožná záměna:

Za lišku šedou (Cantharellus cinereus), má plodnice v šedých odstínech, liška nálevkovitá (Canthrellus tubaeformis), má dobře vyvinuté lišty, liška žlutavá (Cantharellus aurora), nemá tak zvlněný klobouk a všechny 3 druhy samozřejmě mikroskopicky.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy