REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Letní poklady: meruňky a broskve

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ovoce by mělo být nedílnou součástí našeho jídelníčku celoročně. Ideální je konzumovat čerstvé sezonní ovoce k dopolední i odpolední svačině. Nejen, že tak do těla dostaneme výživné látky v podobě vitamínů a minerálních látek, ale také tím vyrovnáme hladinu glukózy v létě, čímž budeme předcházet chutím na sladké a i naše postava tím dozná pozitivních změn.


Právě teď v létě mnoho druhů ovoce dozrává a je možné jej jíst čerstvé doslova rovnou ze stromu. V dnešní době jsme si zvykli, že v supermarketech můžeme koupit jakoukoliv potravinu, na kterou si zrovna vzpomeneme, to však pro nás není tak úplně výhra. Preferovat bychom měli hlavně nezpracované sezónní potraviny, které jsou vypěstovány lokálními zemědělci. Jsou nejzdravější, protože jsou čerstvé a nejsou zatíženy náročnou přepravou. Nejvíce takových potravin je u nás k mání v létě a na podzim, z těch typicky českých můžeme jmenovat meruňky a broskve. Jak s nimi naložit chytře a zdravě? Inspirujte se následujícími fit recepty od odborníků na výživu z NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz

 

LIMETKOVO-BROSKVOVÝ CHIA PUDINK

Ingredience:

2 broskve, 1 šálek rostlinného mandlového nebo vodou mírně ředěného kokosového mléka, 1 lžíce medu nebo javorového sirupu nebo lžička stéviového sladidla PECVA, 1 lžička limetkové šťávy, 1 lžička limetkové kůry, 3 lžíce chia semínek, na ozdobu pokrájená broskev, ¼ šálku borůvek

Postup:

Broskve spaříme vroucí vodou, oloupeme a dužinu jedné broskve rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme. Druhou nakrájíme na kostičky na ozdobu. Vmícháme rostlinné mléko, přidáme med nebo stévii, limetkovou šťávu a kůru a chia semínka. Dáme stranou na 2–3 hodiny, aby semínka nabobtnala a vytvořila konzistenci gelu. Rozdělíme do misek a zdobíme pokrájenou broskví a borůvkami nebo jakýmkoli jiným bobulovým ovocem.

 

ČOKOLÁDOVÉ BROWNIE S BROSKVEMI (bez mouky)

Ingredience:

3 lžíce ghí, 80 g hořké čokolády, 100 g mletých nebo rozmixovaných ořechů, 3 bílky, 2 žloutky, 1–2 lžíce stéviového sladidla PECVA, 2 broskve, máslo nebo kokosový olej na vymazání, mleté ořechy na vysypání, strouhaný kokos nebo kousky čokolády na ozdobu

Postup:

Nejdříve si vymažte formu tukem a vysypte mletými ořechy nebo kokosem. Troubu předehřejte na 180 °C. Broskve umyjte, vyjměte pecku a nakrájejte na měsíčky. Připravte vodní lázeň, nad kterou rozpustíte ghí a čokoládu. Po rozpuštění odstavte z tepla. Namelte ořechy a k lehce vychladlé rozpuštěné čokoládě je přimíchejte. V jedné míse vyšlehejte žloutky, přidejte sladidlo nebo kokosový cukr, vyšlehejte do světlé pěny, v druhé míse zase bílky do tuhého sněhu. Vyšlehané žloutky i bílky postupně vmíchejte k čokoládové směsi. Těsto vlijte do připravené formy. Povrch pokryjte měsíčky broskve, posypte kokosem a případně kousky hořké čokolády. Pečte přibližně třicet minut.

 

MERUŇKOVÝ SORBET

Ingredience:

800 g zralých meruněk, 100 ml čerstvé pomerančové šťávy, citronová šťáva, dle potřeby med nebo kokosový cukr nebo stéviové sladidlo PECVA, lístky máty nebo meduňky na ozdobení

Postup:

Meruňky omyjte a vypeckujte. Nakrájejte je na malé kousky a nechte zmrznout. Zmrzlé ovoce rozmixujte s pomerančovou šťávou a případně, s ohledem na kyselost šťávy, mírně přislaďte medem nebo kokosovým cukrem nebo stéviovým sladidlem PECVA. Zakápněte citronem. Hotový sorbet podávejte ozdobený lístky čerstvé máty nebo meduňky.

 

Zdroj: www.naturhouse-cz.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy