Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Letní houby – muchomůrky – 3. díl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dnes se seznámíme s muchomůrkami, které ještě před několika lety byly v atlasech označovány jako pošvatky. Jejich mnohem starší název zní katmanky, latinský název však byl uváděn Amanita. Jedná se houby s menším kloboukem (kolem 100 mm průměr). Jsou to křehčí plodnice, u kterých chybí na třeni prstenec a třeň na bázi vyrůstá z pochvy, výtrusy nejsou amyloidní, to znamená, že jejich stěna se jódem nebarví modře.


Nejznámější a nejhojnější z této kategorie hub je muchomůrka oranžová – Amanita fulva, starší název je pošvatka plavá nebo katmanka ryšavá.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Vyrůstá hojně, od července do října, ve všech lesích, nejčastěji ve smrčinách. Klobouk je zbarvený okrově, oranžově až červenohnědě, na okraji je světlejší. Lupeny jsou bílé, později slabě našedlé, třeň je štíhlý, záhy dutý, křehký, bělavý, hladký nebo slabě vločkatý, vyrůstající z velké blanité pochvy dole přirostlé ke třeni, červenavě nahnědlé, která je zbytkem plachetky, jež v mládí obalovala celou plodnici ve tvaru vajíčka. Zbytky plachetky jsou často i na klobouku. Dužnina je křehká, bílá, bez výrazné vůně i chuti.

Tento druh je jedlý, nevýhodou je křehká dužnina, špatně snáší přepravu. Výhodou je, že roste i za poměrně suchého počasí, kdy ostatní druhy stagnují a nerostou.

Využití do směsí, polévek.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Velmi podobná je muchomůrka šafránová – Amanita crocea, která mívá statnější klobouk až 120 mm. Klobouk je zbarvený oranžově, oranžovohnědě nebo červenooranžově. Rozdíl je i v barvě lupenů, v dospělosti jsou žlutě krémové a třeň je výrazně příčně žíhaný s vločkatými šupinkami. Tento druh roste nehojně ve všech typech lesů od června do října a je rovněž jedlý.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Obou zmiňovaným druhům se podobá někdy velmi proměnlivá a nehojná muchomůrka šedožlutavá – Amanita lividopallescens. Barva klobouku je velmi proměnlivá, může být béžová, našedlá, šedohnědá, okrově hnědá až světle sazová. Lupeny jsou bílé, často mají slabý oranžový nádech. Třeň bílý s oranžovým nádechem, vločkatý, na bázi s výraznou blanitou bílou pochvou. Roste nehojně v listnatých lesích v teplejších oblastech.

Jedná se rovněž o jedlý druh, je to jedna z našich nejmohutnějších pošvatek. Klobouk bývá velký až 200 mm v průměru.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Šedě zbarvená, velmi hojná je muchomůrka pošvatá – Amanita vaginata. Klobouk má šedivý až olovově šedý, na okraji výrazně rýhovaný, na středu většinou s hrbolkem. Lupeny jsou bílé, třeň bílý až našedlý, jemně vločkatý, na bázi s výraznou blanitou bílou pochvou. Velmi hojný druh houby rostoucí od července do listopadu ve všech typech lesa.

Tato muchomůrka je také jedlá, její nevýhoda: křehké plodnice špatně snášející přepravu. Výhoda: roste i za suchého počasí, když jiné druhy nerostou. Nejlépe se hodí do směsí a polévek.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Podobná muchomůrce pošvaté je nehojná a nejedlá muchomůrka blanitá – Amanita submembranacea. Klobouk bývá rýhovaný, až do poloviny zbarvený hnědoolivově hnědošedě se šedavými zbytky vela (plachetky) umístěnými na středu (někdy však mohou chybět).

Lupeny jsou bílé, později krémové, třeň je výrazně zdobený šedožlutým tygrováním navíc s jednou nebo dvěma vláknitými zónami tvořící nad bází nepravý prsten. Pochva je nálevkovitá, šedá, někdy bělavá. Roste vzácně pod jehličnany i listnáči od září do října.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Vzácně roste i šedě zbarvená muchomůrka velkopochvá – Amanita magnivolvata. Její pochva bývá opravdu mohutná, často jako celá plodnice. Literatura uvádí výšku až 100 mm. Podle mohutné pochvy dobře určitelný druh. Roste vzácně v listnatých lesích od července do září, jedná se však o nejedlý druh houby.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Obrázek nahoře i dole: Muchomůrka velkopochvá – Amanita magnivolvata

 

Škola začínajícího houbaře

 

K vzácnějším druhům patří i nejedlá muchomůrka šupinatá – Amanita ceciliae. Klobouk je až do ¼ rýhovaný špinavě žlutý, plavě hnědý, tmavohnědý s tlustými našedlými, nebo nahnědlými, později černavými bradavkami.

Lupeny jsou bělavé, na ostří nahnědlé. Třeň bývá na spodní polovině šedě, hnědě až černavě šupinkatý, na bázi s 1-3 prstencovými zónami. Křehká pochva se brzo rozpadá na bradavky a vločky vytvářející často neúplné kroužky. Roste vzácně pod listnáči i jehličnany od června do října. Český název je také muchomůrka strupkatá.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Někteří začínající houbaři si pletou některé muchomůrky s bedlami, v příštím díle si povíme o bedlách.

Text, foto: Dalibor Marounek, Muchomůrka šupinatá – foto: J. Laštůvka

Použitá literatura: Encyklopedie hub a lišejníků – Vladimír Antonín, Academia 2006

 

Předcházející články:

Letní houby – muchomůrky – 1. díl

Letní houby – muchomůrky – 2. díl

Další články z naší školy začínajícího houbaře: Jarní houby Letní houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 10 díl

Ryby v jídelníčku našich předků jsou známé po staletí, rybářské řemeslo patří k jedněm z nejstarších řemesel vůbec. Archeologické nálezy říčního rybářství jako jsou vrše, sítě, či udice atd., dokazují, že na našem území se rybařilo už mezi 8.-9. stoletím. První rybníky pro chov ryb, než je začal budovat Jakub Krčín, nechala vybudovat církev už v 11. století. Nejprve byla ryba považována za postní pokrm. První rybníky vznikaly především u klášterů. Mělo to důvod, rybí maso si pak mohla církev dopřát v hojné míře po celý rok, především pak právě v době půstu.

číst dále ...

Nejlepší chutě regionálních potravin: autentické suroviny a domácí recepty

Připravili jsme si pro vás recepty, které vypráví příběhy toho nejlepšího, co naše krajina nabízí. Najdete v nich výrobky, které byly s láskou vyrobeny pouze z regionálních surovin. Série receptů přetváří tyto výrobky do rafinovaných pokrmů, které si vás získají svou chutí i autenticitou. Tentokrát vybíráme to nejlepší z Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého kraje a z Kraje Vysočina. Maso, paštiky, uzeniny, ale i sirupy s označením Regionální potravina s sebou nesou tu výhodu, díky které si dokážete najít místo na mapě, kde vznikají, kde žijí a v jakých podmínkách jsou chována zvířata a kde se pěstují bylinky. Díky označení Regionální potravina tak máte záruku nejen kvality suroviny, ale víte, že chovatelské a pěstitelské činnosti podléhají přísným pravidlům a jsou pravidelně kontrolovány. Na nic nečekejme a pojďme se pustit do receptů, které se mohou stát perlou vaší kuchyně.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Vitana vám přináší pět nových druhů koření

Postavte se rázně proměnlivému počasí letošní zimy a připravte se na jaro v plné síle! Oblíbená značka Vitana vám přináší pět nových druhů koření, které lidé od pradávna využívají k přirozené podpoře nejen imunitního systému…

číst dále ...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které tento měsíc soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se jim získat čtyři stříbrné medaile. Dvě v seniorské a dvě v juniorské kategorii. Na této prestižní soutěži se sešlo více než 1200 účastníků, 88 týmů a přibližně 500 individuálních vystavovatelů z 55 zemí. V obou hlavních soutěžních kategoriích dominovali Seveřané, jak u seniorů, tak u juniorů. Finové se umístili na prvním místě, následováni Švýcary a třemi dalšími týmy ze Skandinávie. Češi si vedli dobře, umístili se v horní části druhé poloviny startovního pole v oblasti “stříbrných medailí”. Celkově si odnesli 16. místo, což je zlepšení o dvě příčky oproti minulému klání v roce 2020.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků