REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Letní houby – Jedovaté vláknice, závojenky, čechratky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola začínajícího houbaře - letní jedovaté houbyKromě jedovatých muchomůrek, s kterými už jsme se již seznámili, rostou v létě i jiné jedovaté druhy. Patří sem například vláknice. Tento poměrně početný rod většinou drobných hub s výrazně vláknitým kloboukem a třeňěm pro praktické houbaře nemá význam. Je zastoupen jen jedovatými a nejedlými druhy. Ovšem i jedovaté druhy hub je však důležité znát!


Ve 3. kapitole jarních hub jsme se už seznámili se smrtelně jedovatou vláknicí začervenalou – Inocybe erubescens, nyní se podíváme na další jedovaté vláknice. Od června do prosince hojně vyrůstá vláknice zemní – Inocybe geophylla, která vytváří dvě formy – bílou a fialovou. Klobouk je široký až 35 mm, zvoncovitý nebo kuželovitý, na středu s hrbolkem bělavý nebo fialový. Lupeny jsou šedobílé, později až okrově hnědé. Dužnina má spermatický zápach a svíravou chuť.

 

Škola začínajícího houbaře - letní jedovaté houby

 

Roste hojně ve všech typech lesa, ale i parcích, hájích atd. Podle zápachu dobře určitelný druh.

 

Škola začínajícího houbaře - letní jedovaté houby

 

Vláknice kuželovitá – Inocybe rimosa, starší název vláknice rozpraskaná, roste na stejných stanovištích jako vláknice zemní od června do září. Klobouk má široký až 70 mm, kuželovitý, později až plochý, s výrazným hrbolem na středu. Je okrový, žlutohnědý, často rozpraskaný na okraji, lupeny v mládí bílé, později olivově hnědé. Dužnina má spermatický zápach a nahořklou chuť.

 

Škola začínajícího houbaře - letní jedovaté houby

 

Vláknice Godeyova-Inocybe godeyi je také hojnější a snadno určitelný druh. Klobouk je široký až 60 mm, v dospělosti sklenutý, na středu často s hrbolkem nebo bez něj, na okraji popraskaný, vláknitý, hlínově žlutý často načervenalý. Lupeny jsou barvy hlínově žluté, po poranění a stářím červenají. Dužnina má opět spermatický zápach, roste na vápencovém podloží od června do listopadu pod listnáči.

 

Škola začínajícího houbaře - letní jedovaté houby

 

Vápenité podloží má ráda také vzácná vláknice jurská – Inocybe adaeguata. Klobouk je široký až 80 mm, kuželovitý, později plochý, paprsčitě vláknitý. Je barvy červenohnědé, lupeny žlutohnědé, ve stáří okrově hnědé. Dužnina ve třeni po omaku červená a má nepříjemnou nakyslou vůni. Roste od června do října v listnatých lesích, je vzácná a zařazená v Červeném seznamu jako ohrožený druh. Na našem území roste kolem 100 druhů vláknic, ale pro praktické houbaře jsou bez užitku, jak bylo řečeno na začátku: jsou jedovaté nebo nejedlé, vyvolávají většinou muskarinové otravy.

 

Škola začínajícího houbaře - letní jedovaté houby

 

Podobně jsou na tom závojenky, jedlých druhů je zde minimum. V části “Jarní houby” jsme se seznámili s jedlou závojenkou podtrnkou a závojenkou sadovkou. Tyto dva druhy patří ze závojenek k nejsbíranějším. V jarní části byla zmínka i o jedovatých závojenkách, kterými jsou závojenka olovová a závojenka jarní. Od června do listopadu vyrůstá v listnatých lesích jedovatá závojenka hnědošedavá – Entoloma lividoalbum. Klobouk je v mládí široký až 120 mm, zvoncovitý, později sklenutý s nízkým tupým hrbolem, barvy šedohnědé, za sucha světlejší, šedý. Lupeny bělavé, nakonec růžově hnědé, dužnina masitá, bílá, s moučnou vůní. Roste pod listnáči, nejčastěji pod duby a buky. Závojenka hnědošedavá je pěkná statná houba, a vzhledem k tomu, že roste až do listopadu, nezkušený houbař ji může zaměnit za některý druh čirůvky nebo za jiný podzimní druh. Zde je důležité vědět, že všechny závojenky mají později bělavé lupeny růžové, masové – od výtrusného prachu. To je jejich důležitý poznávací závojenky. Čirůvky mají lupeny bílé, nažloutlé, našedlé či fialové.

 

Škola začínajícího houbaře - letní jedovaté houby

 

K jedovatým druhům patří už zmiňovaná závojenka olovová – Entoloma sinuatum, zde je podrobnější popis: klobouk je široký až 150 mm, v mládí polokulovitý s podvinutým okrajem. Později je již sklenutý s tupým hrbolem, hedvábně lesklý, bělavý, šedožlutavý až šedohnědavý. Lupeny jsou husté, v mládí bílé, později masově narůžovělé až krémově růžové, u klobouku vykrojené. Třeň vysoký až 150 mm, válcovitý až kyjovitý, ve stáří dutý, bělavý až žlutavý. Dužnina má moučnou vůni, ale nepříjemnou chuť. Roste nehojně od června do září v teplejších listnatých lesích a stromořadích na hrázích rybníků. Nezkušený houbař ji může zaměnit v září za rostoucí bílé jedlé čirůvky nebo strmělky. Závojenek roste na našem území kolem 90 druhů a určení některých druhů je možné jen pod mikroskopem zkušeným mykologem. My si budeme pamatovat růžové lupeny u závojenek a to, že sbíráme jen jarní druhy – závojenku podtrnku a sadovku. Čechratka podvinutá – Paxillus involutus, byla ve starých atlasech uváděné jako jedlá gulášová houba, později nejedlá, a nejnovější výzkumy ukázaly, že je jedovatá. K prvním hromadným otravám došlo v Polsku. V posledních letech bylo zjištěno, že houba obsahuje nejedovatý antigen, který reaguje s obdobnými skupinami na povrchu červených krvinek, čímž dochází k jejich rozpadu, těžkému poškození a následnému úmrtí osoby, která ji požila.

 

Škola začínajícího houbaře - letní jedovaté houby

 

Klobouk je široký až 150 mm, dlouho s nápadně podvinutým okrajem, dospělosti rozprostřený, na středu vmáčklý. Na okraji je stále podvinutý, plstnatý, hnědý, hnědavý až žlutohnědý. Po poranění je pak tmavohnědě skvrnitý, lupeny široce připojené, sbíhavé na třeň, světle žluté, později rezavě hnědé. Třeň je vysoký až 70 mm, válcovitý, světle hnědý, na otlačených místech hnědnoucí. Dužnina je nažloutlá, na řezu hnědo červenající, vůně příjemná houbová, chuť nakyslá svíravá. Roste velmi hojně ve všech typech lesa, ale i v parcích, alejích a křovinách od června do listopadu.

 

Škola začínajícího houbaře - letní jedovaté houby

 

Čechratka podvinutá má i svého dvojníka, čechratku olšovou – Paxillus rubicundulus, která se rovněž k jídlu nedoporučuje. Roste jen pod olšemi na vlhkých místech, kolem potoků a řek od června do listopadu.

 

Škola začínajícího houbaře - letní jedovaté houby

 

Čechratice černohuňatá – Tapinella atrotomentosa, je také velmi podobná čechratce podvinuté. Starší název byl čechratka černohuňatá, a rovněž je uváděna jako jedlá. Dnes je označena jako nejedlá, vyrůstá od června do listopadu na pařezech a tlejícím dřevě, nejčastěji borovic a smrků. Dobře poznatelný druh podle sametového, černohnědého bočního třeně.

 

Škola začínajícího houbaře - letní jedovaté houby

 

A jedna zajímavost na závěr, první kdo podlehl na otravu čechratkou podvinutou, byl v roce 1944 německý mykolog Julius Schafer. Ten 17 dní po požití čechratky podvinuté zemřel na selhání ledvin.

 

Text i foto: D. Marounek, foto závojenka olovová: M. Kříž

Použité zdroje – Ottova encyklopedie hub; Ottovo nakladatelství 2015, Encyklopedie hub a lišejníků – 2006; Academia, Velký atlas hub Pavol Škubla; Priroda 2007, internet

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy