Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Letní houby – bedly a bedlovnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bedly jsou mezi houbaři oblíbené houby. Málo kdo ví, že jsou však mezi nimi druhy prudce jedovaté, obsahující jedy jakonapříklad muchomůrka zelená (Amanita phalloides). Celý rod obsahuje přes 80 druhů hub, některé jsou opravdu mohutné, jiné měří sotva pár centimetrů.


K nejznámějším a také k nejmohutnějším houbám patří bedla vysoká – Macrolepiota procera. Klobouk je v mládí uzavřený, polokulovitý, celá plodnice v mládí připomíná mohutnou paličku na buben, později je klobouk nízce sklenutý až plochý, na středu s výrazným hrbolkem pokrytý celý výraznými šedohnědými šupinami. Dosahuje velikosti až 300 mm. Lupeny jsou husté, vysoké, v mládí zakryté závojem, u třeně odsedlé, bílé později bělavé.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Třeň je válcovitý, vysoký až 400 mm, na bázi výrazně hlízovitý a v horní části s mohutným posuvným prstenem. Na šedohnědém podkladu je třeň výrazně šupinkatý, v mládí vatovitě vycpaný, později dutý, dřevnatý. Dužnina je v klobouku měkká, ve třeni vláknitá až dřevnatá, bílá, má příjemnou chuť i vůni.

Roste od července do října v prosvětlených listnatých i jehličnatých lesích. V kuchyni se nečastěji upravují klobouky obalené jako řízek, mladé, uzavřené klobouky lze plnit masem a zapékat. Tato bedla nejde sušit. Někteří houbaři suší však třeně, které rozdrtí na houbový prášek a používají pak k ochucení polévek a omáček.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Velmi podobná bedle vysoké je bedla červenající – Macrolepiota rachodes. Liší se menšími plodnicemi a také bělavým a hladkým třeněm. Lupeny a třeň po otlačení a dužnina na řezu ihned oranžově až hnědě červenají.

Roste na stejných stanovištích jako bedla vysoká a to od července do listopadu.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Velmi podobná je podezřelá a nebezpečná bedla červenající zahradní – Macrolepiota rachodes var. hortensis, která vyrůstá v sadech, na zahradách v kompostech, parcích, hřbitovech a půdách bohatých na humus a živiny. Liší se velkou odsedlou hlízou a svým výskytem.

Způsobila už několik otrav, které jsou řazeny do kategorie gastrointestinální otravy. Tyto otravy se projevují lokálním podrážděním až zánětem sliznic trávicího ústrojí. Většina těchto otrav se projevuje už po 3 hodinách křečovitými až kolikovitými bolestmi břicha, zvracením a průjmy. Většina těchto otrav má nepříjemný průběh, ale obvykle po 2 dnech končí s dobrým koncem, bez trvalých následků. Chceme-li se vyvarovat nepříjemností, bedlu červenající sbíráme pouze v lese. Někdy se u této houby uvádí i název bedla česká zahradní nebo bedla zahradní.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Foto nahoře i dole: Bedla červenající zahradní – Macrolepiota rachodes var. hortensis

 

Škola začínajícího houbaře

 

Jedlá bedla Konradova – Macrolepiota konradii, se podobá bedle vysoké, liší se menšími plodnicemi a šupiny jsou pouze na středu, na okraji chybí. Roste opět v prosvětlených lesích, nejčastěji listnatých, v trávě a opadu od července do listopadu.

 

Škola začínajícího houbaře

 

V jehličnatých lesích bohatých na humus se můžeme setkat s jedlou bedlou dívčí – Macrolepiota puellaris. Jedná se o menší druh, klobouk je až 100 mm velký, na bělavém podkladě soustředně střechovitě pokrytý odstávajícími bílými, v dospělosti hnědnoucími, šupinami. Roste na trávnicích, pastvinách a travnatých plochách.

Vyrůstá od července do září jako jedlá bedla zardělá – Leucoagaricus leucothites. Ta moc bedlu nepřipomíná, spíše pečárku (žampion). Její klobouk je bílý, bez šupin, na středu s hnědým nádechem. Lupeny jsou bílé, v dospělosti narůžovělé, třeň na bázi ztloustlý, v dospělosti dutý, v horní části s bílým prstenem.

Od pečárek dobře rozlišitelná lupeny. Všechny pečárky mají v mládí lupeny růžové nebo šedé, v dospělosti čokoládově hnědé.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Nahoře: Bedla dívčí – Macrolepiota puellaris, dole: Bedla zardělá – Leucoagaricus leucothites

 

Škola začínajícího houbaře

 

Na podobných stanovištích, jako výše uvedené bedly, roste nejedlá bedla hranostajová – Lepiota erminea, česky též bedla bílá. Vytváří menší plodnice, prsten na třeni je bíle plstnatý až vločkatý, prsten je bílý, roztrhaně vláknitý a brzy mizí. Vyrůstá od července do září a dává přednost teplejším stanovištím.

 

Škola začínajícího houbaře

 

K nejjedovatějším druhům bedel patří právě drobné druhy, například prudce jedovatá je bedla kaštanová – Lepiota castanea.

Klobouk je až 35 mm velký, v mládí tupě kuželovitý, později ploše rozložený s tupým hrbolem, ve stáří se zvednutým okrajem na okrově žlutém až oranžově okrovém povrchu jsou černohnědé, přitisklé šupinky. Lupeny jsou krémově žluté, nakonec okrově žluté. Třeň je krémově okrový s oranžovým nádechem, pod vláknitou prstencovou zónou červenohnědě vláknitě skvrnitý.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Nahoře: Bedla kaštanová – Lepiota castanea, dole: Bedla hřebenitá – Lepiota cristata

 

Škola začínajícího houbaře

 

K malým a velmi jedovatým bedlám patří také například bedla hřebenitá – Lepiota cristata, bedla klamavá – Lepiota pseudohelveola, bedla hnědočervenavá – Lepiota brunneoincarnata a další druhy.

Proto pozor! Malé druhy bedel nesbíráme, způsobují cyklopeptidové a cytotoxické otravy podobně, jako některé druhy muchomůrek.

Z větších plodnic pak stojí za zmínku jedovatá bedla ostrošupinná – Lepiota aspera. Klobouk až 120 mm, v mládí zvoncovitý, později ploše rozložený, masitý, pokrytý soustřednými černavě hnědými odstávajícími špičatými, ve stáří opadávajícími bradavkami. Třen až 80 mm, válcovitý, na bázi hlízovitě rozšířený, bělavý, naspodu hnědě vláknitý, s širokým bílým blanitým převislým prstenem.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Z bedlami se můžete setkat přímo doma, často vyrůstá v květináčích a ve sklenících bedla cibulkotřenná – Leucocoprinus birnbaumii, česky též bedla žlutá, nebo také bělohnojník sírožlutý a bělohnojník žlutý. Jedná se o drobnou houbičku, klobouk je zářivě sírově žlutý, třeň jemně šupinkatý, též sírově žlutý se žlutým prstenem a samozřejmě jde o nejedlý druh.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Na závěr se seznámíme z jednou z nejkrásnějších hub našich lesů, která je často ozdobou mykologických výstav. Jedná se o bedlovnici zlatou – Phaeolepiota aurea. Tento vzácný druh roste od srpna do září na stanovištích bohatých na dusík, většinou v kopřivách při okrajích cest v lesích a parcích.

Klobouk až 200 mm, v mládí polokulovitý až zvoncovitý, později vyklenutý, mírně vrásčitý, jemně zrnitě šupinkatý, zlatožlutý až skořicově hnědý. Lupeny jsou krémové, později okrové až rezavě žluté. Třeň až 150 mm, válcovitý, žlutavě okrový, na bázi kyjovitě ztloustlý s velkým zrnitým výrazným prstenem.

Jedna z nejkrásnějších hub naší přírody, která potěší oko každého milovníka přírody.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Foto nahoře i dole: Bedlovnice zlatá – Phaeolepiota aurea

 

Škola začínajícího houbaře

 

V příštím díle si povíme o pečárkách (žampionech).

 

Text a foto: Dalibor Marounek, Foto: Bedla kaštanová, hřebenitá, dívčí – Martin Kříž, Bedla červenající zahradní – Jiří Laštůvka

Použitá literatura: Velký atlas hub – Pavol Škubla, Priroda 2007, Encyklopedie hub a lišejníků – Vladimír Antonín, Academia 2006

 

Předcházející články:

Letní houby – muchomůrky – 1. díl

Letní houby – muchomůrky – 2. díl

Letní houby – muchomůrky – 3. díl

Další články z naší školy začínajícího houbaře: Jarní houby Letní houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 10 díl

Ryby v jídelníčku našich předků jsou známé po staletí, rybářské řemeslo patří k jedněm z nejstarších řemesel vůbec. Archeologické nálezy říčního rybářství jako jsou vrše, sítě, či udice atd., dokazují, že na našem území se rybařilo už mezi 8.-9. stoletím. První rybníky pro chov ryb, než je začal budovat Jakub Krčín, nechala vybudovat církev už v 11. století. Nejprve byla ryba považována za postní pokrm. První rybníky vznikaly především u klášterů. Mělo to důvod, rybí maso si pak mohla církev dopřát v hojné míře po celý rok, především pak právě v době půstu.

číst dále ...

Nejlepší chutě regionálních potravin: autentické suroviny a domácí recepty

Připravili jsme si pro vás recepty, které vypráví příběhy toho nejlepšího, co naše krajina nabízí. Najdete v nich výrobky, které byly s láskou vyrobeny pouze z regionálních surovin. Série receptů přetváří tyto výrobky do rafinovaných pokrmů, které si vás získají svou chutí i autenticitou. Tentokrát vybíráme to nejlepší z Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého kraje a z Kraje Vysočina. Maso, paštiky, uzeniny, ale i sirupy s označením Regionální potravina s sebou nesou tu výhodu, díky které si dokážete najít místo na mapě, kde vznikají, kde žijí a v jakých podmínkách jsou chována zvířata a kde se pěstují bylinky. Díky označení Regionální potravina tak máte záruku nejen kvality suroviny, ale víte, že chovatelské a pěstitelské činnosti podléhají přísným pravidlům a jsou pravidelně kontrolovány. Na nic nečekejme a pojďme se pustit do receptů, které se mohou stát perlou vaší kuchyně.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Vitana vám přináší pět nových druhů koření

Postavte se rázně proměnlivému počasí letošní zimy a připravte se na jaro v plné síle! Oblíbená značka Vitana vám přináší pět nových druhů koření, které lidé od pradávna využívají k přirozené podpoře nejen imunitního systému…

číst dále ...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které tento měsíc soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se jim získat čtyři stříbrné medaile. Dvě v seniorské a dvě v juniorské kategorii. Na této prestižní soutěži se sešlo více než 1200 účastníků, 88 týmů a přibližně 500 individuálních vystavovatelů z 55 zemí. V obou hlavních soutěžních kategoriích dominovali Seveřané, jak u seniorů, tak u juniorů. Finové se umístili na prvním místě, následováni Švýcary a třemi dalšími týmy ze Skandinávie. Češi si vedli dobře, umístili se v horní části druhé poloviny startovního pole v oblasti “stříbrných medailí”. Celkově si odnesli 16. místo, což je zlepšení o dvě příčky oproti minulému klání v roce 2020.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků