REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Letní houby – bedly a bedlovnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bedly jsou mezi houbaři oblíbené houby. Málo kdo ví, že jsou však mezi nimi druhy prudce jedovaté, obsahující jedy jakonapříklad muchomůrka zelená (Amanita phalloides). Celý rod obsahuje přes 80 druhů hub, některé jsou opravdu mohutné, jiné měří sotva pár centimetrů.


K nejznámějším a také k nejmohutnějším houbám patří bedla vysoká – Macrolepiota procera. Klobouk je v mládí uzavřený, polokulovitý, celá plodnice v mládí připomíná mohutnou paličku na buben, později je klobouk nízce sklenutý až plochý, na středu s výrazným hrbolkem pokrytý celý výraznými šedohnědými šupinami. Dosahuje velikosti až 300 mm. Lupeny jsou husté, vysoké, v mládí zakryté závojem, u třeně odsedlé, bílé později bělavé.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Třeň je válcovitý, vysoký až 400 mm, na bázi výrazně hlízovitý a v horní části s mohutným posuvným prstenem. Na šedohnědém podkladu je třeň výrazně šupinkatý, v mládí vatovitě vycpaný, později dutý, dřevnatý. Dužnina je v klobouku měkká, ve třeni vláknitá až dřevnatá, bílá, má příjemnou chuť i vůni.

Roste od července do října v prosvětlených listnatých i jehličnatých lesích. V kuchyni se nečastěji upravují klobouky obalené jako řízek, mladé, uzavřené klobouky lze plnit masem a zapékat. Tato bedla nejde sušit. Někteří houbaři suší však třeně, které rozdrtí na houbový prášek a používají pak k ochucení polévek a omáček.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Velmi podobná bedle vysoké je bedla červenající – Macrolepiota rachodes. Liší se menšími plodnicemi a také bělavým a hladkým třeněm. Lupeny a třeň po otlačení a dužnina na řezu ihned oranžově až hnědě červenají.

Roste na stejných stanovištích jako bedla vysoká a to od července do listopadu.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Velmi podobná je podezřelá a nebezpečná bedla červenající zahradní – Macrolepiota rachodes var. hortensis, která vyrůstá v sadech, na zahradách v kompostech, parcích, hřbitovech a půdách bohatých na humus a živiny. Liší se velkou odsedlou hlízou a svým výskytem.

Způsobila už několik otrav, které jsou řazeny do kategorie gastrointestinální otravy. Tyto otravy se projevují lokálním podrážděním až zánětem sliznic trávicího ústrojí. Většina těchto otrav se projevuje už po 3 hodinách křečovitými až kolikovitými bolestmi břicha, zvracením a průjmy. Většina těchto otrav má nepříjemný průběh, ale obvykle po 2 dnech končí s dobrým koncem, bez trvalých následků. Chceme-li se vyvarovat nepříjemností, bedlu červenající sbíráme pouze v lese. Někdy se u této houby uvádí i název bedla česká zahradní nebo bedla zahradní.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Foto nahoře i dole: Bedla červenající zahradní – Macrolepiota rachodes var. hortensis

 

Škola začínajícího houbaře

 

Jedlá bedla Konradova – Macrolepiota konradii, se podobá bedle vysoké, liší se menšími plodnicemi a šupiny jsou pouze na středu, na okraji chybí. Roste opět v prosvětlených lesích, nejčastěji listnatých, v trávě a opadu od července do listopadu.

 

Škola začínajícího houbaře

 

V jehličnatých lesích bohatých na humus se můžeme setkat s jedlou bedlou dívčí – Macrolepiota puellaris. Jedná se o menší druh, klobouk je až 100 mm velký, na bělavém podkladě soustředně střechovitě pokrytý odstávajícími bílými, v dospělosti hnědnoucími, šupinami. Roste na trávnicích, pastvinách a travnatých plochách.

Vyrůstá od července do září jako jedlá bedla zardělá – Leucoagaricus leucothites. Ta moc bedlu nepřipomíná, spíše pečárku (žampion). Její klobouk je bílý, bez šupin, na středu s hnědým nádechem. Lupeny jsou bílé, v dospělosti narůžovělé, třeň na bázi ztloustlý, v dospělosti dutý, v horní části s bílým prstenem.

Od pečárek dobře rozlišitelná lupeny. Všechny pečárky mají v mládí lupeny růžové nebo šedé, v dospělosti čokoládově hnědé.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Nahoře: Bedla dívčí – Macrolepiota puellaris, dole: Bedla zardělá – Leucoagaricus leucothites

 

Škola začínajícího houbaře

 

Na podobných stanovištích, jako výše uvedené bedly, roste nejedlá bedla hranostajová – Lepiota erminea, česky též bedla bílá. Vytváří menší plodnice, prsten na třeni je bíle plstnatý až vločkatý, prsten je bílý, roztrhaně vláknitý a brzy mizí. Vyrůstá od července do září a dává přednost teplejším stanovištím.

 

Škola začínajícího houbaře

 

K nejjedovatějším druhům bedel patří právě drobné druhy, například prudce jedovatá je bedla kaštanová – Lepiota castanea.

Klobouk je až 35 mm velký, v mládí tupě kuželovitý, později ploše rozložený s tupým hrbolem, ve stáří se zvednutým okrajem na okrově žlutém až oranžově okrovém povrchu jsou černohnědé, přitisklé šupinky. Lupeny jsou krémově žluté, nakonec okrově žluté. Třeň je krémově okrový s oranžovým nádechem, pod vláknitou prstencovou zónou červenohnědě vláknitě skvrnitý.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Nahoře: Bedla kaštanová – Lepiota castanea, dole: Bedla hřebenitá – Lepiota cristata

 

Škola začínajícího houbaře

 

K malým a velmi jedovatým bedlám patří také například bedla hřebenitá – Lepiota cristata, bedla klamavá – Lepiota pseudohelveola, bedla hnědočervenavá – Lepiota brunneoincarnata a další druhy.

Proto pozor! Malé druhy bedel nesbíráme, způsobují cyklopeptidové a cytotoxické otravy podobně, jako některé druhy muchomůrek.

Z větších plodnic pak stojí za zmínku jedovatá bedla ostrošupinná – Lepiota aspera. Klobouk až 120 mm, v mládí zvoncovitý, později ploše rozložený, masitý, pokrytý soustřednými černavě hnědými odstávajícími špičatými, ve stáří opadávajícími bradavkami. Třen až 80 mm, válcovitý, na bázi hlízovitě rozšířený, bělavý, naspodu hnědě vláknitý, s širokým bílým blanitým převislým prstenem.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Z bedlami se můžete setkat přímo doma, často vyrůstá v květináčích a ve sklenících bedla cibulkotřenná – Leucocoprinus birnbaumii, česky též bedla žlutá, nebo také bělohnojník sírožlutý a bělohnojník žlutý. Jedná se o drobnou houbičku, klobouk je zářivě sírově žlutý, třeň jemně šupinkatý, též sírově žlutý se žlutým prstenem a samozřejmě jde o nejedlý druh.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Na závěr se seznámíme z jednou z nejkrásnějších hub našich lesů, která je často ozdobou mykologických výstav. Jedná se o bedlovnici zlatou – Phaeolepiota aurea. Tento vzácný druh roste od srpna do září na stanovištích bohatých na dusík, většinou v kopřivách při okrajích cest v lesích a parcích.

Klobouk až 200 mm, v mládí polokulovitý až zvoncovitý, později vyklenutý, mírně vrásčitý, jemně zrnitě šupinkatý, zlatožlutý až skořicově hnědý. Lupeny jsou krémové, později okrové až rezavě žluté. Třeň až 150 mm, válcovitý, žlutavě okrový, na bázi kyjovitě ztloustlý s velkým zrnitým výrazným prstenem.

Jedna z nejkrásnějších hub naší přírody, která potěší oko každého milovníka přírody.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Foto nahoře i dole: Bedlovnice zlatá – Phaeolepiota aurea

 

Škola začínajícího houbaře

 

V příštím díle si povíme o pečárkách (žampionech).

 

Text a foto: Dalibor Marounek, Foto: Bedla kaštanová, hřebenitá, dívčí – Martin Kříž, Bedla červenající zahradní – Jiří Laštůvka

Použitá literatura: Velký atlas hub – Pavol Škubla, Priroda 2007, Encyklopedie hub a lišejníků – Vladimír Antonín, Academia 2006

 

Předcházející články:

Letní houby – muchomůrky – 1. díl

Letní houby – muchomůrky – 2. díl

Letní houby – muchomůrky – 3. díl

Další články z naší školy začínajícího houbaře: Jarní houby Letní houby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy