Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kotrče, kuřátka, kuřátečka, kuřince a krásnorůžek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola začínajícího houbařeVšechny tyto druhy mají jedno společné, patří mezi nelupenaté houby. Jejich nejhojnější růst je konec léta a přicházející podzim, takže by šly zařadit i mezi podzimní druhy. Tato skupina hub se liší i od běžných hub tvarem, připomínají spíše mořské korály, mořské houby, nebo rostliny.


Kotrče

Houbu na mytí připomíná zdálky kotrč kadeřavý – Sparassis crispa, nejhojněji rostoucí kotrč často houbaři vyhledávaný a sbíraný. Plodnice rostou u kořenů borovic, méně častěji i modřínů, od července do října, nejhojnější růst je pak koncem srpna a v září.

Plodnice jsou trsovité, složené z různě kadeřavě zprohýbaných větviček žlutavé až hnědavé barvy. Plodnice jsou mohutné a mohou vážit i několik kilogramů. Nález velkého kotrče je pro houbaře vydatný úlovek. Kotrč příjemně voní, dužnina je chutná a nejčastěji se z něj připravuje dršťková polévka. Jde ovšem i sušit, zavařovat do láku, přidat do smaženice a menší plodnice lze obalit jako řízek.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Nevýhodou je poměrně pracné čištění, uvnitř plodnice bývá jehličí, zemina, hmyz. Houbu je nejlepší pořádně osprchovat z hrubých nečistot, potom nakrájet na kousky a několikrát propláchnout vodou až se zbavíme všech nečistot. Za vynaloženou námahu budeme odměněni skvělým pokrmem z této velmi chutné houby.

Kotrč mohou sbírat i houbaři začátečníci, není mu podobná žádná jedovatá houba. Kotrč kadeřavý můžeme zaměnit za kotrč Němcův – Sparassis nemecii, který roste u pat smrků nebo jedlí, většinou ve vyšších polohách, větvičky nejsou kadeřavé jen mírně zvlněné a světleji zbarvené. Kotrč Němcův je vzácný, uveden v Červeném seznamu jako ohrožený druh, nesbíráme ho, ale chráníme.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Třetím kotrčem, který roste na našem území, je kotrč štěrbákový – Sparassis brevipes, podobný kotrči Němcovu. Roste vzácně pod buky a duby.

 

Kuřátka

Kuřátek se v ČR vyskytuje kolem 40 druhů, plodnice jsou keříčkovitě rozvětvené s vyvinutým masitým třeněm, větvičky jsou většinou křehké. Určování kuřátek je v terénu velmi těžké a 100 % určení jde jen pod mikroskopem od zkušeného mykologa. Jsou mezi nimi jak jedlé tak nejedlé i jedovaté druhy, proto sběr kuřátek nedoporučuji, v době jejich růstu většinou roste mnohem více kvalitnějších druhů hub.

Mezi nejznámější kuřátka patří kuřátka jarmuzová – Ramaria botrytis, starší název kuřátka květáková. Plodnice jsou nepravidelně kulovité, keříčkovitě členěná a bohatě rozvětvené, světle hnědé barvy na konci vínově červené, větvičky vyrůstají z bílého třeně, který je částečně ukrytý v zemi. Rostou od srpna do října v listnatých lesích. V minulém století ještě v 80. letech byly uvedeny na indexu tržních hub, v současné době jsou v Červeném seznamu jako ohrožený druh.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Kuřátka žlutá – Ramaria flava rostou nejčastěji v bučinách. Plodnice jsou bohatě rozvětvené, zbarvené sírově až citronově žlutě, třeň bývá bělavý až nažloutlý. Vyskytují se od července do října. Žlutých kuřátek je více, například kuřátka nažloutlá, nebo zlatá. Kuřátka žlutá jsou také uvedena v Červeném seznamu jako druh o kterém chybí informace.

 

Škola začínajícího houbaře

 

K hojnějším a nejedlým druhům patří například kuřátka přímá – Ramaria stricta, rostoucí od července do listopadu na rozkládajícím se dřevě listnáčů, vzácně i jehličnanů. Plodnice jsou bohatě větvené, žlutookrové až hnědavé se žlutými až okrovými špičkami větviček. Jsou hořká a mají anýzovou vůni, samozřejmě nejedlá.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Na humózní půdě jak v listnáčích, tak jehličnanech rostou od července do října celkem hojně nejedlá kuřátka Invalova – Ramaria eumorpha. Plodnice jsou bohatě větvené, přímé, válcovité konce větviček špičaté, zbarvené okrově hnědě nebo žlutě okrově.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Kuřátečka

Kuřátečka jsou velmi podobná kuřátkům, bývají méně rozvětvená, spíš kyjovitá, třeň není tak výrazný, jak u kuřátek a samozřejmě se liší i mikroskopicky.

Nejčastěji se můžeme potkat s kuřátečkem hřebenitým – Clavulina coralloides rostoucím hojně od srpna do listopadu. Roste jak v listnáčích tak jehličnanech. Plodnice řídce až mnohonásobně větvené, bílé, našedlé s hřebenitými ostrými špičkami. Tento druh je jedlý.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Typicky kyjovité větvičky má kuřátko svraskalé – Clavulina rugosa. Plodnice jsou v mládí téměř nevětvené, později s krátkými válcovitými zaoblenými větvičkami, ty jsou bílé, ve stáří našedlé nebo o nafialovělé barvy. Roste v trávě v jehličnatých i listnatých lesích od srpna do listopadu. Je to jedlá houba.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Kuřince

K mykologickým lahůdkám patří kuřince – Ramariopsis. Plodnice jsou velmi malé, kolem 20-50 mm, pestře zbarvené, rozvětvené do krátkých větviček. Rostou většinou vzácně na zemi nebo tlejícím dřevě, většina z nich je uvedena v Červeném seznamu. Nádherný a kriticky ohrožený druh je kuřinec lilákový – Ramariopsis pulchella, jiný český název kuřinec hezký. Plodnice až 20 mm, fialové nebo lilákové barvy, řídce větvené. Výskyt od srpna do října.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Krásně vybarvený je i kuřinec šafránový – Ramariopsis crocea. Je uvedený v Červeném seznamu jako kriticky ohrožený druh. Plodnice jsou vysoké až 50 mm, zlatožluté až žlutooranžové, rozvětvené v tupé větvičky. Roste vzácně na zemi v trávě mimo les, nebo i v lesích od srpna do října.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Krásnorůžek

Při pohledu na tuto fotografii namítnete, že jste tuhle houbičku už viděli. Velmi podobný je mohutnější, hojně rostoucí krásnorůžek lepkavý – Calocera viscos. Mnoho houbařů je také považuje za některý druh kuřátek. Krásnorůžek roste hojně na tlejících kořenech a pařezech jehličnanů od června do listopadu, plodnice jsou vysoké až 80 mm, keříčkovitě rozvětvené, pomerančově žluté až žlutooranžové, velmi pružné, v mládí slizské.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Jedná se o nejedlý druh. Někteří houbaři ho sbírají a používají jako okrasu do zavařených hub v octovém láku. Plodnice se krásně ve sklenici vyjímá a lahodí oku. Po otevření sklenice se odstraní a nekonzumuje.

Text i foto: D. Marounek

Použité zdroje: Encyklopedie hub a lišejníků – V. Antonín Academia 2006, Červený seznam hub ČR – J. Holec, M. Beran – 2006

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 10 díl

Ryby v jídelníčku našich předků jsou známé po staletí, rybářské řemeslo patří k jedněm z nejstarších řemesel vůbec. Archeologické nálezy říčního rybářství jako jsou vrše, sítě, či udice atd., dokazují, že na našem území se rybařilo už mezi 8.-9. stoletím. První rybníky pro chov ryb, než je začal budovat Jakub Krčín, nechala vybudovat církev už v 11. století. Nejprve byla ryba považována za postní pokrm. První rybníky vznikaly především u klášterů. Mělo to důvod, rybí maso si pak mohla církev dopřát v hojné míře po celý rok, především pak právě v době půstu.

číst dále ...

Nejlepší chutě regionálních potravin: autentické suroviny a domácí recepty

Připravili jsme si pro vás recepty, které vypráví příběhy toho nejlepšího, co naše krajina nabízí. Najdete v nich výrobky, které byly s láskou vyrobeny pouze z regionálních surovin. Série receptů přetváří tyto výrobky do rafinovaných pokrmů, které si vás získají svou chutí i autenticitou. Tentokrát vybíráme to nejlepší z Jihočeského, Ústeckého, Olomouckého kraje a z Kraje Vysočina. Maso, paštiky, uzeniny, ale i sirupy s označením Regionální potravina s sebou nesou tu výhodu, díky které si dokážete najít místo na mapě, kde vznikají, kde žijí a v jakých podmínkách jsou chována zvířata a kde se pěstují bylinky. Díky označení Regionální potravina tak máte záruku nejen kvality suroviny, ale víte, že chovatelské a pěstitelské činnosti podléhají přísným pravidlům a jsou pravidelně kontrolovány. Na nic nečekejme a pojďme se pustit do receptů, které se mohou stát perlou vaší kuchyně.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Vitana vám přináší pět nových druhů koření

Postavte se rázně proměnlivému počasí letošní zimy a připravte se na jaro v plné síle! Oblíbená značka Vitana vám přináší pět nových druhů koření, které lidé od pradávna využívají k přirozené podpoře nejen imunitního systému…

číst dále ...

Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě. Dosáhl na stříbrné pásmo medailí

Mezi kuchařskými týmy, které tento měsíc soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se jim získat čtyři stříbrné medaile. Dvě v seniorské a dvě v juniorské kategorii. Na této prestižní soutěži se sešlo více než 1200 účastníků, 88 týmů a přibližně 500 individuálních vystavovatelů z 55 zemí. V obou hlavních soutěžních kategoriích dominovali Seveřané, jak u seniorů, tak u juniorů. Finové se umístili na prvním místě, následováni Švýcary a třemi dalšími týmy ze Skandinávie. Češi si vedli dobře, umístili se v horní části druhé poloviny startovního pole v oblasti “stříbrných medailí”. Celkově si odnesli 16. místo, což je zlepšení o dvě příčky oproti minulému klání v roce 2020.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků