REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kotrče, kuřátka, kuřátečka, kuřince a krásnorůžek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola začínajícího houbařeVšechny tyto druhy mají jedno společné, patří mezi nelupenaté houby. Jejich nejhojnější růst je konec léta a přicházející podzim, takže by šly zařadit i mezi podzimní druhy. Tato skupina hub se liší i od běžných hub tvarem, připomínají spíše mořské korály, mořské houby, nebo rostliny.


Kotrče

Houbu na mytí připomíná zdálky kotrč kadeřavý – Sparassis crispa, nejhojněji rostoucí kotrč často houbaři vyhledávaný a sbíraný. Plodnice rostou u kořenů borovic, méně častěji i modřínů, od července do října, nejhojnější růst je pak koncem srpna a v září.

Plodnice jsou trsovité, složené z různě kadeřavě zprohýbaných větviček žlutavé až hnědavé barvy. Plodnice jsou mohutné a mohou vážit i několik kilogramů. Nález velkého kotrče je pro houbaře vydatný úlovek. Kotrč příjemně voní, dužnina je chutná a nejčastěji se z něj připravuje dršťková polévka. Jde ovšem i sušit, zavařovat do láku, přidat do smaženice a menší plodnice lze obalit jako řízek.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Nevýhodou je poměrně pracné čištění, uvnitř plodnice bývá jehličí, zemina, hmyz. Houbu je nejlepší pořádně osprchovat z hrubých nečistot, potom nakrájet na kousky a několikrát propláchnout vodou až se zbavíme všech nečistot. Za vynaloženou námahu budeme odměněni skvělým pokrmem z této velmi chutné houby.

Kotrč mohou sbírat i houbaři začátečníci, není mu podobná žádná jedovatá houba. Kotrč kadeřavý můžeme zaměnit za kotrč Němcův – Sparassis nemecii, který roste u pat smrků nebo jedlí, většinou ve vyšších polohách, větvičky nejsou kadeřavé jen mírně zvlněné a světleji zbarvené. Kotrč Němcův je vzácný, uveden v Červeném seznamu jako ohrožený druh, nesbíráme ho, ale chráníme.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Třetím kotrčem, který roste na našem území, je kotrč štěrbákový – Sparassis brevipes, podobný kotrči Němcovu. Roste vzácně pod buky a duby.

 

Kuřátka

Kuřátek se v ČR vyskytuje kolem 40 druhů, plodnice jsou keříčkovitě rozvětvené s vyvinutým masitým třeněm, větvičky jsou většinou křehké. Určování kuřátek je v terénu velmi těžké a 100 % určení jde jen pod mikroskopem od zkušeného mykologa. Jsou mezi nimi jak jedlé tak nejedlé i jedovaté druhy, proto sběr kuřátek nedoporučuji, v době jejich růstu většinou roste mnohem více kvalitnějších druhů hub.

Mezi nejznámější kuřátka patří kuřátka jarmuzová – Ramaria botrytis, starší název kuřátka květáková. Plodnice jsou nepravidelně kulovité, keříčkovitě členěná a bohatě rozvětvené, světle hnědé barvy na konci vínově červené, větvičky vyrůstají z bílého třeně, který je částečně ukrytý v zemi. Rostou od srpna do října v listnatých lesích. V minulém století ještě v 80. letech byly uvedeny na indexu tržních hub, v současné době jsou v Červeném seznamu jako ohrožený druh.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Kuřátka žlutá – Ramaria flava rostou nejčastěji v bučinách. Plodnice jsou bohatě rozvětvené, zbarvené sírově až citronově žlutě, třeň bývá bělavý až nažloutlý. Vyskytují se od července do října. Žlutých kuřátek je více, například kuřátka nažloutlá, nebo zlatá. Kuřátka žlutá jsou také uvedena v Červeném seznamu jako druh o kterém chybí informace.

 

Škola začínajícího houbaře

 

K hojnějším a nejedlým druhům patří například kuřátka přímá – Ramaria stricta, rostoucí od července do listopadu na rozkládajícím se dřevě listnáčů, vzácně i jehličnanů. Plodnice jsou bohatě větvené, žlutookrové až hnědavé se žlutými až okrovými špičkami větviček. Jsou hořká a mají anýzovou vůni, samozřejmě nejedlá.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Na humózní půdě jak v listnáčích, tak jehličnanech rostou od července do října celkem hojně nejedlá kuřátka Invalova – Ramaria eumorpha. Plodnice jsou bohatě větvené, přímé, válcovité konce větviček špičaté, zbarvené okrově hnědě nebo žlutě okrově.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Kuřátečka

Kuřátečka jsou velmi podobná kuřátkům, bývají méně rozvětvená, spíš kyjovitá, třeň není tak výrazný, jak u kuřátek a samozřejmě se liší i mikroskopicky.

Nejčastěji se můžeme potkat s kuřátečkem hřebenitým – Clavulina coralloides rostoucím hojně od srpna do listopadu. Roste jak v listnáčích tak jehličnanech. Plodnice řídce až mnohonásobně větvené, bílé, našedlé s hřebenitými ostrými špičkami. Tento druh je jedlý.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Typicky kyjovité větvičky má kuřátko svraskalé – Clavulina rugosa. Plodnice jsou v mládí téměř nevětvené, později s krátkými válcovitými zaoblenými větvičkami, ty jsou bílé, ve stáří našedlé nebo o nafialovělé barvy. Roste v trávě v jehličnatých i listnatých lesích od srpna do listopadu. Je to jedlá houba.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Kuřince

K mykologickým lahůdkám patří kuřince – Ramariopsis. Plodnice jsou velmi malé, kolem 20-50 mm, pestře zbarvené, rozvětvené do krátkých větviček. Rostou většinou vzácně na zemi nebo tlejícím dřevě, většina z nich je uvedena v Červeném seznamu. Nádherný a kriticky ohrožený druh je kuřinec lilákový – Ramariopsis pulchella, jiný český název kuřinec hezký. Plodnice až 20 mm, fialové nebo lilákové barvy, řídce větvené. Výskyt od srpna do října.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Krásně vybarvený je i kuřinec šafránový – Ramariopsis crocea. Je uvedený v Červeném seznamu jako kriticky ohrožený druh. Plodnice jsou vysoké až 50 mm, zlatožluté až žlutooranžové, rozvětvené v tupé větvičky. Roste vzácně na zemi v trávě mimo les, nebo i v lesích od srpna do října.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Krásnorůžek

Při pohledu na tuto fotografii namítnete, že jste tuhle houbičku už viděli. Velmi podobný je mohutnější, hojně rostoucí krásnorůžek lepkavý – Calocera viscos. Mnoho houbařů je také považuje za některý druh kuřátek. Krásnorůžek roste hojně na tlejících kořenech a pařezech jehličnanů od června do listopadu, plodnice jsou vysoké až 80 mm, keříčkovitě rozvětvené, pomerančově žluté až žlutooranžové, velmi pružné, v mládí slizské.

 

Škola začínajícího houbaře

 

Jedná se o nejedlý druh. Někteří houbaři ho sbírají a používají jako okrasu do zavařených hub v octovém láku. Plodnice se krásně ve sklenici vyjímá a lahodí oku. Po otevření sklenice se odstraní a nekonzumuje.

Text i foto: D. Marounek

Použité zdroje: Encyklopedie hub a lišejníků – V. Antonín Academia 2006, Červený seznam hub ČR – J. Holec, M. Beran – 2006

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy