Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.


Zde je několik tipů z praxe, které můžete hned aplikovat:

 

Změňte poměr rostlinných a živočišných tuků

Dejte tělu prostor, aby se přirozeně pročistilo a snižte množství živočišných tuků v jídelníčku. Omezte množství tučných sýrů, uzenin, prorostlého masa či másla a zapojte více kvalitních rostlinných olejů, luštěnin a superpotravin. Rostlinné oleje jsou zdrojem polynenasycených mastných kyselin, které snižují zánětlivé procesy v těle. A pokud máte chuť zařadit přírodní produkt, který by podpořil pročištění těla, skvěle se pro to hodí Chlorella. Ne náhodou je tato jednobuněčná řasa součástí mnoha detoxikačních programů. Podporuje také zdravou funkci jater, což se po bujarém konci roku může hodit.

 

Dopřejte si sladkou snídani jinak

Ráno dělá den. První změnu tedy odstartujte zdravou snídaní. Preferujete sladkou chuť a těžko do sebe dostáváte chleba se šunkou nebo vaječnou omeletu? Nemusíte se sladké chuti vzdát. Vyměňte koláčky z pekárny za super snídaňové směsi s vysokou nutriční hodnotou. Klidně jen párkrát týdně. A nemusí to nutně znamenat, že budete přes noc namáčet ovesné vločky, na parapetu klíčit pohanku a po práci shánět sušené moruše. Pořiďte si kvalitní hotové snídaňové směsi, které jen zalijete vodou nebo rostlinným mlékem a máte je do minuty připravené. Takové směsi obvykle obsahují různé druhy vloček, obilovin, semínka, ořechy, sušené ovoce, kakaový prášek nebo prášek z açai bobulí sušených mrazem. Za pozornost stojí například směsi Super breakfast od Iswari. Jsou totiž nejen 100% organické, ale také bez lepku, bez přidaného cukru a vhodné i pro vegany.

 

Vařte si pravidelně zeleninové superpolévky

V zimním období je vhodnější jíst zeleninu v tepelně upravené formě. Nejrychlejší a nejpraktičtější formou jsou krémové zeleninové polévky. Zahřejí, zasytí, jsou zdrojem vlákniny a mají nízkou energetickou hodnotu. Rychlá a lehká večeře je do 15 minut vyřešená. Do krémových polévek můžete zakomponovat různé druhy zeleniny, je však dobré držet se podobné barevnosti surovin. Květák se hodí k pórku, mrkev k rajčatům, brokolice k cuketě…Jíme přece i očima. Zeleninou to však nekončí. Polévku můžete navíc snadno nutričně obohatit přidáním superpotravin. Pro více antioxidantů přidejte do polévky lžíci Maca prášku, vyšší obsah bílkovin snadno zajistí neutrální proteinový prášek Super vegan protein, zdravé tuky dodáte namletým chia semínkem, které je součástí směsi Omega mix.

 

Chuť na sladké vyřešte horkým kakaovým nápojem

Pro zlepšení jídelníčku a fresh start je vhodné snížit množství přidaného cukru. Tento krok pomůže udržovat stabilní hladinu krevního cukru, která je žádoucí. Pro začátek stačí přestat jíst průmyslově zpracované sladkosti jako různé tyčinky, oplatky, sušenky a nepít sladké kalorie v podobě džusů. Jak ale vyřešit to, když máte rádi po obědě sladkou tečku, nebo vás odpoledne zastihne propad energie a nejraději byste sáhli do šuplíku pro tatranku? Vyzkoušejte domácí kakaový nápoj z kakaového prášku. Kromě toho, že je kakao zdrojem hořčíku, železa a draslíku, má schopnost zlepšovat náladu a navodit pocit sytosti. Pro přípravu nápoje zvolte naturální nealkalizovaný kakaový prášek, který se kvalitou nedá srovnat s kakaovým práškem na pečení ze supermarketu. 2 až 3 lžičky prášku rozmixujte s horkým rostlinným mlékem a decentně doslaďte medem nebo javorovým sirupem. Báječně uspokojíte chuťové buňky.

 

Zařazujte do jídel lněné semínko

Lněné semínko vám pomůže navýšit příjem vlákniny, přirozeně pročišťuje organismus a je výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3. Navíc obsahuje rostlinné látky lignany, které mají silné antioxidační vlastnosti. Aby tělo mohlo ze semínka využít všechny živiny, je však třeba ho konzumovat v mleté formě. Při mletí lnu je důležitá technologii zpracování, aby semínko nežluklo. Vysokou kvalitu najdete např. u značky Iswari. Zpracovává len speciálním mlecím postupem, proto vydrží bez žluknutí řadu měsíců. A kam mleté lněné semínko zakomponovat? Do snídaňové kaše, do jogurtu, pomazánek, smoothie či domácích svačinek v podobě raw kuliček.

 

I malé změny v jídelníčku dokážou udělat velké změny v životě!

 

Článek pro vás, ve spolupráci s portugalskou značkou (nejen) superpotravin Iswari, připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová, autorka webu www.varilamysicka.cz. Všechny produkty seženete na www.labeta.cz.

 

Recepty k článku:

 

Tento nutričně vyvážený koktejl vám pomůže doplnit energii a živiny po sportovní aktivitě. Protein ze žlutého hrachu Iswari mu dodá bílkoviny i krémovost Je dobře stravitelný a připravený během minutky. Díky domácí přípravě máte pod kontrolou složení i chuť. Recept je čistě „plant based“. Ocení ho jak vyznavači rostlinné stravy, tak ti, kteří chtějí svému jídelníčku odlehčit od mléčných výrobků.

 

 

Chcete se dostat do formy, ale nedokážete se vzdát sladkých dezertů? Ano, je to možné. Stačí kupované krémy, sladké jogurty a pudinky nahradit doma vyrobeným dezertem s vysokým obsahem proteinu. Ten funguje zároveň jako výživná svačina, která perfektně zapadne do zdravého jídelníčku. Když má sezónu ovoce kaki, rozhodně sáhněte po něm. Krátce podušené má báječnou chuť. Podobně poslouží i broskev, hruška, či jablko…

 

 

Zajistit výraznou chuť a krémovost zeleninové polévky se dá i jinak, než pomocí tradičního restování zeleniny a zjemňování smetanou. Upečte zeleninu v troubě a na závěr polévku doplňte kvalitním rostlinným hrachovým proteinem Iswari. Zelenina získá díky pečení intenzivní chuť, a dokonce se i lépe mixuje. Tento postup navíc šetří váš čas. Hrachový protein polévku nejen zjemní a lehce zahustí, ale i nutričně obohatí o bílkoviny.

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Česnek ořešec

Doba růstu medvědího česneku pomalu končí, ovšem to nevadí! V přírodě můžeme narazit na další planě rostoucí česnek, jde o česnek ořešec – Allium scorodoprasum. Dříve se pěstoval jako zelenina na zahrádkách, dnes je skoro zapomenutý. Znali ho už staří Slované, Germáni, či Keltové. Je rozšířený v celé Evropě. Z česneku ořešce byl patrně vyšlechtěn klasický česnek kuchyňský.

číst dále ...

Závojenka podtrnka – opomíjená chutná jarní houba

Příroda na jaře nás může obdařit také houbami, na které nemusíme chodit do lesa, klidně nám totiž mohou vyrůst na zahradě nebo v sadu. Do této skupiny hub patří i jedlá závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum. Podtrnka roste pod růžokvětými stromy a keři rodu Prunus. Můžeme ji najít pod třešněmi, švestkami, jabloněmi, hruškami, meruňkami v křovinách pod trnkami, šípkovou růží, hlohem atd. Na stanovišti se objevuje jednotlivě i v početných skupinách. Podtrnku sbírali už naši předkové. Její lidové názvy jsou např. podslivka, podslivník, darmolka, falešná májovka. Podtrnky nyní rostou, zkuste štěstí v sadu, zahradě, v křovinách podél cest s růžokvětými keři a dodržujte pravidlo, na podtrnky se do lesa nechodí!

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

číst dále ...

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.