REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lehké večeře? Pár jich pro vás máme

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ráno nesnídáte, svačiny opomíjíte a k obědu si dáte jen něco rychlého. Nadějí na pořádné jídlo je po celém dni večeře. Všichni víme, že takto by to ale být nemělo. Je samozřejmě podstatné, aby i večeře byla součástí vašeho jídelníčku, ale zároveň aby byla složena ze správného poměru živin a konala se zhruba 3 až 4 hodin před plánovaným spánkem.


Proč řešit večeři?

Pakliže hladovíme přes noc, například déle než 10 hodin, klesne nám hladina cukru v krvi. Ten je důležitý pro činnost mozku, který pracuje i v noci a místo toho, abyste se probudili odpočatí, budete podráždění a s bolavou hlavou a stále v mírném stresu.

Co si dát a čemu se vyhnout

Večeře by se měla podobat lehčímu obědu či bohatší svačině. Chybu neuděláte libovým masem, rybou, vejci nebo náhražkami masa. „Pokud jste v redukčním procesu, sacharidové přílohy k večeři volte jen občas a s rozmyslem. Vhodnou volbou jsou je například bulgur, kuskus, divoká rýže či quinoa,“ doporučuje poradkyně NATURHOUSE. Nejlépe vám s tím poradí výživoví poradci, protože je důležité brát v potaz vaši fyzickou aktivitu, zdravotní stav a jiné náležitosti. Nezbytnou součástí večeře by měla být zelenina upravená na různý způsob, stejně tak zeleninové polévky jsou skvělou volbou k večeři.

Čemu se ale určitě vyhněte, jsou tučná masa a uzeniny. Stejně tak vše smažené, tučné sýry, polotovary. Ale i sladkosti a sladké ovoce. Součástí večeře je i pití. V pořádku je obyčejná neperlivá voda či neslazený čaj. Určitě se ale vyhněte slazeným nápojům, perlivým vodám, kávě či zelenému čaji.

 

Carpaccio z řepy

Ingredience na 4 porce:

  • 4 velké řepy
  • česnek
  • cibule
  • sýr Cottage
  • sůl, pepř, olej, ocet balzamiko s příchutí pomeranče

Ingredience na zálivku:

  • olivový olej s příchutí citrónu
  • šťáva z poloviny limetky
  • 1 lžíce medu
  • sůl, pepř

Postup:

Řepu omyjte, poklaďte na plátky nakrájeným česnekem a pokapejte olejem, octem, opepřete a osolte. Zabalte do alobalu a pečte 60 minut při 200 °C na horkovzdušný ohřev. Cibuli orestujete a zakápněte balzamikem. Řepu po upečení nechte vychladnout a nakrájejte na tenké plátky. Posypejte cibulí a pokapejte zálivkou. Nakonec posypejte sýrem Cottage.

Výživové hodnoty na 1 porci: 117 kcal, Bílkoviny: 23 %, Sacharidy: 57 %, Tuky: 20 %

Autor receptu: připravila Ing. Radka Baldová, výživová poradkyně NATURHOUSE z OC Krakov, Praha 8, Foto: Lucie Křížková

 

Dýňová polévka

Ingredience na 4 porce:

  • 2 cibule
  • 100 g petržele
  • 200 g mrkve
  • 1 kg dýně Hokkaidó
  • 20 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • jogurt do 3 % tuku
  • pepř, sůl, mletý zázvor

Postup:

Zeleninu nakrájejte na kostky a orestujte na cibulce a na másle smíchaném s olejem. Ochuťte solí, pepřem a zázvorem. Po změknutí rozmixujte do konzistence hladkého krému, který ještě zjemníte bílým jogurtem.

Výživové hodnoty na 1 porci: 205 Kcal, Bílkoviny: 17 %, Sacharidy: 65 %, Tuky: 18 %

Autor receptu: připravila Ing. Radka Baldová, výživová poradkyně NATURHOUSE z OC Krakov, Praha 8, Foto: Lucie Křížková

 

Fenyklový salát s ovocem

Ingredience:

  • 200 g fenyklu
  • 1 pomeranč
  • 2 jablka
  • ledový salát
  • limetková šťáva
  • 2 polévkové lžíce bílého jogurtu do 3 % tuku
  • 5 ks ořechů na ozdobení

Postup:

Fenykl umyjte a nakrájejte na tenké proužky, pomeranč vyloupněte ze slupek a nakrájejte na malé kousky, přidejte oloupaná a nakrájená jablíčka a natrhaný ledový salát. Vše zakápněte limetkovou šťávou a promíchejte s bílým jogurtem. Ozdobte nasekanými ořechy.

Výživové hodnoty na 1 porci: 326 kcal, Bílkoviny: 11 %, Sacharidy: 70 %, Tuky: 19 %


Autor receptu: připravila Ing. Radka Baldová, výživová poradkyně NATURHOUSE z OC Krakov, Praha 8, Foto: Lucie Křížková

 

Tatarák z lososa

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g lososa
  • jarní cibulka
  • mletý kmín
  • mletý pepř
  • dijonská hořčice
  • rajčatové pyré
  • citronová šťáva
  • sójové tousty FIBROKI
  • sůl

Postup:

Syrové maso naškrábejte nožem najemno, přidejte nasekanou jarní cibulku a postupně dochuťte kořením, hořčicí a kečupem. Navrstvěte na tousty, případně dozdobte petrželkou a kouskem citronu.

Výživové hodnoty na 1 porci: 173 kcal, Bílkoviny: 52 %, Sacharidy: 13 %, Tuky: 35 %


Autor receptu: připravila Ing. Radka Baldová, výživová poradkyně NATURHOUSE z OC Krakov, Praha 8, Foto: Lucie Křížková

Zdroj: www.naturhouse-cz.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 3 díl

V pekařském cechu byli sdruženi i perníkáři. Perník je starou chloubou českých zemí i když je historicky doloženo, že první cáletníci, tak se říkalo pernikářům, přišli do Čech z Norimberku už ve 13. století, pekli pečivo s medem, cukr byl totiž známý až v 19. století. (viz minulý díl Celetná ulice). Tradiční práce pernikářů je úzce spojena s cukrářstvím. Pernikáři se rozšířili po celém tehdejším českém království a nejvíce se jich usadilo na Pardubicku. Dosud proslulý perník pardubický se vyrábí stále, dnes ovšem průmyslově. V Pardubicích je i muzeum perníku, umístěné v bývalém loveckém zámečku, které se vtipně nazývá Perníková chaloupka.

číst dále ...

Speciální recepty na netradiční jednohubky a obložený chléb podle šéfkuchaře Ondřeje Dufka

Vánoční svátky jsou za rohem, oslavy konce roku jakbysmet a blíží se tak období chlebíčků a jednohubek. Právě proto jsme pro Vás s českou značkou Živina připravili 2 speciální recepty na netradiční jednohubky a 1 recept na obložený chléb, kterými na silvestrovských oslavách rozhodně zaujmete. Recepty jsou jednoduché, rychlé a zvládne je opravdu každý. Navíc zaručeně nabourají stereotyp salátů a šunkových chlebíčků. Autorem receptů je kuchař Ondřej Dufek, který prošel kuchyněmi Gordona Ramsayho, byl šéfkuchař karlínské Esky a vařil v michelinských restauracích ve Skandinávii. Nyní spolupracuje právě s přerovskou Živinou.

číst dále ...

Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem

Vánoční období je časem, kdy se rodiny spojují kolem stolu a vychutnávají si kromě výjimečné atmosféry také tradiční pokrmy. Oblíbená štědrovečerní a novoroční jídla, která jsou nedílnou součástí sváteční tabule, lze připravit důvěrně známými, ale také inovovanými způsoby. Touto cestou jsme se vydali i my: naše inspirativní menu, které vzešlo z lásky k tradicím a kvalitním surovinám s oceněním Regionální potravina, slibuje neopakovatelné gastronomické zážitky. Lokální suroviny dodají vašemu jídlu punc výjimečnosti. Pro naše recepty jsme proto zvolili produkty pyšnící se značkou Regionální potravina. Výrobky s tímto označením prochází pravidelnou kontrolou, díky čemuž si dlouhodobě udržují tu nejvyšší kvalitu. A kdy jindy si dopřát to nejlepší než právě v čase vánočním? 

číst dále ...

Specialistka na zdravé stravování radí: 7 praktických tipů, jak na cukroví bez lepku

Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 2 díl

V minulém díle jsme skončili u luštěnin. Povězme si ještě pár historických, úsměvných informací o hrachu. Ve starém pojednání o krmi z 15. století se píše: „hlavní povaha české kuchyně je hrách, kaše, maso a korunou všeho je chléb. Němci ale pojídají masa tak ohromné kusy, že z jednoho kusu by se dal ve Vlaších pořídit banket.” V Molerianově lékařství tu dí se: „rozličného obyčeje navyklých krmí našich Čechů s jejich hrachem, cibulí a sýrem dotýkati se nechci, Moravců s jejich topénkami a sýrnými polévkami. Lužických s jejich hůbami a syrovátkami, Sasův se slaninami, Švábů s vejci na másle a ovesnými kašemi, Elsasanů s uzeným masem a česnekem a Vlachů s jejich starými klobásami, kteréž šest let smrdí jak starý kozel.”

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a kvalitní!

Vánoční svátky patří mezi nejkrásnější a nejvýznamnější události v roce pro většinu lidí. Děti netrpělivě očekávají dárky a vánoční stromek, zatímco dospělí se těší na setkání se všemi, které mají rádi. Vzpomínky na vánoční svátky nás provázejí od dětství a často si i v dospělosti vybavíme vůni pečeného cukroví či vánočky. Během Vánoc se obvykle uchylujeme k receptům, které nám zanechaly naše babičky a maminky. Je nesporné, že Vánoce se z velké části odehrávají v kuchyni. Jídlo je tak jedna z nejdůležitějších součástí Vánoc, samozřejmě spolu se stromkem, dárky a dalšími rituály. Většina z nás má své recepty odzkoušené. Ale co takhle tradice lehce oživit, či odstartovat nějakou úplně novou? Připravili jsme pro vás několik ověřených vánočních receptů, které vám letos přijdou vhod.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy