REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Lehké večeře? Pár jich pro vás máme

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ráno nesnídáte, svačiny opomíjíte a k obědu si dáte jen něco rychlého. Nadějí na pořádné jídlo je po celém dni večeře. Všichni víme, že takto by to ale být nemělo. Je samozřejmě podstatné, aby i večeře byla součástí vašeho jídelníčku, ale zároveň aby byla složena ze správného poměru živin a konala se zhruba 3 až 4 hodin před plánovaným spánkem.


Proč řešit večeři?

Pakliže hladovíme přes noc, například déle než 10 hodin, klesne nám hladina cukru v krvi. Ten je důležitý pro činnost mozku, který pracuje i v noci a místo toho, abyste se probudili odpočatí, budete podráždění a s bolavou hlavou a stále v mírném stresu.

Co si dát a čemu se vyhnout

Večeře by se měla podobat lehčímu obědu či bohatší svačině. Chybu neuděláte libovým masem, rybou, vejci nebo náhražkami masa. „Pokud jste v redukčním procesu, sacharidové přílohy k večeři volte jen občas a s rozmyslem. Vhodnou volbou jsou je například bulgur, kuskus, divoká rýže či quinoa,“ doporučuje poradkyně NATURHOUSE. Nejlépe vám s tím poradí výživoví poradci, protože je důležité brát v potaz vaši fyzickou aktivitu, zdravotní stav a jiné náležitosti. Nezbytnou součástí večeře by měla být zelenina upravená na různý způsob, stejně tak zeleninové polévky jsou skvělou volbou k večeři.

Čemu se ale určitě vyhněte, jsou tučná masa a uzeniny. Stejně tak vše smažené, tučné sýry, polotovary. Ale i sladkosti a sladké ovoce. Součástí večeře je i pití. V pořádku je obyčejná neperlivá voda či neslazený čaj. Určitě se ale vyhněte slazeným nápojům, perlivým vodám, kávě či zelenému čaji.

 

Carpaccio z řepy

Ingredience na 4 porce:

  • 4 velké řepy
  • česnek
  • cibule
  • sýr Cottage
  • sůl, pepř, olej, ocet balzamiko s příchutí pomeranče

Ingredience na zálivku:

  • olivový olej s příchutí citrónu
  • šťáva z poloviny limetky
  • 1 lžíce medu
  • sůl, pepř

Postup:

Řepu omyjte, poklaďte na plátky nakrájeným česnekem a pokapejte olejem, octem, opepřete a osolte. Zabalte do alobalu a pečte 60 minut při 200 °C na horkovzdušný ohřev. Cibuli orestujete a zakápněte balzamikem. Řepu po upečení nechte vychladnout a nakrájejte na tenké plátky. Posypejte cibulí a pokapejte zálivkou. Nakonec posypejte sýrem Cottage.

Výživové hodnoty na 1 porci: 117 kcal, Bílkoviny: 23 %, Sacharidy: 57 %, Tuky: 20 %

Autor receptu: připravila Ing. Radka Baldová, výživová poradkyně NATURHOUSE z OC Krakov, Praha 8, Foto: Lucie Křížková

 

Dýňová polévka

Ingredience na 4 porce:

  • 2 cibule
  • 100 g petržele
  • 200 g mrkve
  • 1 kg dýně Hokkaidó
  • 20 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • jogurt do 3 % tuku
  • pepř, sůl, mletý zázvor

Postup:

Zeleninu nakrájejte na kostky a orestujte na cibulce a na másle smíchaném s olejem. Ochuťte solí, pepřem a zázvorem. Po změknutí rozmixujte do konzistence hladkého krému, který ještě zjemníte bílým jogurtem.

Výživové hodnoty na 1 porci: 205 Kcal, Bílkoviny: 17 %, Sacharidy: 65 %, Tuky: 18 %

Autor receptu: připravila Ing. Radka Baldová, výživová poradkyně NATURHOUSE z OC Krakov, Praha 8, Foto: Lucie Křížková

 

Fenyklový salát s ovocem

Ingredience:

  • 200 g fenyklu
  • 1 pomeranč
  • 2 jablka
  • ledový salát
  • limetková šťáva
  • 2 polévkové lžíce bílého jogurtu do 3 % tuku
  • 5 ks ořechů na ozdobení

Postup:

Fenykl umyjte a nakrájejte na tenké proužky, pomeranč vyloupněte ze slupek a nakrájejte na malé kousky, přidejte oloupaná a nakrájená jablíčka a natrhaný ledový salát. Vše zakápněte limetkovou šťávou a promíchejte s bílým jogurtem. Ozdobte nasekanými ořechy.

Výživové hodnoty na 1 porci: 326 kcal, Bílkoviny: 11 %, Sacharidy: 70 %, Tuky: 19 %


Autor receptu: připravila Ing. Radka Baldová, výživová poradkyně NATURHOUSE z OC Krakov, Praha 8, Foto: Lucie Křížková

 

Tatarák z lososa

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g lososa
  • jarní cibulka
  • mletý kmín
  • mletý pepř
  • dijonská hořčice
  • rajčatové pyré
  • citronová šťáva
  • sójové tousty FIBROKI
  • sůl

Postup:

Syrové maso naškrábejte nožem najemno, přidejte nasekanou jarní cibulku a postupně dochuťte kořením, hořčicí a kečupem. Navrstvěte na tousty, případně dozdobte petrželkou a kouskem citronu.

Výživové hodnoty na 1 porci: 173 kcal, Bílkoviny: 52 %, Sacharidy: 13 %, Tuky: 35 %


Autor receptu: připravila Ing. Radka Baldová, výživová poradkyně NATURHOUSE z OC Krakov, Praha 8, Foto: Lucie Křížková

Zdroj: www.naturhouse-cz.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy