REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Konopí v kuchyni – co používat a jak? Recepty…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

O konopí se v současnosti nejvíce hovoří v souvislosti se zdravotnictvím, a to proto, že jsou jeho účinky prokazatelné a potvrzené zkušenostmi mnoha pacientů. Má regenerační i antibakteriální účinky, pomáhá léčit záněty i závažnější nemoci neurodegenerativního charakteru, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Konopí je také oblíbenou přísadou různých kosmetických produktů, konopných krémů či mastí. Věděli jste ale, že může být dobrým pomocníkem také při přípravě jídel?


Konopí používané odnepaměti. Lidé konopí využívali při přípravě jídel odnepaměti a dnes se s trendem zdravého životního stylu vrací do módy. Naneštěstí mají konopí někteří lidé stále zařazené jako drogu, což je předsudek, se kterým je potřeba bojovat. Jde totiž o velmi užitečnou rostlinu, která je k výrobě drog pouze zneužívána, a to z důvodu obsahu psychoaktivní látky tetrahydrocannabinol neboli THC.

V České republice je však povoleno pěstovat pouze konopí, které má obsah THC do 0,3 % a nepůsobí tak na lidský organismus psychoaktivně. Oproti tomu obsahuje jiné látky ze skupiny kanabinoidů, například kanabidiol – CBD, který dokáže lidskému tělu velmi pomoci.

Co lze dále v konopí najít, jsou vitaminy – například vitamin B1, který je pro tělo prospěšný, protože zlepšuje paměť, bojuje s nespavostí a nesoustředěností. Mimo jiné je konopí kvalitním zdrojem vitaminu E, který funguje jako antioxidant, a velkého množství minerálů jako je vápník, draslík, fosfor nebo zinek. Pro lidské tělo je také významný obsah bílkovin. A právě vitaminy, minerály a bílkoviny jsou ve velkém obsaženy v konopném semínku, které je vhodné pro použití v kuchyni. Chrání buňky před oxidačním stresem, zpomaluje a chrání tak pleť před stárnutím.

 

Konopí v kuchyni

Pomineme-li skutečnost, že kvalitní semínka i olej vynikají lahodnou oříškovou chutí, soustřeďme se na jejich účinek na lidské tělo. Jiří Stabla z Konopných lékáren znovu upozorňuje: „Konzumace těchto potravin nepředstavuje v tomto ohledu žádná rizika. Naopak, semínka jsou vhodná pro těhotné i kojící ženy, děti (pro zdravý vývoj orgánů a jako prevence poruch pozornosti), dospělé, aktivní sportovce (ti ocení hlavně lehce vstřebatelné bílkoviny a urychlení odbourání kyseliny mléčné ze svalů) i starší lidi.“ Dále pak dodává: „Z listu a květu lze připravovat nápoje (čaj, pivo, víno a destiláty) a jídla na stovky způsobů.“

 

Konopné potraviny

  • jsou vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin
  • v nich obsažené nenasycené mastné kyseliny jsou v jedinečné rovnováze
  • obsahují velké množství rozpustné a nerozpustné vlákniny
  • jsou lépe stravitelnou náhradou sojových výrobků
  • nehrozí u nich nebezpečí kontaminace GMO
 

 

Konopné semínko

Konopné semínko se hodí k využití hlavně ve studené kuchyni, jsou v něm totiž zachovány všechny důležité látky. Podle odborníků je konopný olej jedním z nejcennějších olejů rostlinného původu, protože obsahuje až 80 % nenasycených mastných kyselin, které lidský organismus potřebuje k běžnému správnému fungování. „Jsou nepostradatelné pro správné fungování metabolismu a imunitního systému. Olej obsahuje také látku zvanou cannabidiol, která má protizánětlivé a protikřečové účinky,“ říká odborník z Konopných lékáren, https://konopne-lekarny.cz/. Konopné semínko se dá pražit, restovat a péct, a pokud máte rádi výraznou oříškovou chuť, konopným semínkem šetřit nemusíte.

Celá semena jsou vhodnou součástí zdravé snídaně. Neupravená surová semínka můžete sypat na namazaný chléb či do müsli. Naklíčením získávají na jemnosti i chuti. Trošku silnější slupka měkne také zahřátím. „Přidat je proto můžete do již uvařených ale ještě teplých těstovin, rýže či omáček. Osvědčeným receptem jsou semena mletá na mlýnku na mák či maso,“ pokračuje Jiří Stabla.

Významným obohacením stravy je pro člověka loupané konopné semínko. Už jedna polévková lžíce této suroviny totiž obsahuje minimální denní dávku pro tělo potřebných živin. „Ocení jej například lidé trpící rakovinou, kteří ztrácejí chuť k jídlu a je pro ně těžké přijímat vyváženou stravu v dostatečném poměru,“ říká Jiří Stabla, odborník na konopí a jeho popularizátor z Konopných lékáren.

Jako „zdravou“ alternativu chipsům lze doporučit i pražená konopná semínka ochucená solí či kořeněná, sladce chutnají obalená v karamelu. Pražením (podobně jako pečením) se ale ztrácí nenasycené mastné kyseliny a další nejcennější vitageny.

 

Recepty

Jako u jiných zdravých potravin se vyplatí si semínko obstarat. V kuchyni ho rozhodně využijeme. Hodí se téměř do všeho, začněme třeba u salátů. Ať si připravíme čistě zeleninový salát nebo přidáme sýr, konopné semínko chuť salátu jen podpoří. Hodí se i do salátů ovocných nebo třeba krevetových. Pokud si připravujeme zeleninové koktejly a čerstvé džusy, konopné semínko se opět hodí. Hodí se i do těstovin na všechny způsoby. Při tepelné úpravě však dbejme na to, aby semínko nebylo zahříváno příliš dlouho, ztratí své vitamíny.

Dále Jiří Stabla přispívá recepty s využitím konopných semínek. „Zajímavým využitím semínek je domácí výroba konopného mléka nebo čokoládové pěny. Zkuste sami a uvidíte, že to není vůbec nic složitého. Stačí pár surovin, mixér a je to.“ Níže uvedené recepty se objeví po kliknutí na jejich název!

 

Zdravá strava, čerstvá strava

Pravidlo, že nejzdravější jsou pokrmy čerstvé či jen lehce tepelně zpracované, platí u konopí dvojnásob. Vylisovaný olej je třeba chránit nejen před teplem, ale také před vzduchem a světlem. Oxidace kyselin totiž způsobuje žluknutí a činí jej nepoživatelným.

„Konopná semínka se dají sehnat v každé zdravé výživě, pozor si ale dejte na ta, která jsou dovážená z Číny. Nebývají dostatečně kvalitní a odráží se to v jejich výživových vlastnostech,“ zakončuje Jiří Stabla z Konopných lékáren.

 

Konopné lékárny v Česku

Konopné lékárny vyvolávaly diskuse při otevření, a i nadále jsou centrálním bodem pro dotazy a nákup konopných, odborně připravených produktů. Konopná poradna navíc funguje i online. Z potřeby konopný byznys posunout dál vznikl také konopný institut, pod který se sdružují významní lidé konopného průmyslu, obchodu a výzkumu. Jmenuje se Cannabis Institute Czechia (zkráceně CIC). Představil české výrobky CBD Spray a značku Hempin.

 

Více informací na: https://konopne-lekarny.cz/.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy