REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Konopí v kuchyni – co používat a jak? Recepty…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

O konopí se v současnosti nejvíce hovoří v souvislosti se zdravotnictvím, a to proto, že jsou jeho účinky prokazatelné a potvrzené zkušenostmi mnoha pacientů. Má regenerační i antibakteriální účinky, pomáhá léčit záněty i závažnější nemoci neurodegenerativního charakteru, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Konopí je také oblíbenou přísadou různých kosmetických produktů, konopných krémů či mastí. Věděli jste ale, že může být dobrým pomocníkem také při přípravě jídel?


Konopí používané odnepaměti. Lidé konopí využívali při přípravě jídel odnepaměti a dnes se s trendem zdravého životního stylu vrací do módy. Naneštěstí mají konopí někteří lidé stále zařazené jako drogu, což je předsudek, se kterým je potřeba bojovat. Jde totiž o velmi užitečnou rostlinu, která je k výrobě drog pouze zneužívána, a to z důvodu obsahu psychoaktivní látky tetrahydrocannabinol neboli THC.

V České republice je však povoleno pěstovat pouze konopí, které má obsah THC do 0,3 % a nepůsobí tak na lidský organismus psychoaktivně. Oproti tomu obsahuje jiné látky ze skupiny kanabinoidů, například kanabidiol – CBD, který dokáže lidskému tělu velmi pomoci.

Co lze dále v konopí najít, jsou vitaminy – například vitamin B1, který je pro tělo prospěšný, protože zlepšuje paměť, bojuje s nespavostí a nesoustředěností. Mimo jiné je konopí kvalitním zdrojem vitaminu E, který funguje jako antioxidant, a velkého množství minerálů jako je vápník, draslík, fosfor nebo zinek. Pro lidské tělo je také významný obsah bílkovin. A právě vitaminy, minerály a bílkoviny jsou ve velkém obsaženy v konopném semínku, které je vhodné pro použití v kuchyni. Chrání buňky před oxidačním stresem, zpomaluje a chrání tak pleť před stárnutím.

 

Konopí v kuchyni

Pomineme-li skutečnost, že kvalitní semínka i olej vynikají lahodnou oříškovou chutí, soustřeďme se na jejich účinek na lidské tělo. Jiří Stabla z Konopných lékáren znovu upozorňuje: „Konzumace těchto potravin nepředstavuje v tomto ohledu žádná rizika. Naopak, semínka jsou vhodná pro těhotné i kojící ženy, děti (pro zdravý vývoj orgánů a jako prevence poruch pozornosti), dospělé, aktivní sportovce (ti ocení hlavně lehce vstřebatelné bílkoviny a urychlení odbourání kyseliny mléčné ze svalů) i starší lidi.“ Dále pak dodává: „Z listu a květu lze připravovat nápoje (čaj, pivo, víno a destiláty) a jídla na stovky způsobů.“

 

Konopné potraviny

  • jsou vynikajícím zdrojem kvalitních bílkovin
  • v nich obsažené nenasycené mastné kyseliny jsou v jedinečné rovnováze
  • obsahují velké množství rozpustné a nerozpustné vlákniny
  • jsou lépe stravitelnou náhradou sojových výrobků
  • nehrozí u nich nebezpečí kontaminace GMO
 

 

Konopné semínko

Konopné semínko se hodí k využití hlavně ve studené kuchyni, jsou v něm totiž zachovány všechny důležité látky. Podle odborníků je konopný olej jedním z nejcennějších olejů rostlinného původu, protože obsahuje až 80 % nenasycených mastných kyselin, které lidský organismus potřebuje k běžnému správnému fungování. „Jsou nepostradatelné pro správné fungování metabolismu a imunitního systému. Olej obsahuje také látku zvanou cannabidiol, která má protizánětlivé a protikřečové účinky,“ říká odborník z Konopných lékáren, https://konopne-lekarny.cz/. Konopné semínko se dá pražit, restovat a péct, a pokud máte rádi výraznou oříškovou chuť, konopným semínkem šetřit nemusíte.

Celá semena jsou vhodnou součástí zdravé snídaně. Neupravená surová semínka můžete sypat na namazaný chléb či do müsli. Naklíčením získávají na jemnosti i chuti. Trošku silnější slupka měkne také zahřátím. „Přidat je proto můžete do již uvařených ale ještě teplých těstovin, rýže či omáček. Osvědčeným receptem jsou semena mletá na mlýnku na mák či maso,“ pokračuje Jiří Stabla.

Významným obohacením stravy je pro člověka loupané konopné semínko. Už jedna polévková lžíce této suroviny totiž obsahuje minimální denní dávku pro tělo potřebných živin. „Ocení jej například lidé trpící rakovinou, kteří ztrácejí chuť k jídlu a je pro ně těžké přijímat vyváženou stravu v dostatečném poměru,“ říká Jiří Stabla, odborník na konopí a jeho popularizátor z Konopných lékáren.

Jako „zdravou“ alternativu chipsům lze doporučit i pražená konopná semínka ochucená solí či kořeněná, sladce chutnají obalená v karamelu. Pražením (podobně jako pečením) se ale ztrácí nenasycené mastné kyseliny a další nejcennější vitageny.

 

Recepty

Jako u jiných zdravých potravin se vyplatí si semínko obstarat. V kuchyni ho rozhodně využijeme. Hodí se téměř do všeho, začněme třeba u salátů. Ať si připravíme čistě zeleninový salát nebo přidáme sýr, konopné semínko chuť salátu jen podpoří. Hodí se i do salátů ovocných nebo třeba krevetových. Pokud si připravujeme zeleninové koktejly a čerstvé džusy, konopné semínko se opět hodí. Hodí se i do těstovin na všechny způsoby. Při tepelné úpravě však dbejme na to, aby semínko nebylo zahříváno příliš dlouho, ztratí své vitamíny.

Dále Jiří Stabla přispívá recepty s využitím konopných semínek. „Zajímavým využitím semínek je domácí výroba konopného mléka nebo čokoládové pěny. Zkuste sami a uvidíte, že to není vůbec nic složitého. Stačí pár surovin, mixér a je to.“ Níže uvedené recepty se objeví po kliknutí na jejich název!

 

Zdravá strava, čerstvá strava

Pravidlo, že nejzdravější jsou pokrmy čerstvé či jen lehce tepelně zpracované, platí u konopí dvojnásob. Vylisovaný olej je třeba chránit nejen před teplem, ale také před vzduchem a světlem. Oxidace kyselin totiž způsobuje žluknutí a činí jej nepoživatelným.

„Konopná semínka se dají sehnat v každé zdravé výživě, pozor si ale dejte na ta, která jsou dovážená z Číny. Nebývají dostatečně kvalitní a odráží se to v jejich výživových vlastnostech,“ zakončuje Jiří Stabla z Konopných lékáren.

 

Konopné lékárny v Česku

Konopné lékárny vyvolávaly diskuse při otevření, a i nadále jsou centrálním bodem pro dotazy a nákup konopných, odborně připravených produktů. Konopná poradna navíc funguje i online. Z potřeby konopný byznys posunout dál vznikl také konopný institut, pod který se sdružují významní lidé konopného průmyslu, obchodu a výzkumu. Jmenuje se Cannabis Institute Czechia (zkráceně CIC). Představil české výrobky CBD Spray a značku Hempin.

 

Více informací na: https://konopne-lekarny.cz/.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

10 tipů pro zdravější stravování v roce 2021: Jak odlehčit jídelníček po vánočním hodování

Jedním z nejčastějších předsevzetí do nového roku bývá redukce hmotnosti po vánočních svátcích. Mnoho lidí se tak uchýlí ke snížení příjmu kalorií na minimum, což ale nepředstavuje ideální řešení. Drastické omezení stravy většinou vede k nechvalně známému jojo efektu. Znovu nabrání ztracené váhy může navíc demotivovat natolik, že jediným výsledkem bývá návrat k původním stravovacím návykům. Existuje však několik základních pravidel, které pomohou nejen se shozením přebytečných kil, ale také k větší pestrosti jídelníčku.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Zdravé pečení může být chutné, ale je třeba vědět, jak na něj

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy