REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Knedlíky v české kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Knedlíky jsou právem považovány za jeden z pilířů české kuchyně. Nejstarší známé knedlíky byly připravovány v Číně, kde je doloženo jejich použití již před cca 2000 lety a kde tvoří podstatnou součást jídelníčku dodnes. Typicky se přitom jedná o kompletní jídlo – malé kulaté knedlíčky s nejrůznějšími, pro Evropana někdy i velmi exotickými náplněmi. Na mnoha místech je nabízeno jako „pouliční fastfood“ v papírové krabičce do ruky.


PR - Knedlíky v české kuchyniV Evropě se objevily knedlíky mnohem později. Dnešní knedlíky předcházely knedlíky čistě masové, později s přísadou mouky. Skutečná expanze knedlíků se odehrála v 18-tém a 19-tém století. Rozšíření knedlíků přitom napomohly války způsobující  všeobecný nedostatek potravin. Hladomory způsobené neúrodou obilí umožnily velké rozšíření nejrůznějších druhů knedlíků z bramborového těsta. Za zlatý věk knedlíků můžeme považovat 19-té a první polovinu 20-tého století.

V tomto období se staly knedlíky nedílnou součástí české, bavorské, tyrolské a rakouské kuchyně. Není přitom příliš jasné, odkud jednotlivé druhy knedlíků ve skutečnosti pocházejí, protože jednotlivé regiony se navzájem ovlivňovaly a vznikaly různé varianty knedlíků. Zajímavá je tvarová diferenciace – v Čechách je pro přílohový knedlík typický tvar protáhlé šišky, zatímco plněné knedlíky jsou převážně kulaté. V Rakousku a v Německu prakticky nenajdete jiný tvar knedlíku než kulatý.

Na konci 20-tého století začaly být knedlíky považovány za cosi nezdravého a nemoderního. To souviselo jednak se změnou životního stylu, ze kterého se postupně vytratila fyzická námaha a samozřejmě také s masovou propagací různých „diet“, ve kterých pro knedlíky nebylo místo. V současné době dochází k renesanci knedlíků v souvislosti s návratem k tradiční české kuchyni a to jak v restauracích, tak i v domácnostech. Důležité je samozřejmě, aby byly knedlíky vyrobeny z kvalitních surovin a s použitím správných receptur. Pro aktivního člověka pak tradiční česká kuchyně nepředstavuje žádné nebezpečí. Všechno je samozřejmě otázka míry – velikost porcí je prostě nutné přizpůsobit výdeji energie …..

Málokdo si uvědomuje, jaké bohatství druhů a chutí se v knedlících skrývá. Při podrobnějším studiu kuchařek jich můžeme najít desítky druhů ve stovkách variant podle regionálních nebo rodinných receptů. Jaké jsou ty nejčastější?

Skoro každý Čech si asi vybaví knedlíky přílohové ve tvaru na plátky nakrájených šišek – houskový knedlík, bramborový knedlík nebo karlovarský knedlík. Největší počet druhů a variant najdeme u knedlíků z bramborového těsta. Je to dáno tím, že brambory byly jako surovina snadno dostupné a laciné. Příprava je pro zdatnou kuchařku velmi jednoduchá a navíc je možné bramborové těsto kombinovat s  různými náplněmi. To vedlo ke vzniku velmi mnoha místních specialit. Základem pro těsto na bramborové knedlíky jsou vždy brambory – syrové nebo vařené, strouhané nebo mačkané. K tomu trochu krupičky nebo mouky, vejce a sůl. Bramborový knedlík dobře poslouží jako přílohový. Noky nebo šišky z bramborového těsta představují (posypané mákem, osmaženou strouhankou, perníkem nebo pracharandou) jednoduché a chutné kompletní jídlo. Knedlíky je dále možné plnit mnoha různými náplněmi slanými i sladkými, nejběžnější jsou uzené maso, uzeniny, houby, šunka, špenát, zelenina, švestky… Případně je možné přísady zamíchat přímo do těsta – takto se přidává např. houska, špenát, nasekané listy mladých kopřiv, strouhaná mrkev, sýr, houby …

Špekový knedlík nebo tyrolský knedlík se zelím nebo s cibulkou představuje kompletní hotové jídlo. Někdy se též používají jako příloha k pečeni.

Ovocné knedlíky jsou oblíbené dětmi i dospělými. V současné době se začínají prosazovat i jako forma dezertu. Základem je kynuté, tvarohové, krupicové nebo bramborové těsto a k tomu samozřejmě ovoce – nejčastěji borůvky, maliny, meruňky, jahody, švestky, hrušky ….

U nás méně obvyklé jsou knedlíky rýžové nebo jáhlové.

Tradiční česká kuchyně široce využívá také knedlíčky do polévky. Nejběžnější jsou játrové, krupicové, masové.

Téma měsíce tentokrát připravila společnost Knedlíky Láznička s.

r.

o. Na facebookových stránkách společnosti uvádíme každý týden jednu „knedlíkovou specialitu“, výběr specialit najdete na http://www.knedlikylaznicka.cz/speciality

 

Ilustrační fotografie Knedlíky Láznička s.

r.

o. (níže uvedené) najdete zde: Knedlíky v české kuchyni

  • Svatební knedlík Láznička
  • Bramborový knedlík žemlový
  • Chlupatý knedlík špenátový
  • Bramborové šišky s mákem
  • Švestkový knedlík s povidlovou omáčkou
  • Krupicové knedlíčky do polévky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy