REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelec tloušť

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hejnová ryba vyskytující se v tekoucích vodách od dolní části pstruhového pásma do proudivých úseků pásma cejnového. Vyžaduje členité dno a břehy. Je oblíbenou sportovní rybou. Kříží se z ploticí, ouklejí, jesenem, proudníkem, cejnkem malým, podouství, ostroretkou, slunkou, perlínema kaprem. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,3 až 0,5 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Leuciscus cephalus

Jiný název: Chub, Döbel, Jalec hlavatý, Golavl, Chevaine

Rozpoznávací znaky: Tato ryba má poměrně robusní tělo plné středně velkých šupin, ty jsou tmavě orámované, takže vytvářejí vizuálně takovou domělou síťku. Tělo Je protáhlé, válcovité s nižší hlavou do široka zaoblenou. Opravdu velká ústa posazená ve středu hlavy mají silné pisky. Od svého bratříčka jelce proudníka, kromě hamatnosti, se liší také řitní ploutví, která je zaoblená, někdy rovná, ale rozhodně není vykrojená, jako u proudníka. Břišní a řitní ploutve jsou jasně červené. Hřbet u dospělých jedinců bývá zbarven do tmava, boky jdou od žluté až do stříbrné barvy, břicho je zabarvené do žluta, u menších kusů bývá bílé. Jelci tloušti je ještě podobný amur bílý, ale ten má v hlavě oči posazené o dost níže, než tloušť a má odlišný tvar hlavy.

 

Výskyt:

Jelec tloušť je v Česku velmi rozšířený. Najdeme ho téměř všude tam, kde najde vhodné úkryty, jako jsou kameny, spadlé větve, podemleté břehy a pod. a to jak v tekoucích, tak stojatých vodách.

 

Obecně:

Jelec tloušť je velmi plachá, opatrná rybka, ovšem je to všežravec, takže lze chytat na kde co. Živí se drobnou živočišnou potravou, ale nepohrdne ani semínky rostlin, rád loví hmyz, menší rybky, žáby, raky a dokonce nepohrdne ani malým savcem. Ovšem nepohrdne ani zbytky lidské potravy, odpadky, či ovocem spadlým do vody.

Je to většinou teritoriální rybka, žije většinu dne schovaná na jednom místě toku. Dorůstá do průměrné velikosti 30 cm, kdy váží něco pod 1 kg, ovšem byly chyceny kusy velké až 70 cm o váze až 6 kg! Dožívá se tak 16 let. Mladí jelci tloušti se drží spíše v hejnech. Ti největší se pohybují ve vodě samotářsky.

 

Zpracování jelců tloušťů v kuchyni:

Maso tloušťů je pokládáno za méně kvalitní; chutnější je vždy v zimním období a vždy je lepší ze pstruhových potoků než z něčištěného pásma parmového a cejnového. Jelce tlouště můžeme připravovat jako jiné kaprovité ryby. Lze ho tedy vařit, dusit, smažit i péci. Skvělý je také na grilu.

 

Recepty na jelce tlouště:

Dušený jelec tloušť Tloušť dušený s houbami a rajčaty Tloušť pečený s pórkem

Tloušť nadívaný zeleninou Jelci na kyselo

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy