REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelec tloušť

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hejnová ryba vyskytující se v tekoucích vodách od dolní části pstruhového pásma do proudivých úseků pásma cejnového. Vyžaduje členité dno a břehy. Je oblíbenou sportovní rybou. Kříží se z ploticí, ouklejí, jesenem, proudníkem, cejnkem malým, podouství, ostroretkou, slunkou, perlínema kaprem. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,3 až 0,5 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Leuciscus cephalus

Jiný název: Chub, Döbel, Jalec hlavatý, Golavl, Chevaine

Rozpoznávací znaky: Tato ryba má poměrně robusní tělo plné středně velkých šupin, ty jsou tmavě orámované, takže vytvářejí vizuálně takovou domělou síťku. Tělo Je protáhlé, válcovité s nižší hlavou do široka zaoblenou. Opravdu velká ústa posazená ve středu hlavy mají silné pisky. Od svého bratříčka jelce proudníka, kromě hamatnosti, se liší také řitní ploutví, která je zaoblená, někdy rovná, ale rozhodně není vykrojená, jako u proudníka. Břišní a řitní ploutve jsou jasně červené. Hřbet u dospělých jedinců bývá zbarven do tmava, boky jdou od žluté až do stříbrné barvy, břicho je zabarvené do žluta, u menších kusů bývá bílé. Jelci tloušti je ještě podobný amur bílý, ale ten má v hlavě oči posazené o dost níže, než tloušť a má odlišný tvar hlavy.

 

Výskyt:

Jelec tloušť je v Česku velmi rozšířený. Najdeme ho téměř všude tam, kde najde vhodné úkryty, jako jsou kameny, spadlé větve, podemleté břehy a pod. a to jak v tekoucích, tak stojatých vodách.

 

Obecně:

Jelec tloušť je velmi plachá, opatrná rybka, ovšem je to všežravec, takže lze chytat na kde co. Živí se drobnou živočišnou potravou, ale nepohrdne ani semínky rostlin, rád loví hmyz, menší rybky, žáby, raky a dokonce nepohrdne ani malým savcem. Ovšem nepohrdne ani zbytky lidské potravy, odpadky, či ovocem spadlým do vody.

Je to většinou teritoriální rybka, žije většinu dne schovaná na jednom místě toku. Dorůstá do průměrné velikosti 30 cm, kdy váží něco pod 1 kg, ovšem byly chyceny kusy velké až 70 cm o váze až 6 kg! Dožívá se tak 16 let. Mladí jelci tloušti se drží spíše v hejnech. Ti největší se pohybují ve vodě samotářsky.

 

Zpracování jelců tloušťů v kuchyni:

Maso tloušťů je pokládáno za méně kvalitní; chutnější je vždy v zimním období a vždy je lepší ze pstruhových potoků než z něčištěného pásma parmového a cejnového. Jelce tlouště můžeme připravovat jako jiné kaprovité ryby. Lze ho tedy vařit, dusit, smažit i péci. Skvělý je také na grilu.

 

Recepty na jelce tlouště:

Dušený jelec tloušť Tloušť dušený s houbami a rajčaty Tloušť pečený s pórkem

Tloušť nadívaný zeleninou Jelci na kyselo

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy