REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kapr obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejen díky Vánocům snad nejznámější a hospodářsky nejvýznamnější ryba žijící a chovaná v Česku. Velmi oblíbená je i pro sportovní rybaření.


Atlas ryb - kaprovitíLatinsky: Cyprinus carpio

Jiný název: Kaprfen, Kapor obyčajný, Carp

Rozpoznávací znaky:

Původní forma divokého kapra se vyznačuje protáhlým nízkým válcovitým tělem, které je s výjimkou hlavy pokryté šupinami, oproti tomu vyšlechtění kapři mají robusní, mírně protáhlá těla (jezerní formy mají tělo vysoké, říční tak vysoké tělo nemají), z boku mírně stlačená, buď pokrytá velkými šupinami, nebo jen částečně pokrytá, či tělo bez šupin, kdy jen místy ojediněle se objevuje nějaká ta šupina. Ústa má směřovaná dolů, v horním pysku jsou umístěné čtyři vousky, hlava je celkově k tělu kratší. Ploutve má kapr tuhé, velké, hlavně báze hřbetní ploutve je dlouhá. Zbarvení hřbetu bývá různé, záleží na prostředí, v kterém se kapr pohybuje, hřbet bývá zbarvený do tmavozelena až šeda, hnědo černý, boky má pak špinavě žluté se zelnými, někdy i červenými odlesky. Břicho bývá světlé, žluté až oranžové. Ocasní ploutve se zbarvují do červena, stejně tak ploutve párové a řitní. Od karase kapra nejlehčeji odlišíme tím, že karas nemá vousky.

 

Obecně:

Kapr je hejnová ryba a to platí i pro staré kusy, které také nemusí úplnou samotu. Vytírá se tedy v hejnech, jikry klade na zatopené vodní rostliny. Ovšem kapr je tak žádanou rybou, že jen spoléhat na přírodu nelze a proto se každý rok vysadí do svazových vod stovky tun kapra, který byl uměle rozmnožen a vypěstován v chovných rybnících. Rybníkářství má v Česku skoro tisíciletou tradici a i proto to my Češi s kapry opravdu umíme.

Kapr obecný dorůstá délky do 1,2 metrů a váhy pod 40 kg, ale to jsou vzácné, trofejní kusy. Běžně se u nás dají chytit kapři velcí těsně pod 1 m, vážicí do 20 kg, kapři kolem 35-60 cm o váze kolem 2-4 kg jsou pak zcela běžným úlovkem šikovného rybáře. Kapr se dožívá 25-30 let, ovšem pokud neskončí na talíři, nebo ho v mládí nedostanou volavky, či dravé ryby, později pak velcí sumci. Také povodně, či naopak velká sucha mohou kaprovi ublížit, ale největším nepřítelem mu je přeci jenom člověk.

 

Využití kapra v kuchyni:

Kapří maso je naprosto univerzální. Dá se dusit, fritovat, grilovat, marinovat … Maso je nejlepší z 3-4 kg těžkých kusů, které zpracováváme ihned po vylovení. Kapra porcujeme nejčastěji na podkovy či filety. Maso jíme čerstvé, den dva uleželé nebo marinované. Až poslední možností je rybí maso zamrazit! Opravdu skvělý je kapr nejen smažený, ale například podušený s bylinkami v alobalu na venkovním grilu. Existuje tisíce receptů na přípravu kapra. Nejznámější staročeské recepty jsou na kapra namodro a načerno.

 

Recepty z kapra:

Kapr s koprovou omáčkou Hanácký kapr Marinovaný kapr vařený

Kapr po židovsku Kapr uzený

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy