REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kapr obecný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejen díky Vánocům snad nejznámější a hospodářsky nejvýznamnější ryba žijící a chovaná v Česku. Velmi oblíbená je i pro sportovní rybaření.


Atlas ryb - kaprovitíLatinsky: Cyprinus carpio

Jiný název: Kaprfen, Kapor obyčajný, Carp

Rozpoznávací znaky:

Původní forma divokého kapra se vyznačuje protáhlým nízkým válcovitým tělem, které je s výjimkou hlavy pokryté šupinami, oproti tomu vyšlechtění kapři mají robusní, mírně protáhlá těla (jezerní formy mají tělo vysoké, říční tak vysoké tělo nemají), z boku mírně stlačená, buď pokrytá velkými šupinami, nebo jen částečně pokrytá, či tělo bez šupin, kdy jen místy ojediněle se objevuje nějaká ta šupina. Ústa má směřovaná dolů, v horním pysku jsou umístěné čtyři vousky, hlava je celkově k tělu kratší. Ploutve má kapr tuhé, velké, hlavně báze hřbetní ploutve je dlouhá. Zbarvení hřbetu bývá různé, záleží na prostředí, v kterém se kapr pohybuje, hřbet bývá zbarvený do tmavozelena až šeda, hnědo černý, boky má pak špinavě žluté se zelnými, někdy i červenými odlesky. Břicho bývá světlé, žluté až oranžové. Ocasní ploutve se zbarvují do červena, stejně tak ploutve párové a řitní. Od karase kapra nejlehčeji odlišíme tím, že karas nemá vousky.

 

Obecně:

Kapr je hejnová ryba a to platí i pro staré kusy, které také nemusí úplnou samotu. Vytírá se tedy v hejnech, jikry klade na zatopené vodní rostliny. Ovšem kapr je tak žádanou rybou, že jen spoléhat na přírodu nelze a proto se každý rok vysadí do svazových vod stovky tun kapra, který byl uměle rozmnožen a vypěstován v chovných rybnících. Rybníkářství má v Česku skoro tisíciletou tradici a i proto to my Češi s kapry opravdu umíme.

Kapr obecný dorůstá délky do 1,2 metrů a váhy pod 40 kg, ale to jsou vzácné, trofejní kusy. Běžně se u nás dají chytit kapři velcí těsně pod 1 m, vážicí do 20 kg, kapři kolem 35-60 cm o váze kolem 2-4 kg jsou pak zcela běžným úlovkem šikovného rybáře. Kapr se dožívá 25-30 let, ovšem pokud neskončí na talíři, nebo ho v mládí nedostanou volavky, či dravé ryby, později pak velcí sumci. Také povodně, či naopak velká sucha mohou kaprovi ublížit, ale největším nepřítelem mu je přeci jenom člověk.

 

Využití kapra v kuchyni:

Kapří maso je naprosto univerzální. Dá se dusit, fritovat, grilovat, marinovat … Maso je nejlepší z 3-4 kg těžkých kusů, které zpracováváme ihned po vylovení. Kapra porcujeme nejčastěji na podkovy či filety. Maso jíme čerstvé, den dva uleželé nebo marinované. Až poslední možností je rybí maso zamrazit! Opravdu skvělý je kapr nejen smažený, ale například podušený s bylinkami v alobalu na venkovním grilu. Existuje tisíce receptů na přípravu kapra. Nejznámější staročeské recepty jsou na kapra namodro a načerno.

 

Recepty z kapra:

Kapr s koprovou omáčkou Hanácký kapr Marinovaný kapr vařený

Kapr po židovsku Kapr uzený

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Léto s dressingy Spak

Doplňte své letní recepty jedinečnou ingrediencí – kvalitními dressingy od Spaku. Nejen, že si usnadníte práci, ale oslníte lahodnou chutí lehkých letních pokrmů. Načerpejte inspiraci na domácí vaření a užijte si gurmánské večery i u vás doma.

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Trend léta 2020 – Nealkoholické víno podporující trávení

Stále více a více se dostává do popředí trend nealkoholických nápojů a poptávka po nich se zvyšuje a nabírá na obrátkách. Pokud i vy milujete chuť vína, ale z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete pít alkohol, určitě vyzkoušejte skvělé nealkoholické víno z oblíbeného vinařství Vinselekt Michlovský. Může vás doprovázet kdykoliv během dne a hodí se na každou příležitost. Sklenka k obědu navíc podpoří i vaše trávení.

číst dále ...

Rychlé, dobré a univerzální: Vyrobte si domácí ochucená másla ve sladké i slané variantě!

Máslo lze nejen namazat na pečivo, ale také použít při vaření a pečení, kde výsledným pokrmům dodává lahodnou chuť. Chcete-li však své chuťové pohárky ještě více rozmazlit, zkuste máslo vylepšit nejrůznějšími ingrediencemi dle své fantazie. Poradíme vám, jak ochucená másla využít a přinášíme také originální recepty na slané i sladké varianty…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy