REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelec proudník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

U nás se vyskytuje téměř po celém území, vytahuje až k dolní části pstruhového pásma, vyskytuje se i v proudných úsecích nížinných toků, přizpůsobil se i stojatám vodám. Je oblíbenou nastrážní rybkou. Kříží se s jelcem tlouštěm i jesenem a ouklejí. V době tření netáhne proti proudu, ale naopak po proudu. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,1 až 0,2 kg.


Latinský název: Leuciscus leuciscus

Jiný název: Dace, Hasel, Vandoise, Jalec maloústy

Rozpoznávací znaky: Tělo je nízké, protáhlé s úzkou hlavou. Má silnější, ale přesto úzké pisky. Má zakulacené ploutve s mírným vykrojením, řitní ploutev krátká (narozdíl od oukleje) a vykrojená (narozdíl od tlouště), stříbrné zbarvení s šedými, naspodu těla někdy naoranžovělými ploutvemi. Řitní ploutev je mírně vykrojená (Jelec tloušť ji má vyklenutou). Oči má velké, posazené v horní části hlavy. Hřbet má šedomodrý, boky bělavé, břicho zbarvené doběla. Párové ploutve jsou jen neznatelně načervenalé, na rozdíl od jelce tlouště, který je má ostřeji červené. Jelec proudník je celkově menší, než jelec tloušť.

 

Obecně:

Jelec proudník se dožívá maximálně 13 let. Je to menší hejnová rybka o průměrné velikosti do 25 cm. Ovšem chytily se i kusy skoro 40 cm velké. Hejna Jelců proudníků se zdržují nejčastěji ve spodních a středních vrstvách toku. Ovšem ráno a večer vyplouvají na hladinu lovit hmyz, podobně jako pstruzi a lipani. Kromě hmyzu a larev hmyzu se živí měkkýši či korýši, někdy i zbytky řas či vodních rostlin.

Vytírá se od března do května, jikry pak lepí na hrubý písek a štěrk na dně toku.

Při povrchní prohlídce jelce může dojít k jeho záměně s jiným druhem, a sice s jelcem tlouštěm. Jelec proudník má však řitní ploutev vždy vykrojenou, jelec tloušť vypouklou.

Příprava jelce proudníka v kuchyni:

Maso jelce proudníka má větší počet mezisvalových kůstek, které je velmi suché a proto málo oblíbené. Nejlépe je tyto ryby nakládat do octového nálevu.

 

Recepty na jelce proudníka:

Zavináče z bílých ryb Rybí salát ze sladkovodních ryb Salát z drobných ryb

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy