REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelec proudník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

U nás se vyskytuje téměř po celém území, vytahuje až k dolní části pstruhového pásma, vyskytuje se i v proudných úsecích nížinných toků, přizpůsobil se i stojatám vodám. Je oblíbenou nastrážní rybkou. Kříží se s jelcem tlouštěm i jesenem a ouklejí. V době tření netáhne proti proudu, ale naopak po proudu. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,1 až 0,2 kg.


Latinský název: Leuciscus leuciscus

Jiný název: Dace, Hasel, Vandoise, Jalec maloústy

Rozpoznávací znaky: Tělo je nízké, protáhlé s úzkou hlavou. Má silnější, ale přesto úzké pisky. Má zakulacené ploutve s mírným vykrojením, řitní ploutev krátká (narozdíl od oukleje) a vykrojená (narozdíl od tlouště), stříbrné zbarvení s šedými, naspodu těla někdy naoranžovělými ploutvemi. Řitní ploutev je mírně vykrojená (Jelec tloušť ji má vyklenutou). Oči má velké, posazené v horní části hlavy. Hřbet má šedomodrý, boky bělavé, břicho zbarvené doběla. Párové ploutve jsou jen neznatelně načervenalé, na rozdíl od jelce tlouště, který je má ostřeji červené. Jelec proudník je celkově menší, než jelec tloušť.

 

Obecně:

Jelec proudník se dožívá maximálně 13 let. Je to menší hejnová rybka o průměrné velikosti do 25 cm. Ovšem chytily se i kusy skoro 40 cm velké. Hejna Jelců proudníků se zdržují nejčastěji ve spodních a středních vrstvách toku. Ovšem ráno a večer vyplouvají na hladinu lovit hmyz, podobně jako pstruzi a lipani. Kromě hmyzu a larev hmyzu se živí měkkýši či korýši, někdy i zbytky řas či vodních rostlin.

Vytírá se od března do května, jikry pak lepí na hrubý písek a štěrk na dně toku.

Při povrchní prohlídce jelce může dojít k jeho záměně s jiným druhem, a sice s jelcem tlouštěm. Jelec proudník má však řitní ploutev vždy vykrojenou, jelec tloušť vypouklou.

Příprava jelce proudníka v kuchyni:

Maso jelce proudníka má větší počet mezisvalových kůstek, které je velmi suché a proto málo oblíbené. Nejlépe je tyto ryby nakládat do octového nálevu.

 

Recepty na jelce proudníka:

Zavináče z bílých ryb Rybí salát ze sladkovodních ryb Salát z drobných ryb

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy