REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelec jesen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hejnová ryba, vyskytuje se v mírně tekoucích úsecích středních a dolních toků řek i v některých stojatých vodách. V místě hojného výskytu býval loven sítěmi. Zlatá aberace se chová pro ozdobu například v zahradních nádržích. Kříží se s ploticí, bolenem, tlouštěm. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,5 až 0,8 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Leuciscus idus

Jiný název: Ide, Orfe, Aland, Jaz, J. tmavý

Rozpoznávací znaky: Zavalité tělo má Jelec jesen protáhlé, s drobnějšími šupinami a hlavou, která má malá ústa posazená ve středu. Oko se žlutou duhovkou je větší, posazené v horní části hlavy, ale ve středu. Řitní ploutev má vykrojenou nebo rovnou, zbarvenou do tmavo-červena, ostatně jako ostatní ploutve, kromě hřbetní, ta bývá jen tmavá, bez zabarvení. S barvou těla je problém, protože mladé ryby mají jiné zbarvení, než starší kusy. Také v průběhu roku se barva jesenů mění, například při tření bývá celé tělo kovově lesklé. Obecně, rybky do 20 cm délky, tedy mladé kusy bývají zbarvené do stříbrna, s tmavým síťkováním, větší ryby jsou pak celkově mnohem tmavší, hlavně jejich hřbet a boky nad postranní čárou jsou velmi tmavé.

 

Obecně:

Jelec jesen je nenáročná, poměrně přizpůsobivá hejnová rybka, která je oblíbená hlavně sportovními rybáři. Živí se náletovou potravou, larvami, výjimečně dokonce drobnými rybkami. Často si dá i rostlinou stravu.

Dorůstá do délky kolem 40 cm, ovšem v minulosti byly uloveny kusy velké přes 60 cm a vážící skoro 3 kg. Vytírá se od března do dubna na rostlinný podklad, nebo kamenné či štěrkové dno.

Kuchyňské zpracování:

Jelec jesen má nažloutlé maso zvláštní příjemné chuti. Bohužel v současnosti je jelec stále veden jako chráněný druh v kategorii „ohrožený“ a pokud není jeho lov na daném revíru ošetřen výjimkou, měl by být po ulovení vrácen vodě. V případě, že u vás doma skončí legální úlovek, můžete jelce připravovat jako jiné bílé ryby. Lze ho tedy vařit, dusit, smažit i péci. Skvělý je také na grilu.

 

Recepty z jelce:

Pečený jelec jesen Jelci plnění cibulí Jelci nadívaní zeleninou

Jelci na kyselo

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy