REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelec jesen

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hejnová ryba, vyskytuje se v mírně tekoucích úsecích středních a dolních toků řek i v některých stojatých vodách. V místě hojného výskytu býval loven sítěmi. Zlatá aberace se chová pro ozdobu například v zahradních nádržích. Kříží se s ploticí, bolenem, tlouštěm. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,5 až 0,8 kg.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Leuciscus idus

Jiný název: Ide, Orfe, Aland, Jaz, J. tmavý

Rozpoznávací znaky: Zavalité tělo má Jelec jesen protáhlé, s drobnějšími šupinami a hlavou, která má malá ústa posazená ve středu. Oko se žlutou duhovkou je větší, posazené v horní části hlavy, ale ve středu. Řitní ploutev má vykrojenou nebo rovnou, zbarvenou do tmavo-červena, ostatně jako ostatní ploutve, kromě hřbetní, ta bývá jen tmavá, bez zabarvení. S barvou těla je problém, protože mladé ryby mají jiné zbarvení, než starší kusy. Také v průběhu roku se barva jesenů mění, například při tření bývá celé tělo kovově lesklé. Obecně, rybky do 20 cm délky, tedy mladé kusy bývají zbarvené do stříbrna, s tmavým síťkováním, větší ryby jsou pak celkově mnohem tmavší, hlavně jejich hřbet a boky nad postranní čárou jsou velmi tmavé.

 

Obecně:

Jelec jesen je nenáročná, poměrně přizpůsobivá hejnová rybka, která je oblíbená hlavně sportovními rybáři. Živí se náletovou potravou, larvami, výjimečně dokonce drobnými rybkami. Často si dá i rostlinou stravu.

Dorůstá do délky kolem 40 cm, ovšem v minulosti byly uloveny kusy velké přes 60 cm a vážící skoro 3 kg. Vytírá se od března do dubna na rostlinný podklad, nebo kamenné či štěrkové dno.

Kuchyňské zpracování:

Jelec jesen má nažloutlé maso zvláštní příjemné chuti. Bohužel v současnosti je jelec stále veden jako chráněný druh v kategorii „ohrožený“ a pokud není jeho lov na daném revíru ošetřen výjimkou, měl by být po ulovení vrácen vodě. V případě, že u vás doma skončí legální úlovek, můžete jelce připravovat jako jiné bílé ryby. Lze ho tedy vařit, dusit, smažit i péci. Skvělý je také na grilu.

 

Recepty z jelce:

Pečený jelec jesen Jelci plnění cibulí Jelci nadívaní zeleninou

Jelci na kyselo

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy