REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak se fotí jídlo?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Daniela - focení jídelPro pobavení vám napíši a ukáži, že žádný učený z nebe nespadl a jak vypadaly mé první fotky jídel. A také jak dnes proces focení probíhá.


Když jsem před pěti lety začala přidávat recepty a fotky na internet, probíhalo to tak, že jsem něco uvařila, pokusila se jídlo trochu naaranžovat a pak vzala foťák, udělala tři čtyři snímky a bylo hotovo. Neřešila jsem nijak výrazně světlo, blesk, pozadí… Postupně jsem nad obrázky čím dál víc přemýšlela a začala “chytat mouchy”, kterých byly, jak dnes vidím, celé roje :-)

 

Daniela - focení jídel

 

Nahoře novější fotografie, dole jedna z prvních fotografií … :)

 

Daniela - focení jídel

 

Dnes je situace taková, že od dokončení pokrmu k poslednímu cvaknutí fotoaparátu uplynou klidně i dvě nebo tři hodiny. Začíná to vizuální kontrolou toho, co jsem uvařila a zvažováním nad tím, jak chci, aby výsledek vypadal. Někdy se také mrknu na časopisy a obrázky jídel na internetu, abych získala inspiraci.

Pokračuji zmateným pobíháním po bytě a hrabáním v šuplících, kde hledám nejrůznější látky, šátky, ubrusy a ubrousky, pokračuji kredencí a vybírám vhodné nádobí (k tomuto tématu se ještě na konci vrátím). Pak se mrknu z okna a sleduji počasí. Když je pod mrakem, když fičí vichr, fotí se špatně, když praží sluníčko, není to o moc lepší, sníh ani déšť také nejsou optimální…

Takže: počasí je fajn, na stůl (pařez, srovnané dříví, židli, stoličku, palety, trávu…) se aranžují se látky, nádobí a ostatní dekorace (cukřenka, koření, květiny, zelenina, suroviny použité při vaření…). Udělá se několik zkušebních snímků, aby se všechno přeskupilo do lepší pozice. Udělá se několik zkušebních snímků a pak se zase udělá několik snímků – tento proces zkrátka opakuji, dokud to považuji za nutné, případně dokud mě to nepřestane bavit :-D.

Nastává servírování jídla, a tento proces je u každého pokrmu odlišný. Třeba na polévkách a omáčkách při chladnutí rychle vzniká nežádoucí film. Pokud chcete, aby se z jídla na snímku kouřilo, vězte, že horká pára čočce fotoaparátu nesvědčí. Ale existuje na to trik. Takže až mě někdy uvidíte s pořádně tlustým doutníkem u pusy, bude vám jasné, že fotím nějaký pokrm. Kouř z doutníku je totiž těžký a na fotkách vypadá velmi věrohodně. Je to podvod, ale jenom takhle malinký ;-)

Je také třeba dbát na to, že původní záměr může dopadnout jinak, například když cestou k místu focení zakopnete a z úhledného kopečku máte hromadu čehosi, takže můžete jídlo sesunout zpět do hrnce, jít umýt talíř a začít znovu). Nebo si vytvoříte z čokoládové polevy moc pěkný vzor na talíři, který se vám slije dohromady a zamaže všechno kolem.

Legrační je, když nesete plný talíř na focení a cestou vás potká váš vlastní psík, který skákáním na vaši osobu dává najevo radost z obědu, který ovšem není jeho. Talíř většinou zachráníte, kompozici už málokdy…

Když pak máte hotové fotky v aparátu, myslíte si, že máte vyhráno – obrázky vypadají krásně už při zběžné kontrole na displeji fotoaparátu. Stáhnete je do počítače a zjistíte, že na dvou nejkrásnějších jste si nevšimli: a) mouchy či mravence lezoucího po talíř, b) bylinky, kterou vám odvál vítr, c) psího čumáku, který se vám, světe, div se, dostal do záběru, d) praskliny na nádobí, e) flíčku na utěrce, f)…

g)…. až z)

Někdy vaříte až večer, ale fotky je lepší dělat za denního světla. Nachystáte si tedy pokrm do lednice a čekáte na svítání. Ráno pak s hrůzou zjistíte, že měl v noci někdo hlad a jaksi není co fotit. Zkrátka – focení jídla je to tuze zábavný a časově čím dál náročnější proces.

Slíbila jsem vám, že se vrátím k bodu, kde jsem zmínila látky a nádobí potřebné k focení. Dnes to mám tak, že už mi mé domácí zásoby těchto propriet zdaleka nestačí, a tak když jsem ve městě, neváhám trávit spoustu času v prodejnách galanterie, domácích potřeb, v různých secondhandech nebo bazarech. A vracím se domů s ručně háčkovanými dečkami, šálami a šátky, chňapkami, nádobkami na mléko, skleničkami, dózičkami, pidimističkami, dezertními vidličkami…

Za tu dobu, co jsem propadla fotománii související s jídlem, se ze mě stal dobrovolný, ale vědomý blázen, protože mě to opravdu neskutečně baví. Věřím, že i vám jsem zlepšila den a že mi po přečtení předchozích řádek nějakou tu chybku na mých snímcích třeba i odpustíte :-)

 

Vaše Daniela (ta, která tak ráda vaří, jak je zjevné, i píše:-) )

Zdroj: Daniela vaří a píše

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy