REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.


Dehydratace neboli snížené množství vody v organismu, se navenek projevuje suchou pokožkou a lepivým pocitem v ústech.

V těle je jejím projevem hustější krev, která obtížně cirkuluje. Ohrožuje tak i na životě.  „Proto je tolik důležité, aby malé děti a zejména pak senioři, kteří necítí pocity žízně, dodržovali správný pitný režim. To je jedna z nejlepších prevencí trombů a následných mrtvic. Může však vést i ke snížení výkonnosti, poruchám soustředění, bolesti hlavy či ospalosti,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

 

 

Dehydratace tak tělu nejenom že neprospívá, ale může být i životu nebezpečná. Proto je potřeba vypít denně minimálně 1,5–2 litry tekutin. „Optimální množství přijatých tekutin je 0,3 litru denně na 10 kilogramů hmotnosti. Pozor však na léto, kdy velké množství tekutin vypotíme, proto můžeme pít i více. Tekutiny je vhodné pít postupně, ne naráz,“ vysvětluje poradkyně NATURHOUSE.

 

A jaké jsou tedy nejběžnější příznaky dehydratace?

 

1.) Vysušená pokožka

Vnějším znakem špatného pitného režimu, dehydratace, je například stav vaší pokožky. Pro udržení zdravé a zářivé pokožky je zapotřebí dostatek tekutin. Nejlepší je hydratovat tělo zevnitř. Pokud tedy patříte mezi milovníky kávy, čajů a rádi cvičíte, určitě byste měli vypít vody více. Tak, abyste doplnili ztracené tekutiny zvýšeným pocením či díky močopudné kávě.

 

2.) Nepříjemný zápach

Zanedbávání pitného režimu se může projevit i nepříjemnou věcí, jako je zápach z úst. Nedostatkem tekutin dojde ke snížení slinění v ústech. Jenže sliny mají důležité antibakteriální vlastnosti a při jejich nedostatku se množí bakterie, které způsobují právě onen nepříjemný zápach.

 

3.) Bolest hlavy

Nejčastějším příznakem, se kterým máme zkušenost snad každý, je bolest hlavy. Nedostatek tekutin ovlivňuje hladinu serotoninu v těle a z jeho nedostatku pak vzniká ona bolest. Dalším místem, které reaguje rychle na hladiny hydratace, jsou malé krevní cévy v mozku. Ty se nejvíce ozývají například při kocovině tupou bolestí nebo také při migréně. Nalijte si tak jednu či dvě sklenice čisté vody. Vyloučíte tak právě dehydrataci jako příčinu bolesti hlavy.

 

4.) Špatná nálada

Na podrážděnost a nervozitu může pomoci pouhá sklenice vody. Neurologické účinky dehydratace se mohou projevit právě jako mrzutost a podrážděnost. Souvisí to s bolestí hlavy při nedostatku tekutin, ztrátě soustředěnosti. Dehydratace způsobuje bolest hlavy a únavu, zhoršuje soustředění, vyvolává úzkost a napětí.

 

5.) Ztráta energie

I mírná dehydratace může ohrozit snahu o skvělou postavu v rámci cvičení. Už dvouprocentní dehydratace těla způsobí snížení atletického výkonu o 10 procent. Čím více se tělo vysušuje, tím se i zhoršuje sportovní výkon. O tekutiny přicházíme během cvičení zejména pocením, což vede k výraznému snížení intenzity cvičení, křečím ve svalech a zažívacím potížím. Navíc tělo při cvičení v dehydratovaném stavu využívá glykogen (polysacharid, který funguje jako zásobárna energie) rychlejším tempem a jeho zásoby se tak rychleji snižují. Proto po cvičení budete pravděpodobně toužit po sacharidech, abyste doplnili své hodnoty glykogenu.

Pozor. „Odpolední odliv energie může mít velký vztah s pitným režimem. Při dehydrataci klesá krevní tlak, srdeční tep se zvyšuje, příliv krve do mozku se snižuje, a to vše způsobí zvýšenou únavu,“ vysvětluje Věra Burešová.

 

6.) Chuti na sladké

Je skutečně těžké odolat čokoládě, zmrzlině, když se snažíte shodit pár kilo. Pokud zanedbáváte pitný režim, šance, že sladkostem neodoláte, se zvyšují. „Dehydratace je snadno zaměnitelná za pocit hladu, který se projeví především chutí po sladkém. Nedostatek vody v těle můžeme vnímat jako pocit ztráty energie a nesoustředěnost,“ vysvětluje poradkyně NATURHOUSE. Pak saháme po sladkém a zvyšujeme si riziko nadváhy.

Nic se nemá přehánět a pozor si dejte tedy i na opačný stav, kdy se lze vodou přepít. Dojít může k přetížení ledvin, otokům plic, s tím spojené špatné dýchání. Člověku je nevolno a zvrací.

Pitný režim si můžete ozvláštnit nejrůznějšími nápoji. Nemusí to být jen čistá voda.

 

Recepty – letní osvěžující drinky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy