REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hubneme s plným talířem – úvod

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Devět desetin našeho štěstí spočívá výlučně ve zdraví. S ním se stává všechno zdrojem požitku. Naproti tomu bez něho není žádný vnější statek, ať je jakéhokoliv druhu, uchopitelný. Arthur Schopenhauer


Vliv výživy na naše zdraví

Hodnotu svého zdraví si většina lidí začíná uvědomovat až tehdy, když je ztratí. Zdraví nebo nemoc se jeví jako něco náhodného, avšak jsou to dva rozdílné stavy lidského organismu určované nejvíce životním způsobem a jeho stylem. U některých lidí mohou být určité zdravotní problémy podmíněné geneticky (vrozené), ale ty představují jen velmi malou část nemocí.

Tajemství zdraví spočívá v klidném životě bez jeho zbytečným stresů, prostém a přiměřeném jídle a hlavně v dostatku pohybu na čerstvém vzduchu. Každá z těchto tří podmínek je stejně důležitá a nezbytná. Naplnění těchto tří podmínek je ve vyspělých průmyslových státech stále více obtížnější. Lidé si připravují mnoho zbytečných stresů uspěchaným způsobem života a honbou za požitky a majetkem. Málo si však uvědomujeme, že naše tělo je důležité, neboť být štíhlí a v dobré fyzické a psychické kondici znamená být zdravější a šťastnější. Vytváří se velké nedostatky ve výživě z neznalosti lidského těla, poživačnosti nebo naopak nedbalosti o řádné jídlo. Vysoký stupeň mechanizace, rozvoj dopravy a touha po pohodlí zbavuje lidi potřebné fyzické námahy. To vše zákonitě vede k rychlejšímu zhoršování našeho zdraví a k předčasnému vzniku mnoha vážných nemocí.

U nás nejčastěji se vyskytujícími nemocemi jsou cévní a srdeční choroby, na které umírá polovina lidí a rakovina, na kterou umírá více než 20 % lidí. U obou těchto hlavních příčin úmrtí je prokázán velký vliv nedostatku ve výživě. Velmi časté jsou choroby zažívací soustavy jako divertikulóza tlustého střeva ( u 30 % lidí ve věku 40 až 60 roků, u starších osob je to až 60 % ), cukrovka 5 až 7 % a ledvinové choroby asi 4 %. Velmi časté jsou i choroby zraku, kterými trpí asi 30 % populace a nervové potíže se vyskytují asi u 50 % obyvatel. Zvyšuje se i počet alergií a ekzémů, zejména u dětí. Dnes těmito chorobami v průmyslově vyspělých států trpí stále více lidí v mladém věku, zatímco u národů, které nekonzumují bílou mouku, rafinovaný cukr, nadbytečné tuky a větší množství masa se tyto choroby prakticky nevyskytují. Také u nás se na začátku tohoto století tyto choroby prakticky vyskytovaly spíše jen zcela vyjimečně. Nejnovější vědecké poznatky prokazují, že nedostatky ve výživě člověka podmiňují několik desítek lehčích a velmi těžkých až smrtelných nemocí. I když vývoj těchto nemocí trvá často roky nebo dokonce desítky let, přesto není dobré přehlížet velké nebezpečí, jakým je nesprávná výživa.

Lidský organismus je velmi složitý, jemný, otevřený, biologický systém, reagující velmi citlivě na každé podané a zkonzumované jídlo. Každé správné a chutné jídlo upevňuje zdraví, naopak každé špatné jídlo je krokem k nemoci. Zdravá výživa je jen ta, která udržuje dlouhodobě dobré zdraví a nepoškozuje nám žádný orgán. Musí zajišťovat dnes známých téměř 50 živin a výživových faktorů a to v optimálním množství a nevnášet do těla zdraví škodlivé a nebezpečné látky. Tento zdánlivě samozřejmý požadavek na výživu dnešní průměrná strava zdaleka nesplňuje, což právě vede k masovému výskytu mnoha civilizačních mnohdy nevyléčitelných nemocí.

Chuť a vůně pokrmů, stejně jako jeich smyslové vlastnosti, jsou rozhodujícími vlastnostmi poživatelnosti připraveného pokrmu. Ještě dnes se však často setkáváme s názorem, že dieta se nedá jíst, přičemž autor takového výroku má obvykle na mysli nevýraznost chuti a vůně pokrmu.

V praxi jsme se ale mnohokrát přesvědčili, že dietní neznamená nechutný. V konfrontaci pokrmů připravovaných paralelně technologií tradiční a technologií diety byly obvykle lépe hodnoceny pokrmy připravované dietní technologií. Proto se ptáme proč ?

Především proto, že dietní technologie je šetrnější vůči tukovým složkám, šetří nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselinu linolovou, která dodá vždy pokrmům jejich tolik žádoucí chuť. Při respektování zásad dietní technologie nedochází ke vzniku jejich chuťově nepříjemných látek, například peroxidů a jiných látek.

Šetrné kuchyňské opracování poživatin a potravin, například zeleniny, zachovává si tak až do konečného opracování svoji charakteristickou chuť těchto poživatin.

V tomto dietním sytému jsou vytvořeny i další předpoklady pro zvýraznění smyslových vlastností pokrmů, a především možnost využití cibule, petržele, nového koření, sladké papriky a dalších druhů zeleniny.

Za posledních sto let a zejména po druhé světové válce se podstatně změnil způsob stravování lidí. Velmi poklesla konzumace čerstvých přirozených potravin a čerstvě připravených jídel. Rozšířilo se požívání potravin vyráběných potravinářským způsobem a průmyslově, které ale v sobě skrývají značné nebezpečí hlavně pro naše zdraví. Čerstvé syrové ovoce a zelenina jsou v jídelníčku většiny lidí jen vyjiměčně. V poslední době se ale začínají vyskytovat i v závodních restauracích a jídelnách zeleninové a ovocné saláty a tak se snad blýská na lepší časy. Je hlavně podporována vysoká spotřeba masa, mléka a mléčných výrobků, které při větší spotřebě dnes zcela běžné, jsou ale i určitým vážným nebezpečím pro naše zdraví.

K udržení dlouhého zdravé a pro přirozené stárnutí musí být strava optimální, fyziologicky potřebná množství bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů a minerálních látek. Musí však také obsahovat potřebné množství vlákniny, tepelným zpracováním nezničených aktivních enzymů a co nejméně se vyskytujících škodlivých a cizorodých látek.

Tuto teorii dělené stravy vyvinul již na počátku našeho století MUDr. Hay, ale proslulou se stala až v moderní době, kdy se začal vést trend ke štíhlé linii.

Dělená strava má pomoci hubnout bez pocitu hladu a mučivého odříkávání, což ale není její hlavní cíl. Tím cílem má být lepší snášenlivost jídel. Podle MUDr. Haye může lidské tělo obtížně strávit potraviny s uhlohydráty a bílkovinami. Uvedené kombinace jsou zdrojem velkých zdravotních obtíží.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.