REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hubneme s plným talířem – úvod

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Devět desetin našeho štěstí spočívá výlučně ve zdraví. S ním se stává všechno zdrojem požitku. Naproti tomu bez něho není žádný vnější statek, ať je jakéhokoliv druhu, uchopitelný. Arthur Schopenhauer


Vliv výživy na naše zdraví

Hodnotu svého zdraví si většina lidí začíná uvědomovat až tehdy, když je ztratí. Zdraví nebo nemoc se jeví jako něco náhodného, avšak jsou to dva rozdílné stavy lidského organismu určované nejvíce životním způsobem a jeho stylem. U některých lidí mohou být určité zdravotní problémy podmíněné geneticky (vrozené), ale ty představují jen velmi malou část nemocí.

Tajemství zdraví spočívá v klidném životě bez jeho zbytečným stresů, prostém a přiměřeném jídle a hlavně v dostatku pohybu na čerstvém vzduchu. Každá z těchto tří podmínek je stejně důležitá a nezbytná. Naplnění těchto tří podmínek je ve vyspělých průmyslových státech stále více obtížnější. Lidé si připravují mnoho zbytečných stresů uspěchaným způsobem života a honbou za požitky a majetkem. Málo si však uvědomujeme, že naše tělo je důležité, neboť být štíhlí a v dobré fyzické a psychické kondici znamená být zdravější a šťastnější. Vytváří se velké nedostatky ve výživě z neznalosti lidského těla, poživačnosti nebo naopak nedbalosti o řádné jídlo. Vysoký stupeň mechanizace, rozvoj dopravy a touha po pohodlí zbavuje lidi potřebné fyzické námahy. To vše zákonitě vede k rychlejšímu zhoršování našeho zdraví a k předčasnému vzniku mnoha vážných nemocí.

U nás nejčastěji se vyskytujícími nemocemi jsou cévní a srdeční choroby, na které umírá polovina lidí a rakovina, na kterou umírá více než 20 % lidí. U obou těchto hlavních příčin úmrtí je prokázán velký vliv nedostatku ve výživě. Velmi časté jsou choroby zažívací soustavy jako divertikulóza tlustého střeva ( u 30 % lidí ve věku 40 až 60 roků, u starších osob je to až 60 % ), cukrovka 5 až 7 % a ledvinové choroby asi 4 %. Velmi časté jsou i choroby zraku, kterými trpí asi 30 % populace a nervové potíže se vyskytují asi u 50 % obyvatel. Zvyšuje se i počet alergií a ekzémů, zejména u dětí. Dnes těmito chorobami v průmyslově vyspělých států trpí stále více lidí v mladém věku, zatímco u národů, které nekonzumují bílou mouku, rafinovaný cukr, nadbytečné tuky a větší množství masa se tyto choroby prakticky nevyskytují. Také u nás se na začátku tohoto století tyto choroby prakticky vyskytovaly spíše jen zcela vyjimečně. Nejnovější vědecké poznatky prokazují, že nedostatky ve výživě člověka podmiňují několik desítek lehčích a velmi těžkých až smrtelných nemocí. I když vývoj těchto nemocí trvá často roky nebo dokonce desítky let, přesto není dobré přehlížet velké nebezpečí, jakým je nesprávná výživa.

Lidský organismus je velmi složitý, jemný, otevřený, biologický systém, reagující velmi citlivě na každé podané a zkonzumované jídlo. Každé správné a chutné jídlo upevňuje zdraví, naopak každé špatné jídlo je krokem k nemoci. Zdravá výživa je jen ta, která udržuje dlouhodobě dobré zdraví a nepoškozuje nám žádný orgán. Musí zajišťovat dnes známých téměř 50 živin a výživových faktorů a to v optimálním množství a nevnášet do těla zdraví škodlivé a nebezpečné látky. Tento zdánlivě samozřejmý požadavek na výživu dnešní průměrná strava zdaleka nesplňuje, což právě vede k masovému výskytu mnoha civilizačních mnohdy nevyléčitelných nemocí.

Chuť a vůně pokrmů, stejně jako jeich smyslové vlastnosti, jsou rozhodujícími vlastnostmi poživatelnosti připraveného pokrmu. Ještě dnes se však často setkáváme s názorem, že dieta se nedá jíst, přičemž autor takového výroku má obvykle na mysli nevýraznost chuti a vůně pokrmu.

V praxi jsme se ale mnohokrát přesvědčili, že dietní neznamená nechutný. V konfrontaci pokrmů připravovaných paralelně technologií tradiční a technologií diety byly obvykle lépe hodnoceny pokrmy připravované dietní technologií. Proto se ptáme proč ?

Především proto, že dietní technologie je šetrnější vůči tukovým složkám, šetří nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselinu linolovou, která dodá vždy pokrmům jejich tolik žádoucí chuť. Při respektování zásad dietní technologie nedochází ke vzniku jejich chuťově nepříjemných látek, například peroxidů a jiných látek.

Šetrné kuchyňské opracování poživatin a potravin, například zeleniny, zachovává si tak až do konečného opracování svoji charakteristickou chuť těchto poživatin.

V tomto dietním sytému jsou vytvořeny i další předpoklady pro zvýraznění smyslových vlastností pokrmů, a především možnost využití cibule, petržele, nového koření, sladké papriky a dalších druhů zeleniny.

Za posledních sto let a zejména po druhé světové válce se podstatně změnil způsob stravování lidí. Velmi poklesla konzumace čerstvých přirozených potravin a čerstvě připravených jídel. Rozšířilo se požívání potravin vyráběných potravinářským způsobem a průmyslově, které ale v sobě skrývají značné nebezpečí hlavně pro naše zdraví. Čerstvé syrové ovoce a zelenina jsou v jídelníčku většiny lidí jen vyjiměčně. V poslední době se ale začínají vyskytovat i v závodních restauracích a jídelnách zeleninové a ovocné saláty a tak se snad blýská na lepší časy. Je hlavně podporována vysoká spotřeba masa, mléka a mléčných výrobků, které při větší spotřebě dnes zcela běžné, jsou ale i určitým vážným nebezpečím pro naše zdraví.

K udržení dlouhého zdravé a pro přirozené stárnutí musí být strava optimální, fyziologicky potřebná množství bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů a minerálních látek. Musí však také obsahovat potřebné množství vlákniny, tepelným zpracováním nezničených aktivních enzymů a co nejméně se vyskytujících škodlivých a cizorodých látek.

Tuto teorii dělené stravy vyvinul již na počátku našeho století MUDr. Hay, ale proslulou se stala až v moderní době, kdy se začal vést trend ke štíhlé linii.

Dělená strava má pomoci hubnout bez pocitu hladu a mučivého odříkávání, což ale není její hlavní cíl. Tím cílem má být lepší snášenlivost jídel. Podle MUDr. Haye může lidské tělo obtížně strávit potraviny s uhlohydráty a bílkovinami. Uvedené kombinace jsou zdrojem velkých zdravotních obtíží.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy