REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Enzymy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Důležitou složkou potravy, dnes ještě málo branou v úvahu, jsou aktivní enzymy. Mají bílkovinnou povahu a ničí se teplem nad 45 až 50 °C. Tělo člověka využívá enzymy dodávané potravou alespoň zčásti. Napomáhají při trávení potravy a tím šetří tělní enzymy. Organismus se tolik nevyčerpává ze zásoby vlastních enzymů a tím se zvyšuje jeho vitalita …


Nedostatek aktivních enzymů v potravě urychluje stárnutí a podporuje vývoj degenerativních chorob – například cukrovky, artritidy, arteriosklerozy, rakoviny a obezity. Naopak převážně syrová strava je velmi účinná v prevenci a léčení těchto chorob. Potrava by měla být proto asi z 50 procent syrová a při každém jídle alespoň zčásti. Obsah enzymů v rostlinných potravinách se zvyšuje s jejich vzrůstajícím energetickým obsahem. Nejvíce je jich obsaženo v semenech, zejména naklíčených nebo alespoň 24 hodin máčených. Máčením se uvolňují inhibitory. Vaření ničením aktivity enzymů zhoršuje biologickou hodnotu potravin. Je proto výhodné, nevařit potraviny, které je možné konzumovat v syrovém přírodním stavu, jako například zeleninu a ovoce, ale i některé obiloviny a luštěniny po jejich předklíčení.

Hubnutí není hladovění, je to aktivní kontrola, uzpůsobená tak, aby nám co nejvíce vyhovovala. Musíme si pomoci sami – tedy chtít zhubnout o tolik kilogramů, o kolik chceme sami.

Enzymová dieta spočívá v oddělení potravin od sebe. Zásadně však bílkovin od uhlovodanů. Tuky se považují na neutrální a mohou se přidávat k oběma složkám. Dieta nezakazuje žádnou potravinu kromě mléka, které obsahuje bílkoviny i uhlovodany a dospělý člověk již nemá enzymy na jejich společné trávení. Ani množství zkonzumované potravy není prakticky omezeno.

Předpokládá se, že tělo využívá beze zbytku pouze jeden druh potraviny, který tráví jen jeden druh enzymu. Jakmile se připojí jiná složka, jde nestrávená potrava na tukové zásoby.

Předpokládá se, že ovoce a zelenina se tráví zhruba dvě hodiny. Uhlovodany – mouka, rýže, brambory a chleba zhruba 3 hodiny. Bílkoviny – maso, vejce a tučné sýry okolo 12 hodin.

V praxi to znamená, že musíme dělat mezery mezi jednotlivými jídly stejného druhu asi 2 až 3 hodiny. Po bílkovinové stravě můžeme konzumovat uhlovodany až po 12 hodinách (tzn. jíst celý den jednodruhovou stravu a změnu učinit až po noční přestávce).

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy