REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Enzymy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Důležitou složkou potravy, dnes ještě málo branou v úvahu, jsou aktivní enzymy. Mají bílkovinnou povahu a ničí se teplem nad 45 až 50 °C. Tělo člověka využívá enzymy dodávané potravou alespoň zčásti. Napomáhají při trávení potravy a tím šetří tělní enzymy. Organismus se tolik nevyčerpává ze zásoby vlastních enzymů a tím se zvyšuje jeho vitalita …


Nedostatek aktivních enzymů v potravě urychluje stárnutí a podporuje vývoj degenerativních chorob – například cukrovky, artritidy, arteriosklerozy, rakoviny a obezity. Naopak převážně syrová strava je velmi účinná v prevenci a léčení těchto chorob. Potrava by měla být proto asi z 50 procent syrová a při každém jídle alespoň zčásti. Obsah enzymů v rostlinných potravinách se zvyšuje s jejich vzrůstajícím energetickým obsahem. Nejvíce je jich obsaženo v semenech, zejména naklíčených nebo alespoň 24 hodin máčených. Máčením se uvolňují inhibitory. Vaření ničením aktivity enzymů zhoršuje biologickou hodnotu potravin. Je proto výhodné, nevařit potraviny, které je možné konzumovat v syrovém přírodním stavu, jako například zeleninu a ovoce, ale i některé obiloviny a luštěniny po jejich předklíčení.

Hubnutí není hladovění, je to aktivní kontrola, uzpůsobená tak, aby nám co nejvíce vyhovovala. Musíme si pomoci sami – tedy chtít zhubnout o tolik kilogramů, o kolik chceme sami.

Enzymová dieta spočívá v oddělení potravin od sebe. Zásadně však bílkovin od uhlovodanů. Tuky se považují na neutrální a mohou se přidávat k oběma složkám. Dieta nezakazuje žádnou potravinu kromě mléka, které obsahuje bílkoviny i uhlovodany a dospělý člověk již nemá enzymy na jejich společné trávení. Ani množství zkonzumované potravy není prakticky omezeno.

Předpokládá se, že tělo využívá beze zbytku pouze jeden druh potraviny, který tráví jen jeden druh enzymu. Jakmile se připojí jiná složka, jde nestrávená potrava na tukové zásoby.

Předpokládá se, že ovoce a zelenina se tráví zhruba dvě hodiny. Uhlovodany – mouka, rýže, brambory a chleba zhruba 3 hodiny. Bílkoviny – maso, vejce a tučné sýry okolo 12 hodin.

V praxi to znamená, že musíme dělat mezery mezi jednotlivými jídly stejného druhu asi 2 až 3 hodiny. Po bílkovinové stravě můžeme konzumovat uhlovodany až po 12 hodinách (tzn. jíst celý den jednodruhovou stravu a změnu učinit až po noční přestávce).

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy