REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Enzymy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Důležitou složkou potravy, dnes ještě málo branou v úvahu, jsou aktivní enzymy. Mají bílkovinnou povahu a ničí se teplem nad 45 až 50 °C. Tělo člověka využívá enzymy dodávané potravou alespoň zčásti. Napomáhají při trávení potravy a tím šetří tělní enzymy. Organismus se tolik nevyčerpává ze zásoby vlastních enzymů a tím se zvyšuje jeho vitalita …


Nedostatek aktivních enzymů v potravě urychluje stárnutí a podporuje vývoj degenerativních chorob – například cukrovky, artritidy, arteriosklerozy, rakoviny a obezity. Naopak převážně syrová strava je velmi účinná v prevenci a léčení těchto chorob. Potrava by měla být proto asi z 50 procent syrová a při každém jídle alespoň zčásti. Obsah enzymů v rostlinných potravinách se zvyšuje s jejich vzrůstajícím energetickým obsahem. Nejvíce je jich obsaženo v semenech, zejména naklíčených nebo alespoň 24 hodin máčených. Máčením se uvolňují inhibitory. Vaření ničením aktivity enzymů zhoršuje biologickou hodnotu potravin. Je proto výhodné, nevařit potraviny, které je možné konzumovat v syrovém přírodním stavu, jako například zeleninu a ovoce, ale i některé obiloviny a luštěniny po jejich předklíčení.

Hubnutí není hladovění, je to aktivní kontrola, uzpůsobená tak, aby nám co nejvíce vyhovovala. Musíme si pomoci sami – tedy chtít zhubnout o tolik kilogramů, o kolik chceme sami.

Enzymová dieta spočívá v oddělení potravin od sebe. Zásadně však bílkovin od uhlovodanů. Tuky se považují na neutrální a mohou se přidávat k oběma složkám. Dieta nezakazuje žádnou potravinu kromě mléka, které obsahuje bílkoviny i uhlovodany a dospělý člověk již nemá enzymy na jejich společné trávení. Ani množství zkonzumované potravy není prakticky omezeno.

Předpokládá se, že tělo využívá beze zbytku pouze jeden druh potraviny, který tráví jen jeden druh enzymu. Jakmile se připojí jiná složka, jde nestrávená potrava na tukové zásoby.

Předpokládá se, že ovoce a zelenina se tráví zhruba dvě hodiny. Uhlovodany – mouka, rýže, brambory a chleba zhruba 3 hodiny. Bílkoviny – maso, vejce a tučné sýry okolo 12 hodin.

V praxi to znamená, že musíme dělat mezery mezi jednotlivými jídly stejného druhu asi 2 až 3 hodiny. Po bílkovinové stravě můžeme konzumovat uhlovodany až po 12 hodinách (tzn. jíst celý den jednodruhovou stravu a změnu učinit až po noční přestávce).

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy