REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Enzymy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Důležitou složkou potravy, dnes ještě málo branou v úvahu, jsou aktivní enzymy. Mají bílkovinnou povahu a ničí se teplem nad 45 až 50 °C. Tělo člověka využívá enzymy dodávané potravou alespoň zčásti. Napomáhají při trávení potravy a tím šetří tělní enzymy. Organismus se tolik nevyčerpává ze zásoby vlastních enzymů a tím se zvyšuje jeho vitalita …


Nedostatek aktivních enzymů v potravě urychluje stárnutí a podporuje vývoj degenerativních chorob – například cukrovky, artritidy, arteriosklerozy, rakoviny a obezity. Naopak převážně syrová strava je velmi účinná v prevenci a léčení těchto chorob. Potrava by měla být proto asi z 50 procent syrová a při každém jídle alespoň zčásti. Obsah enzymů v rostlinných potravinách se zvyšuje s jejich vzrůstajícím energetickým obsahem. Nejvíce je jich obsaženo v semenech, zejména naklíčených nebo alespoň 24 hodin máčených. Máčením se uvolňují inhibitory. Vaření ničením aktivity enzymů zhoršuje biologickou hodnotu potravin. Je proto výhodné, nevařit potraviny, které je možné konzumovat v syrovém přírodním stavu, jako například zeleninu a ovoce, ale i některé obiloviny a luštěniny po jejich předklíčení.

Hubnutí není hladovění, je to aktivní kontrola, uzpůsobená tak, aby nám co nejvíce vyhovovala. Musíme si pomoci sami – tedy chtít zhubnout o tolik kilogramů, o kolik chceme sami.

Enzymová dieta spočívá v oddělení potravin od sebe. Zásadně však bílkovin od uhlovodanů. Tuky se považují na neutrální a mohou se přidávat k oběma složkám. Dieta nezakazuje žádnou potravinu kromě mléka, které obsahuje bílkoviny i uhlovodany a dospělý člověk již nemá enzymy na jejich společné trávení. Ani množství zkonzumované potravy není prakticky omezeno.

Předpokládá se, že tělo využívá beze zbytku pouze jeden druh potraviny, který tráví jen jeden druh enzymu. Jakmile se připojí jiná složka, jde nestrávená potrava na tukové zásoby.

Předpokládá se, že ovoce a zelenina se tráví zhruba dvě hodiny. Uhlovodany – mouka, rýže, brambory a chleba zhruba 3 hodiny. Bílkoviny – maso, vejce a tučné sýry okolo 12 hodin.

V praxi to znamená, že musíme dělat mezery mezi jednotlivými jídly stejného druhu asi 2 až 3 hodiny. Po bílkovinové stravě můžeme konzumovat uhlovodany až po 12 hodinách (tzn. jíst celý den jednodruhovou stravu a změnu učinit až po noční přestávce).

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy