REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co s čím můžeme kombinovat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kapitola z knihy Jaroslava Vašáka – Hubneme s plným talířem.


Bílkoviny

  • Maso, drůbež, zvěřina. ryby, mušle, ústřice, celá vejce, sýr, veškeré ovoce kromě hrušek, banánů, papája a velmi sladkého hroznového vína.
  • Veškeré sušené ovoce kromě hrozinek, které jsou neutrální.
  • Syrová rajčata. Jakmile jsou tepelně zpracována, zvýší se jejich kyselost.
  • Arašídy (burské oříšky), sojové boby, tofu. mléko, jogurt, všechny sýry kromě tvarohových – žervé, imperiál apod.
  • Víno, mošt a ovocné šťávy.

Neutrální

  • Veškerá zelenina kromě brambor a cukrové kukuřice. Všechny oříšky kromě arašidů.
  • Máslo, šlehačka, smetana a tvarohové sýry (sýr žervé by se měl v dietě používat střídmě), vaječné žloutky.
  • Jogurt a mléko: jsou to sice bílkovinné potraviny, ale mají nízký obsah bílkovin a pouze ve velmi malých množstvích je lze kombinovat se škrobovými potravinami. Za studena lisovaný olej sezamový, slunečnicový nebo olivový.
  • Všechny přísady do salátů.
  • Čočka, sušený hrách, sušené nebo nakládané fazole a boby. Luštěniny obsahují velké množství bílkjovin a škrobů a proto jsou hůře stravitelné, než ostatní potraviny. Proto by se v této dietě měli konzumavat jen občas. Jsou proto uváděny jako neutrální potraviny. Jsou významným zdrojem bílkovin hlavně pro vegetariány.

Škroby

  • Brambory, cukrová kukuřice. Chléb,mouka, oves, pšenice, ječmen, rýže, jáhly, žito, pohanka.
  • Velmi sladké ovoce jako jsou zralé hrušky, banány, papája, mango a velmi sladké hroznové víno. Pivo.
  • Ovoce a zelenina se tráví asi 2 hodiny. Škroby – mouka, rýže, brambory, chleba asi 3 hodiny. Bílkoviny – maso, vejce, tučné sýry kolem 12 hodin.
  • Mezi škrobovými a bílkovinnými jídly je třeba vynechat čtyři hodiny. Mezi jednotlivými jídly stejného druhu 2 až 3 hodiny. Po bílkovinné stravě můžeme jíst škroby až po 12 hodinách

Co jíst při této dietě.

  • Každé jídlo by mělo začínat salátem ze syrové zeleniny nebo ovoce. Mohou se podávat pomeranče nebo grapefruity, smetanový jogurt s oříšky a medem, zelené fazolky se strouhaným sýrem, papriky plněné rýží, datle a fíky.
  • Kompot ze sušeného ovoce s jogurtem, špenát, dušená jablka, banán, krůtí prsíčka obložená mrkví, celerem, okurkou, mladým květákem.
  • Pečené brambory se sýrem a posypané nadrobno nakrájenými bylinkami, ovoce avokádo s řeřichou, rajčaty a okurkou, celozrnný rohlík, lehce pomazaný máslem. Polévka z červené řepy, brokolice uvařená v páře, kuře na cibuli.
  • Salát z lilků a rajčat, jehněčí kotlety s estragonem a okurkou. Vejce uvařená naměkko, ovoce jahody, maliny, červený a černý rybíz. Těstoviny s česnekem a bazalkou.
  • Salát z pampelišky, řeřichy, hlávkového salátu a ředkviček. Broskve v bílém víně. Hrozinky a oříšky, salát z čekanky, fazolové lusky s česnekem, květák vařený v páře, rybí karbanátky se špenátem, pečené brambory s oříškem másla a polité lžící kysané smetany.
  • Ovesná kaše vařená se lžící smetany. Krajíček celozrnného chleba nebo topinky namazané máslem. Kuře na grilu, houbová smaženice, pomerančová šťáva.
  • Květákové růžičky povařené v páře a lehce polité olejem. Šťáva z grapefuitum salát z červené řepy, houbový salt s řeřichou, plátky libové slaniny s míchanými vejci, houbami s grilovaným rajčetem. Míchané vajíčko s houbami a rajčaty. Bažant s jablky a celerem. meloun, krouhané vařené zelí.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy