REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co s čím můžeme kombinovat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kapitola z knihy Jaroslava Vašáka – Hubneme s plným talířem.


Bílkoviny

  • Maso, drůbež, zvěřina. ryby, mušle, ústřice, celá vejce, sýr, veškeré ovoce kromě hrušek, banánů, papája a velmi sladkého hroznového vína.
  • Veškeré sušené ovoce kromě hrozinek, které jsou neutrální.
  • Syrová rajčata. Jakmile jsou tepelně zpracována, zvýší se jejich kyselost.
  • Arašídy (burské oříšky), sojové boby, tofu. mléko, jogurt, všechny sýry kromě tvarohových – žervé, imperiál apod.
  • Víno, mošt a ovocné šťávy.

Neutrální

  • Veškerá zelenina kromě brambor a cukrové kukuřice. Všechny oříšky kromě arašidů.
  • Máslo, šlehačka, smetana a tvarohové sýry (sýr žervé by se měl v dietě používat střídmě), vaječné žloutky.
  • Jogurt a mléko: jsou to sice bílkovinné potraviny, ale mají nízký obsah bílkovin a pouze ve velmi malých množstvích je lze kombinovat se škrobovými potravinami. Za studena lisovaný olej sezamový, slunečnicový nebo olivový.
  • Všechny přísady do salátů.
  • Čočka, sušený hrách, sušené nebo nakládané fazole a boby. Luštěniny obsahují velké množství bílkjovin a škrobů a proto jsou hůře stravitelné, než ostatní potraviny. Proto by se v této dietě měli konzumavat jen občas. Jsou proto uváděny jako neutrální potraviny. Jsou významným zdrojem bílkovin hlavně pro vegetariány.

Škroby

  • Brambory, cukrová kukuřice. Chléb,mouka, oves, pšenice, ječmen, rýže, jáhly, žito, pohanka.
  • Velmi sladké ovoce jako jsou zralé hrušky, banány, papája, mango a velmi sladké hroznové víno. Pivo.
  • Ovoce a zelenina se tráví asi 2 hodiny. Škroby – mouka, rýže, brambory, chleba asi 3 hodiny. Bílkoviny – maso, vejce, tučné sýry kolem 12 hodin.
  • Mezi škrobovými a bílkovinnými jídly je třeba vynechat čtyři hodiny. Mezi jednotlivými jídly stejného druhu 2 až 3 hodiny. Po bílkovinné stravě můžeme jíst škroby až po 12 hodinách

Co jíst při této dietě.

  • Každé jídlo by mělo začínat salátem ze syrové zeleniny nebo ovoce. Mohou se podávat pomeranče nebo grapefruity, smetanový jogurt s oříšky a medem, zelené fazolky se strouhaným sýrem, papriky plněné rýží, datle a fíky.
  • Kompot ze sušeného ovoce s jogurtem, špenát, dušená jablka, banán, krůtí prsíčka obložená mrkví, celerem, okurkou, mladým květákem.
  • Pečené brambory se sýrem a posypané nadrobno nakrájenými bylinkami, ovoce avokádo s řeřichou, rajčaty a okurkou, celozrnný rohlík, lehce pomazaný máslem. Polévka z červené řepy, brokolice uvařená v páře, kuře na cibuli.
  • Salát z lilků a rajčat, jehněčí kotlety s estragonem a okurkou. Vejce uvařená naměkko, ovoce jahody, maliny, červený a černý rybíz. Těstoviny s česnekem a bazalkou.
  • Salát z pampelišky, řeřichy, hlávkového salátu a ředkviček. Broskve v bílém víně. Hrozinky a oříšky, salát z čekanky, fazolové lusky s česnekem, květák vařený v páře, rybí karbanátky se špenátem, pečené brambory s oříškem másla a polité lžící kysané smetany.
  • Ovesná kaše vařená se lžící smetany. Krajíček celozrnného chleba nebo topinky namazané máslem. Kuře na grilu, houbová smaženice, pomerančová šťáva.
  • Květákové růžičky povařené v páře a lehce polité olejem. Šťáva z grapefuitum salát z červené řepy, houbový salt s řeřichou, plátky libové slaniny s míchanými vejci, houbami s grilovaným rajčetem. Míchané vajíčko s houbami a rajčaty. Bažant s jablky a celerem. meloun, krouhané vařené zelí.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Ochutnejte neotřelé sýrové lahůdky z grilu

Vyzkoušejte třeba ručně vyráběný pařený sýr Grilami z kravského mléka z litovelské sýrárny La Formaggeria Gran Moravia. Protože skvěle odolává i vysokým teplotám a neroztéká se, je jako stvořený ke grilování a smažení.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy