REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co s čím můžeme kombinovat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kapitola z knihy Jaroslava Vašáka – Hubneme s plným talířem.


Bílkoviny

  • Maso, drůbež, zvěřina. ryby, mušle, ústřice, celá vejce, sýr, veškeré ovoce kromě hrušek, banánů, papája a velmi sladkého hroznového vína.
  • Veškeré sušené ovoce kromě hrozinek, které jsou neutrální.
  • Syrová rajčata. Jakmile jsou tepelně zpracována, zvýší se jejich kyselost.
  • Arašídy (burské oříšky), sojové boby, tofu. mléko, jogurt, všechny sýry kromě tvarohových – žervé, imperiál apod.
  • Víno, mošt a ovocné šťávy.

Neutrální

  • Veškerá zelenina kromě brambor a cukrové kukuřice. Všechny oříšky kromě arašidů.
  • Máslo, šlehačka, smetana a tvarohové sýry (sýr žervé by se měl v dietě používat střídmě), vaječné žloutky.
  • Jogurt a mléko: jsou to sice bílkovinné potraviny, ale mají nízký obsah bílkovin a pouze ve velmi malých množstvích je lze kombinovat se škrobovými potravinami. Za studena lisovaný olej sezamový, slunečnicový nebo olivový.
  • Všechny přísady do salátů.
  • Čočka, sušený hrách, sušené nebo nakládané fazole a boby. Luštěniny obsahují velké množství bílkjovin a škrobů a proto jsou hůře stravitelné, než ostatní potraviny. Proto by se v této dietě měli konzumavat jen občas. Jsou proto uváděny jako neutrální potraviny. Jsou významným zdrojem bílkovin hlavně pro vegetariány.

Škroby

  • Brambory, cukrová kukuřice. Chléb,mouka, oves, pšenice, ječmen, rýže, jáhly, žito, pohanka.
  • Velmi sladké ovoce jako jsou zralé hrušky, banány, papája, mango a velmi sladké hroznové víno. Pivo.
  • Ovoce a zelenina se tráví asi 2 hodiny. Škroby – mouka, rýže, brambory, chleba asi 3 hodiny. Bílkoviny – maso, vejce, tučné sýry kolem 12 hodin.
  • Mezi škrobovými a bílkovinnými jídly je třeba vynechat čtyři hodiny. Mezi jednotlivými jídly stejného druhu 2 až 3 hodiny. Po bílkovinné stravě můžeme jíst škroby až po 12 hodinách

Co jíst při této dietě.

  • Každé jídlo by mělo začínat salátem ze syrové zeleniny nebo ovoce. Mohou se podávat pomeranče nebo grapefruity, smetanový jogurt s oříšky a medem, zelené fazolky se strouhaným sýrem, papriky plněné rýží, datle a fíky.
  • Kompot ze sušeného ovoce s jogurtem, špenát, dušená jablka, banán, krůtí prsíčka obložená mrkví, celerem, okurkou, mladým květákem.
  • Pečené brambory se sýrem a posypané nadrobno nakrájenými bylinkami, ovoce avokádo s řeřichou, rajčaty a okurkou, celozrnný rohlík, lehce pomazaný máslem. Polévka z červené řepy, brokolice uvařená v páře, kuře na cibuli.
  • Salát z lilků a rajčat, jehněčí kotlety s estragonem a okurkou. Vejce uvařená naměkko, ovoce jahody, maliny, červený a černý rybíz. Těstoviny s česnekem a bazalkou.
  • Salát z pampelišky, řeřichy, hlávkového salátu a ředkviček. Broskve v bílém víně. Hrozinky a oříšky, salát z čekanky, fazolové lusky s česnekem, květák vařený v páře, rybí karbanátky se špenátem, pečené brambory s oříškem másla a polité lžící kysané smetany.
  • Ovesná kaše vařená se lžící smetany. Krajíček celozrnného chleba nebo topinky namazané máslem. Kuře na grilu, houbová smaženice, pomerančová šťáva.
  • Květákové růžičky povařené v páře a lehce polité olejem. Šťáva z grapefuitum salát z červené řepy, houbový salt s řeřichou, plátky libové slaniny s míchanými vejci, houbami s grilovaným rajčetem. Míchané vajíčko s houbami a rajčaty. Bažant s jablky a celerem. meloun, krouhané vařené zelí.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Španělsko je známé jako největší producent olivového oleje na světě a jejich výrobky jsou synonymem pro kvalitu a tradici. V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.