REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co s čím můžeme kombinovat

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kapitola z knihy Jaroslava Vašáka – Hubneme s plným talířem.


Bílkoviny

  • Maso, drůbež, zvěřina. ryby, mušle, ústřice, celá vejce, sýr, veškeré ovoce kromě hrušek, banánů, papája a velmi sladkého hroznového vína.
  • Veškeré sušené ovoce kromě hrozinek, které jsou neutrální.
  • Syrová rajčata. Jakmile jsou tepelně zpracována, zvýší se jejich kyselost.
  • Arašídy (burské oříšky), sojové boby, tofu. mléko, jogurt, všechny sýry kromě tvarohových – žervé, imperiál apod.
  • Víno, mošt a ovocné šťávy.

Neutrální

  • Veškerá zelenina kromě brambor a cukrové kukuřice. Všechny oříšky kromě arašidů.
  • Máslo, šlehačka, smetana a tvarohové sýry (sýr žervé by se měl v dietě používat střídmě), vaječné žloutky.
  • Jogurt a mléko: jsou to sice bílkovinné potraviny, ale mají nízký obsah bílkovin a pouze ve velmi malých množstvích je lze kombinovat se škrobovými potravinami. Za studena lisovaný olej sezamový, slunečnicový nebo olivový.
  • Všechny přísady do salátů.
  • Čočka, sušený hrách, sušené nebo nakládané fazole a boby. Luštěniny obsahují velké množství bílkjovin a škrobů a proto jsou hůře stravitelné, než ostatní potraviny. Proto by se v této dietě měli konzumavat jen občas. Jsou proto uváděny jako neutrální potraviny. Jsou významným zdrojem bílkovin hlavně pro vegetariány.

Škroby

  • Brambory, cukrová kukuřice. Chléb,mouka, oves, pšenice, ječmen, rýže, jáhly, žito, pohanka.
  • Velmi sladké ovoce jako jsou zralé hrušky, banány, papája, mango a velmi sladké hroznové víno. Pivo.
  • Ovoce a zelenina se tráví asi 2 hodiny. Škroby – mouka, rýže, brambory, chleba asi 3 hodiny. Bílkoviny – maso, vejce, tučné sýry kolem 12 hodin.
  • Mezi škrobovými a bílkovinnými jídly je třeba vynechat čtyři hodiny. Mezi jednotlivými jídly stejného druhu 2 až 3 hodiny. Po bílkovinné stravě můžeme jíst škroby až po 12 hodinách

Co jíst při této dietě.

  • Každé jídlo by mělo začínat salátem ze syrové zeleniny nebo ovoce. Mohou se podávat pomeranče nebo grapefruity, smetanový jogurt s oříšky a medem, zelené fazolky se strouhaným sýrem, papriky plněné rýží, datle a fíky.
  • Kompot ze sušeného ovoce s jogurtem, špenát, dušená jablka, banán, krůtí prsíčka obložená mrkví, celerem, okurkou, mladým květákem.
  • Pečené brambory se sýrem a posypané nadrobno nakrájenými bylinkami, ovoce avokádo s řeřichou, rajčaty a okurkou, celozrnný rohlík, lehce pomazaný máslem. Polévka z červené řepy, brokolice uvařená v páře, kuře na cibuli.
  • Salát z lilků a rajčat, jehněčí kotlety s estragonem a okurkou. Vejce uvařená naměkko, ovoce jahody, maliny, červený a černý rybíz. Těstoviny s česnekem a bazalkou.
  • Salát z pampelišky, řeřichy, hlávkového salátu a ředkviček. Broskve v bílém víně. Hrozinky a oříšky, salát z čekanky, fazolové lusky s česnekem, květák vařený v páře, rybí karbanátky se špenátem, pečené brambory s oříškem másla a polité lžící kysané smetany.
  • Ovesná kaše vařená se lžící smetany. Krajíček celozrnného chleba nebo topinky namazané máslem. Kuře na grilu, houbová smaženice, pomerančová šťáva.
  • Květákové růžičky povařené v páře a lehce polité olejem. Šťáva z grapefuitum salát z červené řepy, houbový salt s řeřichou, plátky libové slaniny s míchanými vejci, houbami s grilovaným rajčetem. Míchané vajíčko s houbami a rajčaty. Bažant s jablky a celerem. meloun, krouhané vařené zelí.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy