REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Minerální látky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Člověk potřebuje stravou dodávat asi 30 prvků, z nichž každý je stejně důležitý. Každý musí být dodáván v určitém optimálním množství, i když jsou pro jednotlivé prvky velmi různá (pro jedny gramová, jiná jen v desetinách miligramů). Některé z nich musí být ve vzájemných poměrech (sodík a draslík, vápník a hořčík, zinek s mědí a železem apod.) Každý prvek má svou specifickou funkci a mnohé z nich jsou nutné pro činnost některých enzymů (např. zinek, mangan, hořčík, železo, měď, draslík, sodík).


Dnešní strava neobsahuje minerálních prvků dostatek z několika důvodů. Při průmyslovém zpracování potravin jsou odstraněny prvky jako jód, selen, zinek a jiné. Většina zinku je odstraněna při mletí bílé mouky. Je to prvek důležitý pro funkci vitaminu A. Hladina zinku v krvi je u mnoha lidí nedostatečná. Zinek svým vlivem na působení vitaminu A má vztah k nádorovým onemocněním. Stejně i nedostatek selenu podporuje vznik některých nádorových onemocnění.

Při mletí bílé mouky je odstraněno 40 % chrómu, 86 % manganu, 90 % kobaltu, 68 % mědi, 78 % zinku, 48 % molybdenu, 50 % fosforu a 50 % železa. Celozrnný chléb ve srovnání s bílým chlebem obsahuje pětkrát více hořčíku, třikrát více fosforu, dvakrát více mědi, třikrát více zinku. Také vařením potravin se snižuje využití železa, zinku, selenu i některých dalších prvků.

Nedostatek hořčíku, draslíku a vápníku podporuje vznik srdečních chorob a vysokého krevního tlaku. Přisolování jídel naopak působí 5 až 10 krát vyšší přívod sodíku (10 až 20 gramů) než je jeho fyziologická potřeba (2 až 3 gramy). To přispívá k poškození ledvin a vzniku vysokého krevního tlaku (ve věku 40 až 60 roků u 10 % obyvatel). U národů závislých na přirozené stravě a minimální spotřebou soli se vysoký krevní tlak prakticky nevyskytuje. Nejlepším zdrojem nejčastěji nedostatkových minerálních látek vápníku, hořčíku, železa a zinku jsou luštěniny a některé druhy zeleniny.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy