REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polysacharidy a cukry

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jsou nejdůležitějším zdrojem energie pro tělní buňky a mají tvořit 70 až 80 procent energetické hodnoty potravin.


Zdrojem energie však mají být kompletní polysacharidy z obilovin, celozrnných výrobků, luštěnin, brambor, zeleniny a ovoce. Cukr řepný a jiné izolované jednoduché cukry jsou zejména vhodným zdrojem energie. Je základní rozdíl ve fyziologii trávení polysacharidů a jednoduchých cukrů. Polysacharidy (škrob, pektiny), se štěpí na jednoduché cukry působením enzymů postupně několik hodin a tak je udržována stálá hladina krevního cukru s minimální účastí slinivky břišní.

Jednoduché cukry přidávané do potravy přicházejí po požití rychle ze zažívací soustavy do krve. Děje se tak asi během 30 minut a tím se náhle zvedne hladina krevního cukru (hyperglikemie). Indikuje se uvolněné inzulinu, jehož úkolem je přeměnit nadbytečný cukr z krve na glykogen. Přetrvávající zvýšená hladina inzulinu po odbourání nadbytečného cukru z krve způsobí další snížení jeho hladiny pod normální množství (hypoglikemie). Při hypoglikemii nastává nedostatečná výživa mnoha tkání, zejména srdce a mozkových buněk, které mají několikrát intenzivnější metabolismus než ostatní tkáně. To působí jejich postupné poškozování.

Větší požívání jídel slazeným řepným cukrem může způsobit celou řadu subklinických zdravotních potíží jako únavu, vyčerpanost, bolesti hlavy, nevolnost, ospalost ve dne nebo nespavost v noci, bolesti a křeče ve svalech, studené ruce a nohy, strašidelné sny, podrážděnost, citové nekontrolované reakce, deprese, úzkost, strach, neschopnost se soustředit, zapomnětlivost a podobně.

Trávení cukru ochuzuje tělo o některé minerální látky. Nejvíce o draslík, vápník a hořčík, což vede k odvápňování kostí a kazivosti zubů. Cukr také ochuzuje tělo o prvky chrom a mangan, jež jsou důležité pro funkci některých enzymů a tím přispívá k celkové degeneraci organismu.

Naše průměrná spotřeba cukru je asi 38 kg na osobu za rok. Představuje to přibližně 15 až 20 procent energetické hodnoty potravy. Pro udržení dobrého zdraví by však měla být spotřeba menší než 10 kg na osobu za rok. Lépe je však místo řepného cukru používat v omezené míře včelí med, který obsahuje asi z 80 procent několik jednoduchých cukrů a některé vitaminy a minerální látky. Musíme mít však na zřeteli i cukr ukrytý v potravinářských výrobcích (například v bílém pečivu, sirupu, limonádách, kompotech, v cukroví, čokoládě, trvanlivém pečivu a podobně.)

Dnešní nadměrná spotřeba cukru působí nervové potíže až vznik nervových chorob, přispívá je zvýšení hladiny cholesterolu, podporuje vznik srdečních a cévních nemocí, degeneraci ledvin a nadledvinek, slinivky břišní, vznik cukrovky, bolesti svalů, zvětšení jater. U dětí může cukr zpomalit rozvoj mozku. Dítě se může stát neklidné, neurotické, úzkostlivé nebo dokonce může být agresivní.

Cukry mohou reagovat neenzymatickou reakcí a funkčními i strukturálními bílkovinami. Tím je ovlivěna vazba kyslíku na hemoglobin, snižuje se uvolňování kyslíku ve tkáních, což vede k jejich nedostatečnému prokysličování. Poškozuje plazmatické bílkoviny krve a tím se mění jejich transportní schopnost, poškozuje se aktivita některých enzymů a hormonů. To urychluje degeneraci celého organismu. Cukr porušuje metabolismus cholesterolu a stimuluje jeho biosyntézu. Zvýšená hladina cholesterolu vede ke vzniku arteriosklerozy.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Pernerka spojuje síly s Lidlem – zákazníkům nabídne bio žitný chléb ze své mouky

V březnu začne Lidl ve všech svých prodejnách nabízet nový bio chléb z české produkce. Bio žitný chléb peče z české mouky Pernerka rodinná pekárna Nopek. Zákazníci se mohou těšit na lokální produkt s kvalitním složením, který výborně chutná a splňuje bio standardy.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy