REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houby, oblíbená tradiční surovina české kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

K specifickým rysům tradiční české a moravské kuchyně patří také využití hub, které obohacují po staletí především naši domácí a lidovou kuchyni.

Pokrmy z hub se v minulosti podávaly ve všední den i o svátku, dominantní pozici na našem jídelníčku v období houbařských žní však mají dodnes. Z usušených, konzervovaných i zmražených hub můžeme vařit a připravovat pokrmy po celý rok.


Některé druhy, například hlívu ústřičnou, různé druhy žampionů, shi-take (houževnatec jedlý) pak seženeme čerstvé v obchodech i řetězcích díky průmyslovému pěstování po celý rok, což je výhodné pro všechny, co zrovna nejsou znalci hub a dávají přednost právě ověřeným pěstovaným druhům z obchodu.

Receptů na úpravu hub existuje několik tisíc a ortodoxní houbař vám bude tvrdit, že jen na přípravu klasické houbové smaženice existuje tolik receptů, že by zabraly i několik stránek v houbařské kuchařce.

 

 

My Češi jsme opravdu přeborníci ve sbírání, přípravě a konzumaci hub. Vyhlášené jsou například české houbové omáčky vzbuzují respekt i za hranicemi naší země.

A co teprve houby nakládané do různých domácích nálevů, z nichž je velká část dobře střeženým rodinným tajemstvím, směle obstojí na jedničku v konkurenci naložených houbiček, jež jsou běžně k dostání v obchodech.

Jeden z oblíbených českých pokrmů, houbový guláš, nebo masová směs s houbami, také patří ke klasice české kuchyně. Dobře vyvážený poměr vhodných druhů hub, kvalitního masa, mleté maďarské červené papriky, osmažené cibule, domácího sádla, to vše správně v kuchyni upravené, to je zaručený ráj pro naše chuťové buňky.

 

 

Nezapomeňme však i na naše tradiční pokrmy z hub, co vařily naše babičky a prababičky. Za vyzkoušení stojí například tradiční úprava hub, jako kuba, fleky s houbami, houbovec, hubník, ryzce na tálku atd., což jsou opravdové skvosty naší staročeské kuchyně.

Houbové polévky jsou v naší české kuchyni také velmi oblíbené. Od klasické bramboračky, či kulajdy s houbami, po falešnou drštkovou polévku, která se nejčastěji připravuje z kotrče, ale velmi chutná je i z hlívy, masáků, václavek a dalších druhů. Ortodoxní houbaři si pak dodnes připravují o vánocích polévku z vánoční houby penízovky sametonohé. Sváteční polévky, či čiré vývary s hříbky také zaujmou a tak ověřených českých receptů na houbové polévky je několik stovek.

 

 

Smažené houby v trojobalu nebo různých těstíčkách, další klasika české kuchyně. Nejčastěji se obalují klobouky bedel, nakrájené plátky klobouků hřibů, hlíva ústřičná, vatovec obrovský a různé druhy žampionů.

Některé druhy jako masák (muchomůrka růžovka), bedly, některé druhy holubinek a ryzců jsou skvělé jen opečené na sádle. Vynikají jsou i houbové škvarky. Tuhle jednoduchou a velmi chutnou úpravu hub zvládne v kuchyni opravdu každý.

Kombinace hub s některými druhy zeleniny je vhodná k přípravě směsí na topinky, na toasty, do různých směsí a čalamád, které se buď hned podávají, nebo zavařují jako polotovar na zimní měsíce.

 

 

Skvělé je použití povařených či sterilovaných hub do různých salátů jak zeleninových, tak těstovinových. V přiměřené míře a správně chuťově vyváženým druhem s houbami v pokrmech nezkazíte nic.

Houby se nepokládají jen za koření, ale i pochutinu. V dřívějších dobách se jim říkalo maso chudých. Není divu, daly se nasbírat v lese a tak byly již v minulosti levnou surovinou na vaření.

Názory na zdravotní uplatnění hub a to nejen v kuchyni se dlouhou dobu lišily. Až nové vědecké výskumy přinesly poznatky i o léčivých účincích některých druhů hub. Nejznámější jsou blahodárné účinky na lidský organismus hlívy ústřičné, penízovky sametonohé, shi-take (houževnatec jedlý), čirůvky fialové a májovky. Prospěšnost některých hub na lidské zdraví je dnes již na 100 % prokázáno!

 

 

Slovo závěrem

Houby jsou oblíbeny ve stravě člověka především pro svoji osobitou vůní, jemnou chuť a také jejich dostupnost. Možnost si je nejen koupit, ale i nasbírat v lese, to je asi ten hlavní důvod, proč houbaření v Česku patří k nejrozšířenější zálibě. Češi si prý, podle statistik, ročně odnesou z lesů téměř 20 000 tun hub. A samozřejmě to, že za ně nemusíme zapalatit, asi také hraje velkou roli právě u nás, šetřílků Čechů.

Text i foto: D. Marounek, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

 

Recepty na houby a s houbami najdete například zde: Z hub, s houbamiNakládání a jiné zpracování hub

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy