REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houby, oblíbená tradiční surovina české kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

K specifickým rysům tradiční české a moravské kuchyně patří také využití hub, které obohacují po staletí především naši domácí a lidovou kuchyni.

Pokrmy z hub se v minulosti podávaly ve všední den i o svátku, dominantní pozici na našem jídelníčku v období houbařských žní však mají dodnes. Z usušených, konzervovaných i zmražených hub můžeme vařit a připravovat pokrmy po celý rok.


Některé druhy, například hlívu ústřičnou, různé druhy žampionů, shi-take (houževnatec jedlý) pak seženeme čerstvé v obchodech i řetězcích díky průmyslovému pěstování po celý rok, což je výhodné pro všechny, co zrovna nejsou znalci hub a dávají přednost právě ověřeným pěstovaným druhům z obchodu.

Receptů na úpravu hub existuje několik tisíc a ortodoxní houbař vám bude tvrdit, že jen na přípravu klasické houbové smaženice existuje tolik receptů, že by zabraly i několik stránek v houbařské kuchařce.

 

 

My Češi jsme opravdu přeborníci ve sbírání, přípravě a konzumaci hub. Vyhlášené jsou například české houbové omáčky vzbuzují respekt i za hranicemi naší země.

A co teprve houby nakládané do různých domácích nálevů, z nichž je velká část dobře střeženým rodinným tajemstvím, směle obstojí na jedničku v konkurenci naložených houbiček, jež jsou běžně k dostání v obchodech.

Jeden z oblíbených českých pokrmů, houbový guláš, nebo masová směs s houbami, také patří ke klasice české kuchyně. Dobře vyvážený poměr vhodných druhů hub, kvalitního masa, mleté maďarské červené papriky, osmažené cibule, domácího sádla, to vše správně v kuchyni upravené, to je zaručený ráj pro naše chuťové buňky.

 

 

Nezapomeňme však i na naše tradiční pokrmy z hub, co vařily naše babičky a prababičky. Za vyzkoušení stojí například tradiční úprava hub, jako kuba, fleky s houbami, houbovec, hubník, ryzce na tálku atd., což jsou opravdové skvosty naší staročeské kuchyně.

Houbové polévky jsou v naší české kuchyni také velmi oblíbené. Od klasické bramboračky, či kulajdy s houbami, po falešnou drštkovou polévku, která se nejčastěji připravuje z kotrče, ale velmi chutná je i z hlívy, masáků, václavek a dalších druhů. Ortodoxní houbaři si pak dodnes připravují o vánocích polévku z vánoční houby penízovky sametonohé. Sváteční polévky, či čiré vývary s hříbky také zaujmou a tak ověřených českých receptů na houbové polévky je několik stovek.

 

 

Smažené houby v trojobalu nebo různých těstíčkách, další klasika české kuchyně. Nejčastěji se obalují klobouky bedel, nakrájené plátky klobouků hřibů, hlíva ústřičná, vatovec obrovský a různé druhy žampionů.

Některé druhy jako masák (muchomůrka růžovka), bedly, některé druhy holubinek a ryzců jsou skvělé jen opečené na sádle. Vynikají jsou i houbové škvarky. Tuhle jednoduchou a velmi chutnou úpravu hub zvládne v kuchyni opravdu každý.

Kombinace hub s některými druhy zeleniny je vhodná k přípravě směsí na topinky, na toasty, do různých směsí a čalamád, které se buď hned podávají, nebo zavařují jako polotovar na zimní měsíce.

 

 

Skvělé je použití povařených či sterilovaných hub do různých salátů jak zeleninových, tak těstovinových. V přiměřené míře a správně chuťově vyváženým druhem s houbami v pokrmech nezkazíte nic.

Houby se nepokládají jen za koření, ale i pochutinu. V dřívějších dobách se jim říkalo maso chudých. Není divu, daly se nasbírat v lese a tak byly již v minulosti levnou surovinou na vaření.

Názory na zdravotní uplatnění hub a to nejen v kuchyni se dlouhou dobu lišily. Až nové vědecké výskumy přinesly poznatky i o léčivých účincích některých druhů hub. Nejznámější jsou blahodárné účinky na lidský organismus hlívy ústřičné, penízovky sametonohé, shi-take (houževnatec jedlý), čirůvky fialové a májovky. Prospěšnost některých hub na lidské zdraví je dnes již na 100 % prokázáno!

 

 

Slovo závěrem

Houby jsou oblíbeny ve stravě člověka především pro svoji osobitou vůní, jemnou chuť a také jejich dostupnost. Možnost si je nejen koupit, ale i nasbírat v lese, to je asi ten hlavní důvod, proč houbaření v Česku patří k nejrozšířenější zálibě. Češi si prý, podle statistik, ročně odnesou z lesů téměř 20 000 tun hub. A samozřejmě to, že za ně nemusíme zapalatit, asi také hraje velkou roli právě u nás, šetřílků Čechů.

Text i foto: D. Marounek, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

 

Recepty na houby a s houbami najdete například zde: Z hub, s houbamiNakládání a jiné zpracování hub

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Netradiční a moderní expozice Zahradní slavnost přilákala na podzimní Floru Olomouc 20 tisíc návštěvníků.

Olomouc opět po roce ožila tradiční podzimní přehlídkou ovoce a zeleniny Flora Olomouc. I přes sobotní deštivé počasí navštívilo podzimní Floru 20 tisíc návštěvníků. Ta letos představila neobvyklé a umělecké zpracování hlavní expozice Zahradní slavnost. Pavilon A se zahalil do barevného podzimu plného plodin oslavující celoroční práci, hojnost a sklizeň. Výstava připomněla také výročí sametové revoluce. Podzimní Flora Olomouc se konala od 3. do 6. října 2019 a byla doprovázena oblíbenými Zahradnickými trhy, festivalem Olima či projektem Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy