REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka namodralá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velice běžným a poměrně hojně rostoucím druhem je tato lidově nazývaná Uhlířka, či Modřínka. Je jedlá, výborná na veškeré zpracování v kuchyni.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula cyanoxantha

Jiný název: Uhlířka, Modřínka

Jedlá ……………. Jedna z nejlepších holubinek je právě Holubinka namodralá, je ceněná pro masité plodnice a jemnou chuť, všestranně použitelná v kuchyni.

Nejchutnější je v omáčkách, polévkách, hodí se i do směsí.

Výborné jsou její klobouky upravené na grilu, nebo opečené přírodně na sádle. Mladé plodnice jsou chutné v octovém nálevu a výborné jsou i houbové matjesy. Nevýhodou starších plodnic bývá jejich červivost.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste hojně zejména v listnatých lesích nejčastěji pod buky, duby, habry, ale i ve smíšených lesích, méně často v jehličnatých lesích.

Klobouk až 150 mm, v mládí téměř polokulovitý až kulovitý, později sklenutý, na středu vmáčklý, v různých odstínech modré, modravý, modrofialový, olivově zelený, místy vybledlý až zarůžovělý, masitý, pružný, na okraji ostrý a jen mírně rýhovaný. Pokožka klobouku je slizská, za vlhka mírně lepkavá, za sucha vrásčitá, dá se jen obtížně sloupnout.

Lupeny vysoké až 10 mm, bílé, někdy mírně nažloutlé, husté, ohebné, pružné, ke třeni připojené. Třeň až 100 mm, válcovitý, tlustý, masitý, bílý, později částečně dutý. Dužnina je bílá, neměnná, šťavnatá s nenápadným pachem a nasládlou chutí připomínající chuť lískových oříšků.

Atlas hub - Houby lupenaté Atlas hub - Houby lupenaté Lidově se ji říká uhlířka, nebo modřínka.

Možná záměna:

Podobá se více druhům holubinek, vzhledem k velké variabilitě ve zbarvení klobouku, jediná má však pružné, nelámavé, na omak mastné, špekové lupeny, což je nejdůležitější rozlišovací znak.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy