REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka nádherná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá holubinka, v kuchyni nemá žádné uplatnění. Roste od června do října.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula nobilis syn. R. mairei R. fageticola, R. fagetorum

Nejedlá ……………….. Holubinka nádherná je nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: červen až říjen

Roste místy poměrně hojně, v bučinách, ale také pod jednotlivými buky na vápenitých půdách.

Klobouk až 70 mm, v mládí mírně vyklenutý, později plochý a mělce vmáčklý, někdy laločnatý a zprohýbaný, na okraji podehnutý a tupý, dlouho hladký, ve stáří krátce rýhovaný, živě krvavě nebo purpurově červený, později narůžověle červený a často místy okrově nažloutlý, deštěm zčásti nebo zcela odbarvený. Ppokožka za vlhka lepkavá,, za sucha matně zdrsnělá, skoro sametová, slupitelná jen na okraji klobouku nebo do 1/3.

Lupeny vysoké až 6 mm, v mládí husté, později prořídlé, tlusté, k okraji klobouku zúžené, úzce nebo zaobleně připojené ke třeni, bílé, někdy s modrozeleným odstínem, později bělavé, ve stáří šedavě nažloutlé.

Houby - lupenaté - holubinky Atlas hub - lupenaté - holubinkyTřeň až 60 mm, válcovitý nebo mírně kyjovitý, tvrdý, plný, jemně vrásčitý nebo hladký, bílý od báze pomalu našedle žloutnoucí až hnědnoucí. Dužnina dlouho tvrdá, bílá, pod pokožkou klobouku načervenalá, neměnná, ve třeni mírně žloutnoucí s palčivou až nahořklou chutí a s nakysle ovocnou až kořenitou vůní.

Možná záměna:

Velmi podobná je holubinka sličná (R.

lepida), liší se větším vzrůstem, za sucha políčkovitě rozpukaným kloboukem a mentolovou chutí, holubinka vrhavka (R. emetica), má křehčí plodnice, více slupitelnou pokožku klobouku s velmi palčivou chutí.

Autor textu: Dalibor Marounek, autor fotografie nahoře: J. Borovička, dole: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy