REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka nazelenalá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednou z nejkvalitnějších holubinek a velice dobře poznatelná je holubinka nazelenalá.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula virescens syn. R. Aeruginosa

Jedlá …………….. Holubinka nazelenalá je jedna z nejchutnějších holubinek a jeden z nejlepších druhů hub vůbec.

Poskytuje mnohostrannou možnost úpravy v kuchyni.

Doba výskytu: červen až září

Roste hojně ve světlých lesích všech typů, velmi často mezi travou na výslunných lesních okrajích, roste i za poměrně suchého počasí. Klobouk až 120 mm, v mládí polokulovitý, později ploše rozložený na středu vmáčklý, na okraji tupý, často hrbolkatě rýhovaný, v dospělosti rozpraskaný na políčka, měděnkově zelený, světle zelený až šedě zelený, někdy s rezavými skvrnami, pokožka klobouku suchá, nejde sloupnout.

Lupeny vysoké až 12 mm, v mládí husté, později prořídlé, na okraji klobouku zaoblené, zúženě přirostlé ke třeni nebo téměř volné, v mládí pružné, později křehké, nejprve bílé, později světle smetanové, po poranění rezavě skvrnité. Třeň až 90 mm válcovitý, tvrdě masitý později houbově změklý, ve stáří až sklípkan, bílý, na bázi rezavějící. Dužnina je bílá s tendencí k rezavění, tuhá, se slabě ovocným pachem a nasládle oříškovou chutí.

Atlas hub - Houby lupenaté Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podle dolíčkovitě rozpraskaného klobouku dobře určitelný druh.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Už žádné číské dorty! Lučina Smetanová vykouzlí svěžejší, ale přesto plnou chuť cheesecaku

Čistá chuť přírody, to je Lučina – tradiční, česká značka, která s láskou vyrábí své poctivé produkty z kvalitních a přírodních surovin, již od roku 1981. Na začátku byla Lučina kostka, v průběhu let se však portfolio Lučiny postupně rozrůstalo o další přírůstky a dnes můžeme v obchodě nakoupit přes 30 různých produktů – od krémového žervé přes salátové sýry až po lahodný skyr či smetanový sýr ze kterého lze upéct ten nejsvěžejší smetanový cheesecake, který jste kdy ochutnali.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy