REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka nazelenalá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednou z nejkvalitnějších holubinek a velice dobře poznatelná je holubinka nazelenalá.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula virescens syn. R. Aeruginosa

Jedlá …………….. Holubinka nazelenalá je jedna z nejchutnějších holubinek a jeden z nejlepších druhů hub vůbec.

Poskytuje mnohostrannou možnost úpravy v kuchyni.

Doba výskytu: červen až září

Roste hojně ve světlých lesích všech typů, velmi často mezi travou na výslunných lesních okrajích, roste i za poměrně suchého počasí. Klobouk až 120 mm, v mládí polokulovitý, později ploše rozložený na středu vmáčklý, na okraji tupý, často hrbolkatě rýhovaný, v dospělosti rozpraskaný na políčka, měděnkově zelený, světle zelený až šedě zelený, někdy s rezavými skvrnami, pokožka klobouku suchá, nejde sloupnout.

Lupeny vysoké až 12 mm, v mládí husté, později prořídlé, na okraji klobouku zaoblené, zúženě přirostlé ke třeni nebo téměř volné, v mládí pružné, později křehké, nejprve bílé, později světle smetanové, po poranění rezavě skvrnité. Třeň až 90 mm válcovitý, tvrdě masitý později houbově změklý, ve stáří až sklípkan, bílý, na bázi rezavějící. Dužnina je bílá s tendencí k rezavění, tuhá, se slabě ovocným pachem a nasládle oříškovou chutí.

Atlas hub - Houby lupenaté Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podle dolíčkovitě rozpraskaného klobouku dobře určitelný druh.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy