REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka kolčaví

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lidově se jí také říká holubinka hříbková, neboť je v mládí téměř nerozeznatelná od mladých hříbků.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula mustelina

Jedlá ……………… Holubinka kolčaví je velmi chutná holubinka, opět, podobně jako holubinka mandlová, nazývána lidově hříbková holubinka. V kuchyni všestranně využitelná, hodí se do směsí, omáček, polévek, do octového nálevu. Můžeme ji připravit jako ovar, matjesy … je to jedna z nejchutnějších holubinek. Výhodou u mladých plodnic je tvrdá konzistence dužniny.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste v jehličnatých podhorských a horských lesích, především smrčinách.

Klobouk až 150 mm, v mládí polokulovitý, později sklenutý až plochý, tlustě masitý, pevný, hladký (při pohledu shora připomíná hřib smrkový), s okrajem krátce rýhovaným. Pokožka je za vlhka slizská, žlutohnědá, okrově hnědá, rezavě hnědá až tmavohnědá. Lupeny vysoké až 10 mm, v mládí husté a velmi tuhé, později řidší, přirostlé ke třeni, v mládí bělavé, později smetanové, v mládí slzící, ve stáří hnědě skvrnité.

Třeň až 80 mm, tlustý válcovitý, někdy břichatý, tvrdý a plný, později houbovitý, skoro dutý, podélně vrásčitý, bělavý, pak okrově nahnědlý a od báze okrově rezavějící. Dužnina v mládí velmi tvrdá, bělavá s tendencí k rezavění, s oříškově nasládlou chutí a ve stáří se slanečkovým pachem.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Mladé plodnice vzhledem připomínají hřib smrkový. Velmi podobná je i jedlá holubinka celokrajná (Russula integra), ta má žluté lupeny. Zaměnit ji můžeme i za nejedlou holubinku smrdutou (Russula foetens), naštěstí odporně páchne po žluklém oleji a je silně palčivá.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy