REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka krvavá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá holubinka rostocí od července do října v jehličnatých lesích pod borovicemi.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula sanguinaria

Nejedlá ………….. Holubinka krvavá je nejedlý druh houby pro svoji palčivost.

Doba výskytu: červnec až říjen

Roste nehojně v jehličnatých lesích pod borovicemi, často na prosvětlených travnatých okrajích lesa.

Klobouk až 100 mm, v mládí mírně vyklenutý, později plochý, mírně vmáčklý, masitý, někdy nepravidelně laločnatě, zprohýbaný, na okraji ztenčený, v mládí mírně podehnutý, ve stáří krátce rýhovaný, zčásti nebo celý krvavě, karmínově nebo růžově červený, často světle okrově nebo bělavě vybledlý a skvrnitý. Pokožka klobouku za sucha matná a jemně vrásčitá, za vlhka mírně lesklá a lepkavá, slupitelná pouze na okraji klobouku.

Lupeny vysoké až 8 mm, v mládí husté, později prořídlé a křehké, krátce sbíhavé na třeň, u mladých plodnic někdy slzící, v mládí bělavé, pak smetanové, nakonec téměř světle okrové, někdy s narůžovělým ostřím při okraji klobouku.

Třeň vysoký až 60 mm, válcovitý až mírně kyjovitý, v mládí tvrdý a plný, později houbovitý až sklípkan, jemně vrásčitý, většinou narůžovělý, načervenalý, jindy jen zčásti načervenalý, po poranění a ve stáří nažloutlý. Dužnina v mládí pevně masitá, později měkčí a křehká bílá, pod pokožkou klobouku narůžovělá, po poranění a ve stáří žloutnoucí s nenápadným ovocným pachem a palčivou chutí.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Velmi podobná nejedlá holubinka rudonohá (R. Rhodopa), která však roste pod smrky, v borech roste i nejedlá holubinka brunátná (R. Badia), ta však páchne po cedrovém dřevě.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy