REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Holubinka habrová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když je tato holubinka jedlá houba, měla by se raději chránit, roste totiž poměrně vzácně.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Russula carpini

Jedlá …………….. Holubinka habrová je jedlý druh houby, pro svoji vzácnost však zasluhuje ochranu.

Doba výskytu: květen až září

Roste nehojně až vzácně pod habry v listnatých hájích a parcích na těžších, spíše vápenitých půdách. V Červeném seznamu je uvedena jako ohrožený druh, její nálezy by se měli dokladovat a evidovat.

Klobouk až 100 mm, v mládí polokulovitý, později vyklenutý, nakonec plochý, uprostřed vmáčklý, mírně zvlněný, středně masitý, barevně proměnlivý, s jednotlivými barvami často navzájem promíchanými, obvykle nazelenalý, fialově vínový, vínově hnědý, vínově načervenalý, někdy i skvrnitý, pokožka za sucha matná, za vlhka lesklá, slupitelná do 2/3 klobouku.

Lupeny vysoké až 8 mm, prořídlé, křehké, zaobleně připojené ke třeni, zprvu bělavě smetanové, pak sytě žluté až žlutooranžové, nakonec hnědo rezavějící.

Třeň až 80 mm, válcovitý, mírně kyjovitý, v mládí plný, brzy houbovitý až dutý, křehký, bílý, podélně rýhovaný, po poranění a ve stáří žlutavě hnědnoucí. Dužnina pevná, záhy změklá, křehká, bílá zřetelně žlutavě hnědnoucí až rezavějící s nenápadným slabě ovocným pachem, chuť mírná.

Možná záměna:

Podle ekologie dobře určitelný druh, podobné rozmyté barvy na klobouku má třeba holubinka Romellova (R. romelli), která roste také listnatých lesích, nejčastěji pod buky.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy