REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Halloweenská noc v duchu sladkého opojení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Teprve nedávno se s námi rozloučilo babí léto a už tu máme Halloween. Tento původně irský svátek, který připadá na 31. října, značí hranici mezi světem strašidelných postav a smrtelníků. V podvečer posledního říjnového dne začnou dle pověstí a báchorek vylézat vlkodlaci, skřítci i čarodějnice a stoly anglosaských rodin, připravujících se na zástupy koledníků, se zaplní lahodnými sladkostmi. Nenechte se zastrašit, připravte si s kamarádkami kouzelný večer za přítomnosti krémového likéru Baileys a originálních receptů a oslavte tento jedinečný svátek.


ORANGE BLISS

Do tónu podzimní sklizně laďte nejen sladkosti! Oranžová, barva radosti, která k  Halloweenu neodmyslitelně patří, vystihuje jemný drink Orange Bliss. Krémové Baileys ve spojení s pomerančovým likérem vytvoří lahodný citrusový koktejl. Připravte si charakteristický nápoj, který se k sychravému podzimnímu večeru dokonale hodí.

Ingredience:

  • 50 ml Baileys Original
  • 25 ml pomerančového likéru
  • 2 kostky ledu

Postup:

Sklenici naplňte ledem a přilijte do ní krémové Baileys Original a pomerančový likér. Pořádně promíchejte tak, aby byl nápoj hedvábně hladký. Před podáváním ozdobte sklenici pomerančovou kůrou, která dodá drinku stylový vzhled a aroma.

TIP: Dodejte večeru nádech elegance. Okraj sklenice potřete medem a posypte nadrcenými oříšky.

 

ČARODĚJNICKÉ KLOBOUČKY

Pokud patříte mezi milovníky křehkých dezertů, čarodějnické kloboučky si jistě zamilujete. Připravte si jednoduché sněhové pusinky a vychutnejte si tu správnou sváteční atmosféru. Dokonalé spojení hořké čokolády a jemného krému s kapkou likéru Baileys Original, ve kterém se snoubí čerstvá smetana s irskou whisky, ocení každý mlsný jazýček.

Ingredience:

  • 4 vaječné bílky
  • 100 g drcených pistácií
  • zelené potravinářské barvivo
  • 300 g cukr moučka
  • 50 g hořké čokolády
  • 1 dcl krémového likéru Baileys Original

Postup:

Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a poté za stálého míchání přisypávejte po částech cukr. Směs decentně obarvěte zeleným potravinářským barvivem, které dodá pusinkám halloweenský nádech. Vymažte plech máslem a pomocí zdobícího sáčku vytvarujte sněhové pusinky. Nechte péct 15 minut při 100 – 150 °C. Mezitím nechte 1 dcl Baileys Original prohřát v hrnci. Smíchejte s čokoládou a pomocí metličky vytvořte hladkou směs. Spodek sněhových pusinek namočte do čokolády a ihned poté do drcených pistácií. Kloboučky vyskládejte na tác a servírujte k nim v oblé sklence krémový likér Baileys Original na ledu.

 

HALLOWEENSKÉ KOŠÍČKY

Oranžová a černá – to jsou barvy, které jsou s tímto svátkem jednoznačně spojené. Zatímco černá barva symbolizuje strašidelnou část, oranžová vyjadřuje podzimní sklizeň a radost. Inspirujte se speciálním receptem, v němž temnou stránku představuje čokoládový topping. Cupcaky jsou oblíbenou formou dezertu každé moderní hospodyňky. Příprava je snadná, rychlá a vybírat můžete z nesčetného množství kombinací těsta a krémů.

Ingredience:

  • 225 ml krémového likéru Baileys Original
  • 250 g hladké mouky
  • 3 čajové lžičky kypřícího prášku
  • ½ čajové lžičky soli
  • 125 g hnědého cukru
  • 1 střední vejce
  • 90 ml rostlinného oleje
  • 1 pomeranč
  • 50 g tmavé čokolády

Postup:

Předehřejte troubu na 190°C. Do mísy si připravte všechny suché ingredience – mouku, kypřící prášek, sůl, hnědý cukr. V jiné nádobě vymíchejte z Baileys, vejce a oleje hladkou směs. Do tekuté směsi postupně přisypávejte suché ingredience a důkladně promíchejte metličkou. Na plech si vyskládejte papírové košíčky a naplňte je připraveným těstem. Pečte 25 – 30 minut, dokud těsto nezezlátne. Poté nechte vychladnout. V horké lázni si rozpusťte tmavou čokoládu a důkladně míchejte, dokud se nerozpustí. Jakmile jsou cupcaky vychladlé, ponořte je kloboučky do čokolády. Nechte ztuhnout a ozdobte čokoládovými vločkami, nebo marshmallow.

TIP: Připravte si domácí marshmallow bonbony! Do hrnce nalijte 150 ml vody, přidejte 225 g cukru a vařte, dokud nevznikne sirup. Do vyšší nádoby nasypte želatinu, zalijte 50 ml vroucí vody a promíchejte. Přidejte cukrový sirup, oblíbené aroma a vyšlehejte do husté pěny. Směs rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a dejte přes noc do lednice. Z plátu vykrájejte libovolné tvary marshmallow a obalte v moučkovém cukru.

 

SKOŘICOVÉ NACHOS

Plánujete si domů pozvat dámskou návštěvu? Inspirujte se originálním receptem na skořicové nachos, které vaše kamarádky rozhodně ocení. Vychutnejte si společně křupavé lupínky, jejichž sladký skořicový tón utiší jemný smetanový dip.

Ingredience:

3 tortillové placky

2 lžíce Baileys Original

1 lžíci cukru krupice

1 lžíci mleté skořice

Postup:

Tortillové placky pokrájejte do tvaru nachos a vyskládejte na plech. Krémový likér Baileys Original smíchejte s cukrem a skořicí. Pomocí mašlovačky natřete skořicovou směs na pokrájené tortilly. Vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte zhruba 10 minut, dokud lupínky nezezlátnou do křupava.

TIP: K nachos neodmyslitelně patří omáčka, což platí také o skořicové variantě. Připravte si dip, který sladké lupínky dokonale zjemní. Do 250 g smetanového sýru přidejte 250 g nastrouhané dýně a 80 g medu. Dochuťte vanilkovým luskem a promíchejte. Dip nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy