REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Halloweenská noc v duchu sladkého opojení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Teprve nedávno se s námi rozloučilo babí léto a už tu máme Halloween. Tento původně irský svátek, který připadá na 31. října, značí hranici mezi světem strašidelných postav a smrtelníků. V podvečer posledního říjnového dne začnou dle pověstí a báchorek vylézat vlkodlaci, skřítci i čarodějnice a stoly anglosaských rodin, připravujících se na zástupy koledníků, se zaplní lahodnými sladkostmi. Nenechte se zastrašit, připravte si s kamarádkami kouzelný večer za přítomnosti krémového likéru Baileys a originálních receptů a oslavte tento jedinečný svátek.


ORANGE BLISS

Do tónu podzimní sklizně laďte nejen sladkosti! Oranžová, barva radosti, která k  Halloweenu neodmyslitelně patří, vystihuje jemný drink Orange Bliss. Krémové Baileys ve spojení s pomerančovým likérem vytvoří lahodný citrusový koktejl. Připravte si charakteristický nápoj, který se k sychravému podzimnímu večeru dokonale hodí.

Ingredience:

  • 50 ml Baileys Original
  • 25 ml pomerančového likéru
  • 2 kostky ledu

Postup:

Sklenici naplňte ledem a přilijte do ní krémové Baileys Original a pomerančový likér. Pořádně promíchejte tak, aby byl nápoj hedvábně hladký. Před podáváním ozdobte sklenici pomerančovou kůrou, která dodá drinku stylový vzhled a aroma.

TIP: Dodejte večeru nádech elegance. Okraj sklenice potřete medem a posypte nadrcenými oříšky.

 

ČARODĚJNICKÉ KLOBOUČKY

Pokud patříte mezi milovníky křehkých dezertů, čarodějnické kloboučky si jistě zamilujete. Připravte si jednoduché sněhové pusinky a vychutnejte si tu správnou sváteční atmosféru. Dokonalé spojení hořké čokolády a jemného krému s kapkou likéru Baileys Original, ve kterém se snoubí čerstvá smetana s irskou whisky, ocení každý mlsný jazýček.

Ingredience:

  • 4 vaječné bílky
  • 100 g drcených pistácií
  • zelené potravinářské barvivo
  • 300 g cukr moučka
  • 50 g hořké čokolády
  • 1 dcl krémového likéru Baileys Original

Postup:

Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a poté za stálého míchání přisypávejte po částech cukr. Směs decentně obarvěte zeleným potravinářským barvivem, které dodá pusinkám halloweenský nádech. Vymažte plech máslem a pomocí zdobícího sáčku vytvarujte sněhové pusinky. Nechte péct 15 minut při 100 – 150 °C. Mezitím nechte 1 dcl Baileys Original prohřát v hrnci. Smíchejte s čokoládou a pomocí metličky vytvořte hladkou směs. Spodek sněhových pusinek namočte do čokolády a ihned poté do drcených pistácií. Kloboučky vyskládejte na tác a servírujte k nim v oblé sklence krémový likér Baileys Original na ledu.

 

HALLOWEENSKÉ KOŠÍČKY

Oranžová a černá – to jsou barvy, které jsou s tímto svátkem jednoznačně spojené. Zatímco černá barva symbolizuje strašidelnou část, oranžová vyjadřuje podzimní sklizeň a radost. Inspirujte se speciálním receptem, v němž temnou stránku představuje čokoládový topping. Cupcaky jsou oblíbenou formou dezertu každé moderní hospodyňky. Příprava je snadná, rychlá a vybírat můžete z nesčetného množství kombinací těsta a krémů.

Ingredience:

  • 225 ml krémového likéru Baileys Original
  • 250 g hladké mouky
  • 3 čajové lžičky kypřícího prášku
  • ½ čajové lžičky soli
  • 125 g hnědého cukru
  • 1 střední vejce
  • 90 ml rostlinného oleje
  • 1 pomeranč
  • 50 g tmavé čokolády

Postup:

Předehřejte troubu na 190°C. Do mísy si připravte všechny suché ingredience – mouku, kypřící prášek, sůl, hnědý cukr. V jiné nádobě vymíchejte z Baileys, vejce a oleje hladkou směs. Do tekuté směsi postupně přisypávejte suché ingredience a důkladně promíchejte metličkou. Na plech si vyskládejte papírové košíčky a naplňte je připraveným těstem. Pečte 25 – 30 minut, dokud těsto nezezlátne. Poté nechte vychladnout. V horké lázni si rozpusťte tmavou čokoládu a důkladně míchejte, dokud se nerozpustí. Jakmile jsou cupcaky vychladlé, ponořte je kloboučky do čokolády. Nechte ztuhnout a ozdobte čokoládovými vločkami, nebo marshmallow.

TIP: Připravte si domácí marshmallow bonbony! Do hrnce nalijte 150 ml vody, přidejte 225 g cukru a vařte, dokud nevznikne sirup. Do vyšší nádoby nasypte želatinu, zalijte 50 ml vroucí vody a promíchejte. Přidejte cukrový sirup, oblíbené aroma a vyšlehejte do husté pěny. Směs rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a dejte přes noc do lednice. Z plátu vykrájejte libovolné tvary marshmallow a obalte v moučkovém cukru.

 

SKOŘICOVÉ NACHOS

Plánujete si domů pozvat dámskou návštěvu? Inspirujte se originálním receptem na skořicové nachos, které vaše kamarádky rozhodně ocení. Vychutnejte si společně křupavé lupínky, jejichž sladký skořicový tón utiší jemný smetanový dip.

Ingredience:

3 tortillové placky

2 lžíce Baileys Original

1 lžíci cukru krupice

1 lžíci mleté skořice

Postup:

Tortillové placky pokrájejte do tvaru nachos a vyskládejte na plech. Krémový likér Baileys Original smíchejte s cukrem a skořicí. Pomocí mašlovačky natřete skořicovou směs na pokrájené tortilly. Vložte do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte zhruba 10 minut, dokud lupínky nezezlátnou do křupava.

TIP: K nachos neodmyslitelně patří omáčka, což platí také o skořicové variantě. Připravte si dip, který sladké lupínky dokonale zjemní. Do 250 g smetanového sýru přidejte 250 g nastrouhané dýně a 80 g medu. Dochuťte vanilkovým luskem a promíchejte. Dip nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy