REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.


„Pamatujte, že čím více maso grilujete, tím větší koncentrace škodlivých látek se v něm tvoří, takže dávejte přednost masu méně nebo středně propečenému. Opatrně však s drůbežím masem, které se při letních teplotách snadno kazí a po pohodovém posezení s přáteli hrozí možnost bakteriální nákazy,“ upozorňuje Vera Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz/.

 

 

Na kuřecí prsa naneste marinádu z medu, olivového oleje, česneku, bazalky, šafránu nebo kurkumy, tymiánu, kajenského pepře, oregana, soli, šalvěje a petrželky. Až připravíte tento plátek na grilu (asi 10 minutovým opečením z každé strany), můžete být klidnější. Bylinky skvěle chutnají a hlavně vás ochraňují.

Místo červeného masa umixujte lososa s hořčicí. Přidejte šalotku, estragon nebo jinou dostupnou bylinku, sůl a pepř. Vytvořte placičky a grilujte asi dvě minuty z každé strany.

 

Volte vhodné přílohy

Grilované maso nejezte s chlebem ani pečenými brambory, abyste omezili tvorbu karcinogenních sloučenin, které podporuje kombinace tuku, bílkoviny a sacharidů. Raději si ugrilujte kopec zeleniny. Houby, cibule, rajčata a cukety, které můžete zabalit do alobalu a proložit je sušenou šunkou. Pro změnu můžete grilovat polentu nebo kukuřičnou tortilu.

Pozor na zakoupené dresinky a barbecue omáčky. Zpravidla v sobě mají mnoho cukru. Snadno si vytvoříte vlastní verzi z balzamika, česneku, bazalky a olivového oleje

Ugrilujte si i dezert. Namísto zmrzliny vytvořte kebaby s ananasem, hruškami, nektarinkami, jahodami nebo dokonce i červenými melouny. Rozpusťte 70 % čokoládu a pokapejte ovocné špízy horkou čokoládou.

 

Zásobte se antioxidanty

„Po jídle si dejte pohár s bobulovým ovocem a místo alkoholu popíjejte jemný zelený nebo bílý čaj. Že je na něj v létě moc horko? Tak zkuste ledový. Stejně tak poslouží džbánek s nápojem s výtažky ze zeleného čaje INFUNAT, do kterého jste na dochucení přidali krájenou limetu, pomeranč nebo citron, vložili mátu nebo meduňku ze zahrádky a případně doplnili trochou ledu,“ radí Vera Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz/.

 

Grilovací sezóna podle NATURHOUSE

Pokud se vám letos tvrdou snahou konečně podařilo dospět k parádní figuře do plavek, určitě si říkáte, že by byla škoda to jen tak zahodit. Letní počasí navíc přímo vybízí k lehkým a zdravým jídlům. Nemusíte se bát ani grilování, protože i pokrmy ke grilování se dají vymyslet v elegantně zdravých variantách. Mrkněte na následující recepty od výživových poradců z NATURHOUSE a udělejte si s nimi léto ještě hezčím!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy