REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.


„Pamatujte, že čím více maso grilujete, tím větší koncentrace škodlivých látek se v něm tvoří, takže dávejte přednost masu méně nebo středně propečenému. Opatrně však s drůbežím masem, které se při letních teplotách snadno kazí a po pohodovém posezení s přáteli hrozí možnost bakteriální nákazy,“ upozorňuje Vera Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz/.

 

 

Na kuřecí prsa naneste marinádu z medu, olivového oleje, česneku, bazalky, šafránu nebo kurkumy, tymiánu, kajenského pepře, oregana, soli, šalvěje a petrželky. Až připravíte tento plátek na grilu (asi 10 minutovým opečením z každé strany), můžete být klidnější. Bylinky skvěle chutnají a hlavně vás ochraňují.

Místo červeného masa umixujte lososa s hořčicí. Přidejte šalotku, estragon nebo jinou dostupnou bylinku, sůl a pepř. Vytvořte placičky a grilujte asi dvě minuty z každé strany.

 

Volte vhodné přílohy

Grilované maso nejezte s chlebem ani pečenými brambory, abyste omezili tvorbu karcinogenních sloučenin, které podporuje kombinace tuku, bílkoviny a sacharidů. Raději si ugrilujte kopec zeleniny. Houby, cibule, rajčata a cukety, které můžete zabalit do alobalu a proložit je sušenou šunkou. Pro změnu můžete grilovat polentu nebo kukuřičnou tortilu.

Pozor na zakoupené dresinky a barbecue omáčky. Zpravidla v sobě mají mnoho cukru. Snadno si vytvoříte vlastní verzi z balzamika, česneku, bazalky a olivového oleje

Ugrilujte si i dezert. Namísto zmrzliny vytvořte kebaby s ananasem, hruškami, nektarinkami, jahodami nebo dokonce i červenými melouny. Rozpusťte 70 % čokoládu a pokapejte ovocné špízy horkou čokoládou.

 

Zásobte se antioxidanty

„Po jídle si dejte pohár s bobulovým ovocem a místo alkoholu popíjejte jemný zelený nebo bílý čaj. Že je na něj v létě moc horko? Tak zkuste ledový. Stejně tak poslouží džbánek s nápojem s výtažky ze zeleného čaje INFUNAT, do kterého jste na dochucení přidali krájenou limetu, pomeranč nebo citron, vložili mátu nebo meduňku ze zahrádky a případně doplnili trochou ledu,“ radí Vera Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz/.

 

Grilovací sezóna podle NATURHOUSE

Pokud se vám letos tvrdou snahou konečně podařilo dospět k parádní figuře do plavek, určitě si říkáte, že by byla škoda to jen tak zahodit. Letní počasí navíc přímo vybízí k lehkým a zdravým jídlům. Nemusíte se bát ani grilování, protože i pokrmy ke grilování se dají vymyslet v elegantně zdravých variantách. Mrkněte na následující recepty od výživových poradců z NATURHOUSE a udělejte si s nimi léto ještě hezčím!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy