REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francouzská pohostinnost?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na začátku září jsme se vydali na krátký poznávací zájezd do Francie, tedy konkrétně do Strasbourgu, hlavního města Alsaska. Toto starobylé město s nádhernou gotickou katedrálou Notre-Dame ve středu nyní pravidelně hostí i poslance Evropského parlamentu, kteří mají sídlo v moderním paláci. Náš cíl však byl jiný, než poznávat památky. Chtěli jsme ochutnat některé krajové speciality alsaské kuchyně jako je například Kugelhopf, Quiche, Choucroute…… a další.


Alsasko bylo v minulosti mnohokrát dobýváno Němci a i když Francouzi nakonec toto území získali pod svou nadvládu, tradice německé kuchyně zde zůstaly hluboce zakořeněny. Říká se, že alsaská kuchyně je německá kuchyně připravovaná Francouzem. A tak se nesmíte divit, že po vstřebání těchto informací jsme se na nějakou tu francouzskou pochutinu velice těšili.

Nezačali jsme však šťastně, protože v žádném průvodci jsme se nedočetli, že milí Francouzi v restauracích od 15.00 do 18.00 nevaří! Nám to zrovna tak vyšlo, že jsme po třetí dorazili do středu Strasbourgu a měli jsme parádní hlad. Zběsile jsme s kručením v žaludku procházeli středem Strasbourgu a hledali jednu jedinou hospodu, která by nás nakrmila. Marně! Nabyli jsme jediní, potkávali jsme skupinky hladových Němců, Italů …. A tak jsme museli nakonec dát zavděk rychlému občerstvení, bagetě plněné zelím a grilovanou klobáskou. Byla skvělá, i když na stojáka v mírném mrholení při teplotě kolem 9 °C to nebyl kdovíjaký gastronomický zážitek.

Čekání na francouzskou kuchyni jsme si zkrátili ve stylové kavárničce. Espresso v krásném útulném prostředí nás sice zahřálo, ale všude přítomní kuřáci nám atmosféru francouzské kavárny přeci jen trochu kazili. Cenu dvou káv v přepočtu za cca 150 Kč, jsme neřešili, hold do Evropy, co se síly koruny týče máme přeci jen daleko.

Nakonec jsme se dočkali a v jedné z mnoha alsaských hospůdek si objednali Choucroute (čti: Šukrůt) neboli Alsaský hrnec . Tento vyhlášený pokrm je vlastně talíř naplněný zelím, klobáskami a několika druhy mas. Vše se připravuje v jednom hrnci, proto také ten název. Jako příloha se podávají brambory, či pečivo. Po celodenním lítání po městě jsem si na Choucroutu vskutku pochutnali, suchým rozlévaným vínkem zahnali žízeň a snažili se zapomenout na odpolední hladovění v centru francouzského velkoměsta.

Autor: George (2007)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy