REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francouzská pohostinnost?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na začátku září jsme se vydali na krátký poznávací zájezd do Francie, tedy konkrétně do Strasbourgu, hlavního města Alsaska. Toto starobylé město s nádhernou gotickou katedrálou Notre-Dame ve středu nyní pravidelně hostí i poslance Evropského parlamentu, kteří mají sídlo v moderním paláci. Náš cíl však byl jiný, než poznávat památky. Chtěli jsme ochutnat některé krajové speciality alsaské kuchyně jako je například Kugelhopf, Quiche, Choucroute…… a další.


Alsasko bylo v minulosti mnohokrát dobýváno Němci a i když Francouzi nakonec toto území získali pod svou nadvládu, tradice německé kuchyně zde zůstaly hluboce zakořeněny. Říká se, že alsaská kuchyně je německá kuchyně připravovaná Francouzem. A tak se nesmíte divit, že po vstřebání těchto informací jsme se na nějakou tu francouzskou pochutinu velice těšili.

Nezačali jsme však šťastně, protože v žádném průvodci jsme se nedočetli, že milí Francouzi v restauracích od 15.00 do 18.00 nevaří! Nám to zrovna tak vyšlo, že jsme po třetí dorazili do středu Strasbourgu a měli jsme parádní hlad. Zběsile jsme s kručením v žaludku procházeli středem Strasbourgu a hledali jednu jedinou hospodu, která by nás nakrmila. Marně! Nabyli jsme jediní, potkávali jsme skupinky hladových Němců, Italů …. A tak jsme museli nakonec dát zavděk rychlému občerstvení, bagetě plněné zelím a grilovanou klobáskou. Byla skvělá, i když na stojáka v mírném mrholení při teplotě kolem 9 °C to nebyl kdovíjaký gastronomický zážitek.

Čekání na francouzskou kuchyni jsme si zkrátili ve stylové kavárničce. Espresso v krásném útulném prostředí nás sice zahřálo, ale všude přítomní kuřáci nám atmosféru francouzské kavárny přeci jen trochu kazili. Cenu dvou káv v přepočtu za cca 150 Kč, jsme neřešili, hold do Evropy, co se síly koruny týče máme přeci jen daleko.

Nakonec jsme se dočkali a v jedné z mnoha alsaských hospůdek si objednali Choucroute (čti: Šukrůt) neboli Alsaský hrnec . Tento vyhlášený pokrm je vlastně talíř naplněný zelím, klobáskami a několika druhy mas. Vše se připravuje v jednom hrnci, proto také ten název. Jako příloha se podávají brambory, či pečivo. Po celodenním lítání po městě jsem si na Choucroutu vskutku pochutnali, suchým rozlévaným vínkem zahnali žízeň a snažili se zapomenout na odpolední hladovění v centru francouzského velkoměsta.

Autor: George (2007)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy