REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francouzská pohostinnost?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na začátku září jsme se vydali na krátký poznávací zájezd do Francie, tedy konkrétně do Strasbourgu, hlavního města Alsaska. Toto starobylé město s nádhernou gotickou katedrálou Notre-Dame ve středu nyní pravidelně hostí i poslance Evropského parlamentu, kteří mají sídlo v moderním paláci. Náš cíl však byl jiný, než poznávat památky. Chtěli jsme ochutnat některé krajové speciality alsaské kuchyně jako je například Kugelhopf, Quiche, Choucroute…… a další.


Alsasko bylo v minulosti mnohokrát dobýváno Němci a i když Francouzi nakonec toto území získali pod svou nadvládu, tradice německé kuchyně zde zůstaly hluboce zakořeněny. Říká se, že alsaská kuchyně je německá kuchyně připravovaná Francouzem. A tak se nesmíte divit, že po vstřebání těchto informací jsme se na nějakou tu francouzskou pochutinu velice těšili.

Nezačali jsme však šťastně, protože v žádném průvodci jsme se nedočetli, že milí Francouzi v restauracích od 15.00 do 18.00 nevaří! Nám to zrovna tak vyšlo, že jsme po třetí dorazili do středu Strasbourgu a měli jsme parádní hlad. Zběsile jsme s kručením v žaludku procházeli středem Strasbourgu a hledali jednu jedinou hospodu, která by nás nakrmila. Marně! Nabyli jsme jediní, potkávali jsme skupinky hladových Němců, Italů …. A tak jsme museli nakonec dát zavděk rychlému občerstvení, bagetě plněné zelím a grilovanou klobáskou. Byla skvělá, i když na stojáka v mírném mrholení při teplotě kolem 9 °C to nebyl kdovíjaký gastronomický zážitek.

Čekání na francouzskou kuchyni jsme si zkrátili ve stylové kavárničce. Espresso v krásném útulném prostředí nás sice zahřálo, ale všude přítomní kuřáci nám atmosféru francouzské kavárny přeci jen trochu kazili. Cenu dvou káv v přepočtu za cca 150 Kč, jsme neřešili, hold do Evropy, co se síly koruny týče máme přeci jen daleko.

Nakonec jsme se dočkali a v jedné z mnoha alsaských hospůdek si objednali Choucroute (čti: Šukrůt) neboli Alsaský hrnec . Tento vyhlášený pokrm je vlastně talíř naplněný zelím, klobáskami a několika druhy mas. Vše se připravuje v jednom hrnci, proto také ten název. Jako příloha se podávají brambory, či pečivo. Po celodenním lítání po městě jsem si na Choucroutu vskutku pochutnali, suchým rozlévaným vínkem zahnali žízeň a snažili se zapomenout na odpolední hladovění v centru francouzského velkoměsta.

Autor: George (2007)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy