REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francie, žabí stehýnka a jiné

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hlemýždi jsou oblíbenou pochoutkou mnoha evropských zemí. Exportují se od nás z Maďarska. Lahůdka ve francouzských restauracích jsou šnečí vajíčka.


U Francouzů se těší velké oblibě žabí stehýnka. Žabí stehýnka jsou tradiční pochoutkou nejen ve Francii, ale i v řadě dalších zemí. V praxi to znamená, že se masově vybíjejí tito užiteční živočichové. V uplynulém roce bylo z Bangladéše a Indie vyvezeno do Francie 250 miliónů žab. Indičtí ekologové bijí na poplach. Uvádějí, že takové množství žab denně zlikviduje více než 100 tun škodlivého hmyzu budou muset nasadit insekticidy, pak to bude mít i dalekosáhlé nepříznivé následky.

Do roku 1945 stačil sběr a chov hlemýžďů ve Francii domácí poptávce. Dnes se jich konzumuje deset tisíc tun a další tři až čtyři tisíce se zpracovávají do konzerv. Toto množství však nestačí, a proto se dováží dalších sedm až devět tisíc tun této pochoutky. Polovina dovezených hlemýžďů pochází ze střední a východní Evropy, menší množství se dováží ze západoevropských zemí, Turecka, severní Afriky, Číny a Tchaj-wanu.

Co sní Francouzka?

Za průměrný život, to je 78 let, zkonzumuje prý jedna Francouzka 1 500 slepic, 40 beranů, 25 vepřů, 28 krav, 9 000 litrů ovocných šťáv, 30 000 litrů mléka, 12 000 litrů vína a šampaňského, 13 000 vajec, 5 000 kg brambor, 150 kg melounů, 1 800 kg salátů, 300 kg rajských jablíček, 440 svazků mrkve a 45 543 kg jiných produktů, převážně ovoce a zeleniny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy