REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francie, žabí stehýnka a jiné

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hlemýždi jsou oblíbenou pochoutkou mnoha evropských zemí. Exportují se od nás z Maďarska. Lahůdka ve francouzských restauracích jsou šnečí vajíčka.


U Francouzů se těší velké oblibě žabí stehýnka. Žabí stehýnka jsou tradiční pochoutkou nejen ve Francii, ale i v řadě dalších zemí. V praxi to znamená, že se masově vybíjejí tito užiteční živočichové. V uplynulém roce bylo z Bangladéše a Indie vyvezeno do Francie 250 miliónů žab. Indičtí ekologové bijí na poplach. Uvádějí, že takové množství žab denně zlikviduje více než 100 tun škodlivého hmyzu budou muset nasadit insekticidy, pak to bude mít i dalekosáhlé nepříznivé následky.

Do roku 1945 stačil sběr a chov hlemýžďů ve Francii domácí poptávce. Dnes se jich konzumuje deset tisíc tun a další tři až čtyři tisíce se zpracovávají do konzerv. Toto množství však nestačí, a proto se dováží dalších sedm až devět tisíc tun této pochoutky. Polovina dovezených hlemýžďů pochází ze střední a východní Evropy, menší množství se dováží ze západoevropských zemí, Turecka, severní Afriky, Číny a Tchaj-wanu.

Co sní Francouzka?

Za průměrný život, to je 78 let, zkonzumuje prý jedna Francouzka 1 500 slepic, 40 beranů, 25 vepřů, 28 krav, 9 000 litrů ovocných šťáv, 30 000 litrů mléka, 12 000 litrů vína a šampaňského, 13 000 vajec, 5 000 kg brambor, 150 kg melounů, 1 800 kg salátů, 300 kg rajských jablíček, 440 svazků mrkve a 45 543 kg jiných produktů, převážně ovoce a zeleniny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy