REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francie, žabí stehýnka a jiné

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hlemýždi jsou oblíbenou pochoutkou mnoha evropských zemí. Exportují se od nás z Maďarska. Lahůdka ve francouzských restauracích jsou šnečí vajíčka.


U Francouzů se těší velké oblibě žabí stehýnka. Žabí stehýnka jsou tradiční pochoutkou nejen ve Francii, ale i v řadě dalších zemí. V praxi to znamená, že se masově vybíjejí tito užiteční živočichové. V uplynulém roce bylo z Bangladéše a Indie vyvezeno do Francie 250 miliónů žab. Indičtí ekologové bijí na poplach. Uvádějí, že takové množství žab denně zlikviduje více než 100 tun škodlivého hmyzu budou muset nasadit insekticidy, pak to bude mít i dalekosáhlé nepříznivé následky.

Do roku 1945 stačil sběr a chov hlemýžďů ve Francii domácí poptávce. Dnes se jich konzumuje deset tisíc tun a další tři až čtyři tisíce se zpracovávají do konzerv. Toto množství však nestačí, a proto se dováží dalších sedm až devět tisíc tun této pochoutky. Polovina dovezených hlemýžďů pochází ze střední a východní Evropy, menší množství se dováží ze západoevropských zemí, Turecka, severní Afriky, Číny a Tchaj-wanu.

Co sní Francouzka?

Za průměrný život, to je 78 let, zkonzumuje prý jedna Francouzka 1 500 slepic, 40 beranů, 25 vepřů, 28 krav, 9 000 litrů ovocných šťáv, 30 000 litrů mléka, 12 000 litrů vína a šampaňského, 13 000 vajec, 5 000 kg brambor, 150 kg melounů, 1 800 kg salátů, 300 kg rajských jablíček, 440 svazků mrkve a 45 543 kg jiných produktů, převážně ovoce a zeleniny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy