REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při prudkém žaludečním kataru

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prudký žaludeční katar (akutní gastritida), lidově označovaný jako „zkažený žaludek“, může vzniknout z různých příčin. Např. po větším přejedení, po nezvykle mastné potravě, po požití ne zcela čerstvých potravin nebo pokrmů, po ohřívaných pokrmech, sekané, mletém mase, po majonéze a majonézových salátech, starších uzeninách, rybách aj.


Potíže se mohou objevit jen u někoho, zatímco ostatní, kteří jedli stejný pokrm, zůstanou bez příznaků i potíží. Stává se, že u jedinců zvyklých na málo mastnou a málo tučnou stravu se dostaví nepříjemné příznaky prudkého zánětu žaludeční sliznice na zabijačce. Stačí, aby snědli kousek tučného ovaru, talíř ovarové polévky, jaternici nebo jelítko.

K příznakům patří především nechutenství (někdy až odpor k jídlu), po chvíli tlak až bolest v nadbříšku, pocit nevolnosti, nucení na zvracení a většinou i opravdové zvracení. Zvrací se nejdříve potravina, která vyvolala potíže. Po vyprázdnění žaludku zvracení většinou přestane; někdy však může přetrvat jako nucení na zvracení, tak úporné zvracení i při zcela prázdném žaludku. Pokud tyto potíže přetrvávají u malých dětí nebo starých lidí, vyhledáme raději lékaře. Příznaky zkaženého žaludku však asi většinou lidí zná a zažila je na vlastní kůži. Výplach žaludku je nutno provést jen u malé části postižených a provádí se s lékařem, zahájíme co nejdříve dietní postup sami. Rozhodně není správné čekat do druhého dne nebo přes víkend.

Nejprve postiženému přestaneme podávat jakékoliv pokrmy; není to obtížné, protože sám pociťuje nechutenství, až odpor k jídlu. Rozhodně ho nenutíme do jídla, hladovka je v tomto případě nutná, což platí i u postižených dětí. Při hladovce podáváme jen vhodné tekutiny, protože zvracením dochází k jejich ztrátě a během několika málo hodin musíme začít se zavodňováním organismu. Větší ztráty vody mohou vyvolat, zejména u malých dětí a starých lidí nepříjemné příznaky. Ty mohou vyústit až do celkově těžkého stavu, dokonce i včetně postižení vědomí, ztráty rovnováhy, neschopnosti udržet se na nohou apod. V takových případech bývá lékařská a někdy nemocniční péče nutná. Snažíme se předejít těmto příznakům především tím, že nejdříve podáváme postiženému lžičkami studený, hořký pravý čaj. Trvá-li nucení na zvracení, můžeme do čaje přidat několik kostek ledu, protože ledovou tekutinu nemocná žaludeční sliznice lépe snáší. Přešla-li část závadného pokrmu nebo potraviny ze žaludku do střeva, podáváme několik tablet živočišného uhlí s vodou, v krátké době alespoň šest, můžeme však i více. Při potížích s polknutím tablety rozdrtíme. Živočišné uhlí na sebe ve střevě naváže škodlivé látky a odvede je stolicí z těla ven. Je-li až škodlivá látka ve střevě, podává se někdy účinné projímadlo, nejlépe karlovarská sůl, není to však vždy nutné.

Nevyvolává-li podávání studeného, hořkého pravého čaje nucení na zvracení ani bolesti v krajině žaludeční, zvyšujeme množství čaje a trochu ho osladíme. Při návratu potíží začneme opět podávat hořký ledový čaj. Obvykle stačí dodržovat čajovou dietu jeden den a pak začít optrně s rozšiřováním diety. Druhý den je vhodné sníst polévku z nějaké obilniny, např. Z prolisovaných ovesných vloček, z rýže, z krupek. Snáší-li ji nemocný dobře, můžeme jako další denní jídlo zvolit buď bramborovou kaši, připravenou bez mléka a omastku, nebo bramborovou polévku bez jíšky, hub i bez kousků zeleniny, nejlépe prolisovanou nebo třenou. Dietu dále rozšiřujeme o pudink, rýžový nebo těstovinový nákyp, ovocné kysely, čaj s mlékem, pyré z vhodných druhů ovoce nebo kompotů (např. Z meruněk, broskví, jablek), vejce namekko, nákyp z libového masa, sušený plátek veky. Třetí nebo čtvrtý den už můžeme podat i vajčnou omeletu, lehké krupicové noky s vejcem, suchary, piškoty, šlehaný kvalitní tvaroh (netučný), vaječnou sedlinu aj.

Rozšiřování diety se řídí celkovým stavem nemocného a jeho potížemi. Někdo se cítí dobře už druhý nebo třetí den, jiný si poleží třeba i celý týden, což platí zejména o malých dětech a starých lidech nebo nemocných trpících chorobami. Vždy dbáme na dostatečný příjem tekutin. Jsme opatrní s podáváním tuku a tučných potravin, protože po nich se porušená sliznice pomaleji hojí a riskovali bychom také přechod kataru do chronického stadia. Podobně vynecháme až po dobu několika týdnů i ostřejší koření. Rozhodně se nesnažíme poškozené trávicí ústrojí „pročistit“ alkoholickými nápoji, pálivým gulášem nebo jinými ostrými a palčivými pokrmy. Představa, že takové nápoje nebo pokrmy pročistí žaludek i střeva, je zcela mylná. Výsledkem je spíše zhoršení potíže či zpomalení hojení. Na normální stravu, avšak méně mastnou, převádíme nemocného obvykle třetí až čtvrtý den, vždy však podle jeho celkového stavu.

Jednu z možností dietního postupu při nekomplikovaném prudkém žaludečním kataru uvádí následující jídelníček. Všimněte si, že do něj není zařazena krupičná kaše. I když ji mnozí považují za dietní a šetrný pokrm, obsažený tuk ( z mléka a másla na omaštění) v kombinaci s cukrem zatěžují trávicí ústrojí. Je proto pro dietní postup nevhodná. Rovn+ěž čokoládu nelze doporučit.

Příklad jídelníčku při prudkém žaludečním kataru

1. den

Vlažný nebo studený až ledový pravý čaj bez cukru, popř. malé množství dietního karlovarského sucharu (bez cukru) nebo rohlíku či veky z předchozího dne.

2. den

Snídaně: Pravý hořký nebo mírně oslazený čaj, karlovarský suchar, popř. plátek včerejší veky či rohlíku (ne tukového).

Přesnídávka: Ovocný kysel.

Oběd: Lisovaná polévka z ovesných vloček, bramborová kaše bez mléka a omastku.

Svačina: Pudink z nízkotučného mléka, ovocné pyré.

Večeře: Bramborová polévka lisovaná, strouhaná mrkev s jablkem.

3. den

Snídaně: Pravý slazený čaj, včerejší houska nebo rohlík (ne tukový).

Přesnídávka: Bílý jogurt, suchar nebo piškot.

Oběd: Mrkvová polévka s brambory, nudlová sedlina.

Svačina: Čaj s mlékem, opečený plátek veky (bez česneku).

Večeře: Vařené těstoviny, mleté hovězí nebo telecí maso.

4. den

Snídaně: Pravý čaj nebo čaj s mlékem, veka či rohlík.

Přesnídávka: Tvaroh utřený s koprem, pažitkou nebo petrželkou, rohlík.

Oběd: Žemlová polévka, rýžový nákyp s ovocem.

Svačina: Ovocný rosol, suchar.

Večeře: Hovězí plátek v bešamelu, vařený brambor, meruňkový kompot.

5. den

Přechod na normální stravu, avšak s omezením tuků a koření.

Vybráno: Kuchařka naší vesnice (r. 1999)

Autoři: Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Pernerka spojuje síly s Lidlem – zákazníkům nabídne bio žitný chléb ze své mouky

V březnu začne Lidl ve všech svých prodejnách nabízet nový bio chléb z české produkce. Bio žitný chléb peče z české mouky Pernerka rodinná pekárna Nopek. Zákazníci se mohou těšit na lokální produkt s kvalitním složením, který výborně chutná a splňuje bio standardy.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy