REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při vředové chorobě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vředovou chorobou žaludku a dvanáctníku se zabývají lékaři i další odborníci již hodně dlouho, přesto však není dodnes zcela objasněna hlavní příčina jejího vzniku. Kromě podílu kouření a nepravidelného jídla je jednou z příčin i zvýšené nervové zatížení, dále pracovní přetížení, nedostatek spánku i odpočinku. V poslední době se znovu diskutuje o tom, že hlavní příčinou je specificky mikroorganismus, bez něhož nevznikne ani vřed žaludku, ani dvanáctníku. Vředová choroba je poměrně častá a podle statistik jí trpí 5 až 10 % dospělých mužů i žen. Větší výskyt vykazují průmyslově vyspělé země a to především u osob s psychickým přetížením.


Odborníci zdůrazňují, že je to choroba celková, což vyplývá zejména z názoru, že příčinou je porucha vyšší nervové činnosti, hlavně porucha dlouhodobé rovnováhy mezi dráždivými a tlumivými podněty v mozku. Je to choroba vysloveně dlouhodobá a většina nemocných stůně léta. Potíže se na čas uklidní, tkáňový defekt – vřed – se po čase a pod vlivem léčení zahojí, po nějaké době se však znovu vytvoří a potíže se vrátí.

Většina žaludečních i dvanáctníkových vředů se dá spolehlivě diagnostikovat, zejména rentgenovým vyšetřením. Existuje mnoho různých léků, takže pouze lékař na základě vyšetřená zhodnocení potíží může nemocnému předepsat ten nejvhodnější. Významnou součástí léčení je i léčebná výživa. Předpokladem úspěchu je dlouhodobé a pečlivé dodržování diety. Vztah mezi jídlem a bolestmi nemocného žaludku nebo dvanáctníku znají všichni nemocní dobře a někteří z nich mají pocit, že jídlo bolesti vyvolává. Proto málo jedí, hubnou a nezačnou-li se řádně léčit, začnou chátrat.

Při léčení vředové choroby žaludku a dvanáctníku doporučuje odborná literatura různé diety, které se mnohdy dosti liší. Nejčastěji je to šetřící dieta, někdy je nutné po určitou dobu podávat šetřící stravu v kašovité úpravě, aby nemocný žaludek nebyl nadměrně namáhán. I šetřící dieta může být různě přísná, některým pacientům vyhovuje spíše chuťově výrazná, a přitom lehce stravitelná strava. Doporučujeme každému nemocnému opatřit si podrobnější informace a snažit se vybrat dietu nejvhodnější.

Přehled vhodných potravin, pochutin a pokrmů

Mléko a mléčné výrobky: Sladké i kysané mléko, kysané mléčné výrobky, jogurt s džemem a ovocem, sladká i kysaná smetanaq, přírodní tvaroh i ve sladké nebo slané úpravě, sýry (čerstvé nearomatické, krémové, smetanoví, netučné tavené sýry).

Maso a masné výrobky: Telecí, mladé hovězí, králičí, kuře, mladá slepice, kůzlečí, jehněčí, telecí játra, netučné ryby, tresčí filé a u uzenin libová šunka, drůbeží šunka, drůbeží salám.

Ovoce: Banány, oloupaná jablka, broskve, meruňky, pomeranče, grapefruity, švestky, ryngle, slívy, vinné hrozny (bez zrníček), třešně, citrony, ovocné rosoly, šťávy, protlaky, tekuté ovoce.

Zelenina: Karotka, mrkev, špenát, hlávkový salát, květák, mladé brukve, rajčata, červená řepa, chřest,celer, hrášek. Některé druhy zeleniny podáváme jen v malém množství, záleží však i na úpravě.

Moučné výrobky: Pečivo z bílé mouky (ne však smažené), buchty, koláče, vánočka (ne zcela čerstvé), suchary, piškoty, oplatky, těstoviny, bílý chléb (ne zcela čerstvý), strouhanka.

Koření: Kmín (popř. jen vývar z kmínu), vanilka, bobkový list, zelené bylinky (kopr, pažitka, petrželka, libeček), citronová šťáva, malé množství octa, majoránka.

Nápoje: Slabá káva s mléke, slabá náhražková káva s mlékem, slabý čaj, slabé kakao, stolní minerálky, šípkový čaj, lipový čaj.

Výběr pokrmů se řídí i stavem nemocného, jeho potížemi a průběhem léčení. Co jeden nemocný dobře snáší, může u jiného vyvolávat potíže. Nezáleží jen na výběru potravin a pochutin, ale i na použitém množství.

Nevhodné pokrmy

Mléko a mléčné výrobky: Kyselý tvaroh a hodně vyzrálé aromatické sýry.

Maso a masné výrobky: Naložené a konzervované maso, uzené maso, hovězí ze starých zvířat, tuhé šlachovité maso, husa, kachna, stará slepice, zvěřina, většina uzenin i některé ryby.

Ovoce: Maliny, jahody, ostružiny, angrešt, rybíz, borůvky, vinné hrozny, čerstvé i sušené fíky, ořechy. Některé uvedené druhy je možno jíst v podobě rosolu nebo šťávy, jiné po odstranění zrníček (hrozny).

Zelenina: Stará zelenina s větším obsahem hrubých částí, zelí, kapusta, česnek, cibule, ředkev, ředkvičky, kukuřice, paprika.

Luštěniny: Hrách, čočka, fazole, sójové boby.

Moučné výrobky: Čerstvé výrobky z kynutého těsta, výrobky z celozrnné mouky a s přídavkem otrub, tučné jemné pečivo.

Koření: Pepř, mletá paprika, nové koření, kari koření, tabasko, chilli koření, polévkové koření, worcesterská omáčka, francouzská i kremžská hořčice.

Pochutiny: Zrnková káva, silný pravý čaj, silná náhražková káva, silné kakao, čokoláda, bonbony, zmrzlina apod.

Nápoje: všechny alkoholické nápoje, ledové i horké nápoje.

Tuky: Sádlo, lůj, skopový i hovězí, drůbeží sádlo, ztužené rostlinné tuky, škvarky, slanina.

Příklad jídelníčku při vředové chorobě:

1. den

Snídaně: Malcao, plátky starší veky, máslo, vejce naměkko.

Přesnídávka: Starší rohlík, šlehaná tvarohová pomazánka s pažitkou.

Oběd: Květáková polévka s mrkví, hovězí závitek plněný zeleninou, vařená rýže, salát ze strouhané mrkve s jablky.

Svačina: Bílá káva, vánočka.

Večeře: Veka nebo houska s tvarohem.

2. večeře: Jogurt s džemem, sušenka.

2. den

Snídaně: Slabá bílá káva, sladký loupák.

Přesnídávka: Mléko, rohlík s máslem.

Oběd: Polévka z ovesných vloček s petrželkou, dušená ryba na kmíně, bramborová kaše, meruňkový kompot.

Svačina: Čaj s mlékem, houska nebo rohlík s máslem a s medem.

Večeře: Kuře na zelenině, vařené těstoviny, hlávkový salát s citronovou šťávou, věneček z odpalovaného těsta.

2. večeře: Ovocné pyré, piškoty.

3. den

Snídaně: Slabá bílá káva, krémový sýr, houska.

Přesnídávka: Kefírové mléko, rohlík s máslem.

Oběd: Smetanová polévka, telecí plátek s dušenými jablky, vařené brambory, banánový krém. Svačina: Bílková pěna, piškoty.

Večeře: Rýžový nákyp s měruňkami.

2. večeře: Teplé mléko, sušenky.

4. den

Snídaně: Čaj s mlékem, rohlík s máslem a medem.

Přesnídávka: Pomeranč, chléb, máslo.

Oběd: Hrášková polévka, nudlový nákyp s masem, mrkvový salát, meruňková krém.

Svačina: Acidofilní mléko, veka nebo houska.

Večeře: Dušená mrkev, vařené brambory.

2. večeře: Tvarohová pomazánka, rohlík.

5. den

Snídaně: Slabá bílá káva, buchta.

Přesnídávka: Krémový sýr, rajče, veka nebo houska.

Oběd: Špenátová polévka, sekaná pečeně, bramborová kaše, míchaný kompot, indiánek.

Svačina: Sladká loupák, slabé kakao.

Večeře: Rizoto se zeleninou a masem.

2. večeře: Kaše z ovesných vloček.

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy