REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dieta při zácpě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Především bychom si měli ujasnit, co je vlastně zácpa, protože lidé o ní mají různé představy. Zácpu lze ztotožňovat s pomalejším průchodem zpracovávané potravy střevem, třebaže i tento činitel zácpu ovlivňuje. Měli bychom si uvědomit, že stav, který jeden člověk považuje za zácpu, může jiného bez potíží provázet celý život.


Za zácpu považujeme málo časté nebo nedostatečné vyprazdňování stolice, provázené nepříjemnými potížemi a příznaky. Má -li někdo stolici každý druhý den, a nemá přitom žádné potíže, nejde tedy o zácpu. Pozornost však zaslouží náhle vzniklá zácpa, která se nelepší, ale spíše zhoršuje. V tomto případě je nutná návštěva lékaře, který určí, zda nejde o závažnou příčinu bránící vyprazdňování.

Kromě vrozených nebo získaných anatomických změn v tlustém střevě existují ještě další příčiny zácpy. Jednou z nich je vědomí zadržování stolice, např. v dětství ve škole, ze společenských důvodů, které po delší době může způsobit potlačení vyprazdňovacího reflexu a člověk přestane vnímat normální nucení na stolici. Vyprazdňovací reflex se u většiny lidí dostavuje ráno, obvykle po snídani. Dobrá funkce trávicího ústrojí vyžaduje pravidelnost – v jídle, ve spánku, ve střídání práce a odpočinku i ve vyprazdňování. Ke vzniku zácpy přispívá i nevhodné složení stravy, zejména malé zastoupení potravin s větším obsahem nestravitelných zbytků, např. tmavých pekařských výrobků, luštěnin, ovoce a zeleniny, nebo větší konzumování čokoládových výrobků a čaje. Rovněž nervové zátěže, vnitřní konflikty nebo neshody s okolím, jsou-li dlouhodobé, mohou v kombinaci s ostatními příčinami vyvolat u některých jedinců zácpu. Potíže s vyprazdňováním podporuje i nedostatek pohybu, např. sedavé zaměstnání, není-li kompenzováno jinou fyzickou činností, často provází ochabnutí břišního svalstva a zvýšené nahromadění tuku v těle.

Přesto, že se mnozí z nás někdy neobejdou bez použití projímadel, není vhodné je používat často nebo dokonce trvale. Mohou totiž způsob ochabnutí střevní svaloviny, takže se konečník nikdy nenaplní natolik, aby to vyvolalo vyprazdňovací reflex.

Prostá zácpa

Tento typ zácpy se označuje také jako zvyková nebo návyková. Postižení při ní nemusí mít větší potíže kromě obtížnějšího vyprazdňování až po několika dnech. Patří sem i zácpa při cestování, při změně životního nebo pracovního prostředí, při pobytu na lůžku apod.

Při snaze o odstranění prosté zácpy se snažíme obnovit nebo navrátit pravidelný rytmus vyprazdňování. Nejlepší je zavedení vyprazdňovacího reflexu ráno, kdy je k tomu dostatek fyziologických podnětů, a to i za cenu, že vstaneme o něco dříve. Normální nucení na stolici se obvykle dostaví za několik minut po snídani. To je nejlepší doba k nácviku vyprazdňování. Potřebné podmínky si uveďme alespoň heslovitě: vhodná teplá místnost (nikoliv promrzlá nebo profukující budka na dvoře), dostatek času, plný žaludek, vhodná poloha s koleny přitaženými k břichu, popř. masáž břicha oběma rukama směrem do středu. Doporučuje se vypít před snídaní sklenici vlažné vody, ovocné šťávy či sníst misku kompotu.

Zpočátku můžeme úsilí o zavedení pravidelného rytmu vyprazdňování podpořit zavedením glycerinového čípku. Nácvik trvá nějakou dobu a nebylo by správné vzdát se po několika neúspěšných dnech. Důležité je i posílení břišního svalstva cvičením a odstranění nedostatku pohybu ve způsobu života.

Základem dietního léčení je zařazování potravin s větším obsahem nestravitelného podílu zbytků (tj. vlákniny) do jídelníčku. K doporučeným potravinám patří tmavý chléb, Graham, Gravit, Vita, Knäcke-Brot, pekařské výrobky s přídavkem otrub, popř. zdravotně nezávadné otruby pro potravinářské účely po lžících několikrát za den, dalamánky, celozrnné sušenky, hrách, čočka, sójové boby a výrobky z nich, fazole, fazolky, hrášek, kapusta, zelí, špenát, květák, brokolice, čínské zelí, rajčata, papriky, kořenová zelenina aj., různé druhy ovoce, brambory. Důležitá je rovněž konzumace potravin s přirozeným mírně projímavým účinkem (např. Švestky, slívy, třešně, pomeranče, fíky, grapefruity, datle, sirupy, zavařeniny, jahody, jogurt, podmáslí, kefírové mléko, acidofilní mléko, med, reveň, kyselá smetana, ořechy, hrušky, meruňky). Projímavý účinek mají i nekteré minerální vody (Mlýnský pramen, Zaječická a Šaratice), které však už patří mezi projímadla, a tak se raději nejdříve poradíme s lékařem. Sklenice projímavé minerální vody však může dobře posloužit při nácviku pravidelného vyprazdňování. Později ji nahradíme sklenicí pitné vody.

Příklad jídelníčku při prosté zácpě

1.

den

Snídaně: Mléko, tmavý chléb, džem, pomerančový džus

Přesnídávka: Podmáslí, chléb typu Knäcke-Brot

Oběd:Hrachová polévka, hovězí plátek na zelenině, salát

Svačina: Čerstvé ovoce nebo kompot

Večeře: Boršč, chléb

2.

den

Snídaně: Bílá káva, tmavý chléb, tvarohová pomazánka, pomerančový džus

Přesnídávka: Dalamánek, krájený sýr, rajčata a papriky

Oběd: Bramborová polévka s houbami a zeleninou, rizoto s masem a zeleninou, kompot

Svačina: Kysaný mléčný výrobek, chléb

Večeře: Dušená dýně, brambory

3.

den

Snídaně: Bílá káva, chléb s máslem a medem

Přesnídávka: Čerstvé ovoce se slupkou

Oběd: Čočková polévka se zeleninou, hovězí plátek na smetaně, těstoviny, míchaný salát

Svačina: Kefírové mléko, chléb s tvarohem

Večeře: Segedínský guláš, knedlík

4.

den

Snídaně: Bílá káva, chléb s máslem, jahodový džem

Přesnídávka: Smažené vejce s cibulíé, chléb

Oběd: Kroupová polévka se zeleninou, masový závitek se slaninou, opečené brambory, rajčatový salát s paprikou

Svačina: Kyselé mléko, dalamánek

Večeře: Brambory zapečené s uzeným masem, zelný salát

5.

den

Snídaně: Bílá káva, chléb s máslem, malinový džem

Přesnídávka: Chléb se slaninou, syrová cibule

Oběd: Fazolová polévka se zeleninou, pečené vepřové maso, bramborový knedlík, špenát

Svačina: Syrové neloupané ovoce, celozrnné sušenky

Večeře: Kuře na paprice, noky, kompot

Autoři:

Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Zdroj: Kuchařka naší vesnice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy